Tuesday Talks: hoe we seksuele intimidatie op het werk kunnen stoppen
:quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.workjuice.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F03%2FGettyImages-1129318293.jpg)
Seksuele intimidatie is een wereldwijde epidemie. Dat is wat Gretchen Carlson concludeert uit jarenlang onderzoek bij vrouwen van over de hele wereld. In haar TED Talk legt ze uit hoe we dit fenomeen kunnen stoppen.
Of je nu politieagente, bankier, docent, ingenieur, verpleegster, actrice, journalist of advocaat bent, seksuele intimidatie discrimineert niet en bestaat in al deze beroepen.
Het is namelijk zo dat seksuele intimidatie draait om machtsverschillen, en die zijn er overal. Hoewel vrouwen al stevig hun stem laten horen, kan bijna elke vrouw in de 21ste eeuw nog een persoonlijk verhaal kwijt waaruit blijkt dat seksuele intimidatie (erg) aanwezig is.
Mythes die niet kloppen
Ook mythes als “vrouwen kunnen toch gewoon weggaan als ze willen” of “vrouwen overdrijven” blijven nog levendig. Ook de klassieker “ze hebben het zelf uitgelokt” hoort daarbij.
Dat is droevig nieuws, want we weten allemaal dat seksueel intimiderende gebeurtenissen een serieuze deuk in zelfvertrouwen van vrouwen betekenen. Al helemaal weten we ook dat vrouwen meestal niet overdrijven, en al zeker dat we het niet zelf uitlokken.
Breaking news
Ironisch kondigt Gretchen haar breaking news aan:
Vrouwen willen gewoon een veilige werkplek waar ze zich welkom voelen.
De macht teruggrijpen
Hoe kunnen we dit dan bewerkstelligen? Gretchen heeft besloten om te fungeren als rolmodel en ze laat zien dat er manieren zijn om als vrouw de macht terug te grijpen. Ze formuleert hierbij via drie richtlijnen hoe we de controle terug kunnen winnen.
- If you see something, say something. We moeten er massaal voor zorgen dat we als omstaander en meeloper mee onze stem laten horen. Ben je getuige van seksuele intimidatie? Neem het op voor het slachtoffer. Iedereen heeft de macht om ongepaste incidenten te herkennen en te doorbreken. Dit geldt voor alle mannen en vrouwen.
- Strijd voor betere arbeidscontracten. Er zijn vaak kleine lettertjes in arbeidscontracten die zorgen dat aanklachten niet gehoord worden. Zo’n aanklacht blijft bijna altijd geheim, waardoor ze minder serieus wordt genomen. Ook hier moet verandering in komen op beleidsniveau.
- Wees sterk. Alles begint bij het aannemen van een krachtige houding. Het zijn vaak moedige vrouwen die elkaar besmetten. We moeten het goede voorbeeld geven aan onze kinderen en aan alle vrouwen en mannen rondom ons, want:
Genoeg is genoeg.
Benieuwd geworden naar de hele TED Talk van Gretchen Carlson? Bekijk ’m hier:
Meer lezen over seksuele intimidatie?
- Waarom #MeToo geen ultieme reddingsactie is geweest
- Pixars nieuwe korte film Purl maakt een statement over toxic masculinity
- En wat nou als Andy King uit de Fyre Festival-documentaire een vrouw was?