Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 2 apr 2019

Schrijfster Chinouk Thijssen: “Op Instagram zie je niet de lange weg naar succes”

Zes boeken heeft Young Adult-schrijfster Chinouk Thijssen al op haar naam staan. Dit jaar komen daar nog twee bij. In een interview met WorkJuice vertelt ze openhartig hoe het is om schrijfster te zijn. Niet alleen het succesverhaal en de leuke kant van het vak, maar juist ook over het vallen en opstaan. “Ik heb er twaalf jaar over gedaan voor een boek van mij bij een reguliere uitgeverij werd uitgegeven.”

Kan je in Nederland leven van het schrijven? Zitten er ook minder leuke kanten aan het schrijversbestaan? En hoe is het nou om je boek voor het eerst in een winkel te zien liggen? We vroegen de 35-jarige schrijfster uit Rotterdam het hemd van het lijf.

Wilde je altijd al schrijfster worden?

“Eigenlijk niet. Tijdens mijn opleiding Verpleegkunde kwam ik erachter dat dat niet helemaal was wat ik wilde. Toen iemand aan me vroeg wat ik dan wilde doen, dacht ik: een boek schrijven. Daarvoor had ik daar nog nooit echt over nagedacht. Ik hield wel heel erg van lezen en had al korte verhalen geschreven. Ik kon een keer niet slapen en ben toen gaan schrijven.

Eerst dacht ik: ik stuur het naar een uitgever, dan krijg ik een contract en word ik bestseller-auteur. Daarna kwam ik er wel achter dat dat niet zo makkelijk ging. Ik heb veel afwijzingen gehad. Ook best lompe, waarin ze zeiden dat ik beter een andere hobby kon zoeken. Maar dat sterkte me juist om verder te gaan. Ik heb mijn eerste boeken toen zelf uitgegeven, maar ben me door die afwijzingen wel blijven ontwikkelen.

Twee jaar geleden stuurde ik mijn manuscript naar Clavis Uitgeverij. Twee weken later kreeg ik een mailtje en weer twee weken later had ik daar een afspraak. Ik was verschrikkelijk zenuwachtig, ik dacht dat ik mijn boek nog moest gaan ‘verkopen’. “Het boek is ingepland voor volgend jaar”, zeiden ze toen. Ik ben echt in een warm bad terecht gekomen, het was het wachten waard.

Maar daar heb ik dus wel een weg van twaalf jaar voor afgelegd. Normaal gesproken wacht je gemiddeld zo’n drie maanden op een reactie van de uitgever. Ik kwam af en toe ook op de ‘Misschien’-stapel terecht, maar dat is eigenlijk erger dan een afwijzing. Want dan moet je een half jaar tot een jaar wachten op een definitieve reactie.”

Schrijfster Chinouk Thijssen
Prisca Visser

Hoe weet je dat een boek af is?

“Dat is eigenlijk een gevoel. Maar ik maak van tevoren altijd een planning met een begin, midden en eind. Dan schrijf ik in zes weken een eerste versie. Mijn vaste proeflezers kijken of alles klopt en of het geloofwaardig is, en wijzen me op de zwakke punten. Ten slotte trek ik nog een paar weken uit om het boek te herschrijven.

Daarna gaat het naar de uitgeverij, die het ook nog aangeeft als er iets strakker of beter kan.”

Hoe was het om voor het eerst een boek van je in de winkel te zien liggen?

“Zo onwerkelijk! Toen ik mijn boeken in eigen beheer uitgaf, kwam het niet vaak voor dat er een boek in de winkel lag. Dan moet je het vooral hebben van online verkopen.

Dat is nog steeds bizar.”

Zou je mensen aanraden om hun boek bij een uitgeverij uit te geven?

“Ik zou het altijd proberen bij een uitgeverij, zeker als het niet je ambitie is om in eigen beheer uit te geven. Er zijn ook veel auteurs die er goed in zijn, maar je moet echt alles, het hele proces, zelf doen. Dat moet je willen en kunnen. Zelf wil ik me graag focussen op het schrijven.

Zorg ook dat je kritische proeflezers hebt. Geen vrienden en familieleden, want die vinden vaak alles wat je doet goed, of ze durven niet te zeggen wat er niet goed is. Terwijl dat wel is wat je op dat moment nodig hebt.

Een eerste versie is nooit perfect. Je hebt liever dat je nog dingen in die fase kan aanpassen, dan als ‘ie al bij de uitgever ligt.”

Schrijfster Chinouk Thijssen

Zijn er ook mindere kanten aan schrijfster zijn?

“Ten eerste ben je het hele schrijfproces alleen. Dat is niet per se saai, maar vaak wordt het pas echt leuk als je jouw werk uit handen geeft aan de proeflezers.

Ook komt bij mij de inspiratie echt op alle momenten. Mensen vragen vaak: hoe zorg je voor inspiratie? Ik heb meer zoiets van: hoe stop ik het? Als ik wil slapen, komt er een idee. Als ik onder de douche sta, komt er een idee. Heel fijn natuurlijk, maar ook vervelend dat het nooit stopt in mijn hoofd.”

Jij bent op Instagram heel eerlijk over dat succes niet in één dag is te behalen. Waarom heb je daarvoor gekozen?

“Ik zag op Twitter dat een Amerikaanse schrijfster bang was dat jonge schrijfsters en jonge ondernemers vaak onzeker zijn, omdat er eigenlijk alleen maar succesverhalen worden gedeeld. Terwijl het vaak een hele lange weg naar dat succes is.

Zoals ik al zei was het bij mij ook niet makkelijk om hier te komen. Ik heb er dertien jaar over gedaan en heb eerst vier boeken in eigen beheer uitgegeven. Daarnaast ben ik al tien jaar ondernemer en de eerste paar jaar waren echt heel zwaar, ik verdiende bijna niets.

Als we alleen het positieve laten zien op Instagram, worden anderen daar onbewust onzeker van. Ik heb zelf ook lang alleen het positieve gedeeld hoor.

Ik heb ook weleens een foto gedeeld van een signeersessie waarbij het leek alsof er allemaal mensen waren, maar dat boek dat ik signeerde was van het enige meisje dat er was. Achteraf bedacht ik me pas hoe stom dat eigenlijk was. Je kan op zo’n moment juist namelijk persoonlijke gesprekken voeren.

Ik plaatste laatst een oproepje met de vraag wat mensen nooit hebben durven vertellen. Daar kwamen heel veel reacties op, en daar zaten ook veel bekende schrijvers tussen. We hebben allemaal die angst. Bang dat mensen een ander beeld van je krijgen. Dat is eigenlijk helemaal nergens voor nodig. Daarom moeten we een realistischer beeld schetsen. Verwacht geen volle zalen als je net begint.”

Is het schrijversbestaan een vetpot?

“In Nederland is dat bijna onmogelijk. Er is misschien maar een handjevol mensen dat kan leven van het schrijven. Mensen die denken: ik wil graag boeken schrijven en daar mijn geld mee verdienen, dat gebeurt niet vaak. Je moet er bijna altijd wat naast doen.

Ik heb natuurlijk een niche, ik schrijf voor jongeren en dan is het helemaal moeilijk. Maar daar kan je wel weer veel lezingen voor geven, dus zo heft het elkaar een beetje op.”

Chinouk Thijssen komt zelf uit de balletwereld, maar moest stoppen door blessures. Nu heeft ze die passie samengevoegd met haar andere passie: schrijven. Eind mei komt het tweede boek van de trilogie Truth or Dance uit, dat Break a Leg heet. Truth or Dance gaat over een groep meisjes op het Conservatorium die wordt toegevoegd aan de groepschat ‘Truth or Dance’. Daar krijgen ze vervolgens opdrachten, die weleens hun toekomst in het ballet zouden kunnen verzieken.

Benieuwd naar de ontwikkelingen van haar nieuwe boek? Volg Chinouk Thijssen op Instagram of Twitter!

Meer interessante interviews

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Schrijfster Chinouk Thijssen: “Op Instagram zie je niet de lange weg naar succes”
Sluiten