Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 8 aug 2019

7 dingen die je deze week kunt doen voor jezelf (die maar 15 minuten kosten)

You’ve heard it before and we’ll say it again: je hebt tijd voor jezelf nodig. Toch weten we ook wel dat je tussen werk, sporten, eten met vriendinnen en op de koffie bij je moeder door amper tijd hebt om die benodigde self-care ook te pakken. Herkenbaar? Dan is het belangrijk om elke dag ten minste 15 minuten iets voor jezelf te doen.

Tijd voor self-care! Deze 7 dingen kosten geen zeeën van tijd en zorgen ervoor dat je structureel elke dag aan jezelf denkt. Kies de tips uit die het beste bij jou passen – anders ben je alsnog uren bezig.

Geen technologie gebruiken

Wij zijn echt geen doemdenkers over technologie (er zitten ook goede kanten aan), dus we zullen echt niet zeggen dat je alle technologie in de ban moet doen. Maar probeer deze week elke dag minstens 15 minuten lang geen technologie te gebruiken. Vaak nemen we ons voor vaker offline dingen te doen als tekenen of lezen, maar grijpen we toch weer naar de technologie.

Doe een mini work-out

Je hoeft echt niet een uur lang in de sportschool te staan als dat niet jouw ding is. We verklappen namelijk dat je jezelf alleen maar teleurstelt als je hier een gewoonte probeert te maken. Kies in plaats daarvan voor mini work-outs van 15 minuten waarin je gaat hardlopen, wandelen of een yoga-sessie of work-out op Youtube doet. Laat de endorfine lekker zijn werk doen!

Wedden dat je de volgende keer weer veel gemotiveerder bent om in beweging te komen?

Wees dankbaar

Uit onderzoek blijkt dat stilstaan bij de dingen die goed gaan in het leven, eindeloos veel voordelen heeft. Dankbaarheid verhoogt je zelfvertrouwen, helpt depressies te verlichten, helpt je slapen en je eetpatroon te verbeteren. Dankbaar zijn is zo krachtig dat het hartpatiënten sneller helpt herstellen.

Houd deze week daarom een dankbaarheidsdagboek bij. Geef jezelf iedere ochtend of avond 15 minuten de tijd om op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent.

Lees ook: Wil je gelukkig en succesvol zijn? Wees dankbaar

Ruim op

Een supersimpele tip om je humeur instant te verbeteren: even wat opruimen. Geen leuke tip voor de rommelkonten onder ons, inclusief mezelf. Maar ook ik weet dat ik niet helemaal tot rust kan komen in een rommelig huis. In plaats van eens in de zoveel tijd je huis onder handen te nemen, kost het je het veel minder moeite om elke dag 15 minuutjes uit te trekken om even wat op te ruimen.

Maak een vision board

Een vision board helpt je vast te stellen waar jij nou écht blij van wordt en wat je doelen kunnen zijn om die dromen waar te maken. Misschien wist je dit ergens in je achterhoofd al wel, maar met een vision board word je visie veel concreter. Pak die oude tijdschriften dus maar uit de kast en plakken maar! Liever online? Op Pinterest kun je ook een vision board maken.

Lees ook: Hoe een vision board je kan helpen jouw doelen te realiseren

Leer een nieuwe skill

Ja, je hebt maar 15 minuten (per dag!) nodig om een nieuwe skill te leren. Nu is de tijd om op te pakken wat je altijd nog wilde leren. De Spaanse taal bijvoorbeeld, of werken met een Adobe programma als Illustrator. Er zijn betaalde services hiervoor te vinden (zoals LinkedIn Learning), maar ook op YouTube vind je ontelbare video’s die je al een eind op weg helpen.

Doe aan netwerken

Rustig maar, hier bedoelen we niet per se zo’n ongemakkelijke netwerkborrel mee. Het is 2019, dus zijn er tegenwoordig ook een hoop online mogelijkheden om je netwerk uit te breiden. Trek deze week 15 minuten uit om nieuwe mensen te volgen op Instagram, oude bekenden een berichtje te sturen op LinkedIn en die persoon waar je tegenop kijkt te vragen voor een kopje koffie.

Meer self-care tips

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
7 dingen die je deze week kunt doen voor jezelf (die maar 15 minuten kosten)
Sluiten