Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 11 mrt 2019

Geen idee welke richting je op wil? Probeer er eens over te schrijven

Wil je meer voldoening uit je werk halen? Voel je je vastgeroest? Of heb je geen idee wat je nu wil doen? Schrijf erover, zegt loopbaancoach Marianne Panneman. Zij geeft cursussen en schreef het boek ‘Schrijf je loopbaan’. Op basis van dat boek start er 10 april een online cursus bij Editio met dezelfde naam. We spraken haar over de enorme kracht van schrijven en wat dat voor je carrière kan doen.

Vertel, wat is ‘schrijf je loopbaan’ eigenlijk precies?

“Het is een schrijfroute die je aflegt en die je stap voor stap inzichten en antwoorden brengt. Of dat nou met de online cursus, echte cursus of mijn boek is: je volgt een bepaald pad, waarbij je jezelf steeds beter leert kennen. Je leert er waar je eigenlijk mee zit, waar je meer van wilt of waar je nou echt blij van wordt.”

schrijf je loopbaan, cursus

Hoe komt het dat je door je gedachtes op papier te zetten opeens wel weet wat je wil?

“Eigenlijk zit het antwoord op de vraag ergens diep vanbinnen, maar heb je daar het contact mee verloren. Misschien heb je ideeën dat het niet zou kunnen, of dat het niet mag.

Het mooie van schrijven is dat je als het ware in gesprek gaat met jezelf. Het is een actieve en creatieve daad, waarmee je overzicht schept. Door op te schrijven wat er in je hoofd zit, kan je er met een afstand naar kijken. Dat levert vaak verrassende inzichten op. Je kan er ook over praten, maar een gesprek is vaak vluchtig. Je hebt het uitgesproken en je doet er niets meer mee.

De manier van schrijven die ik bepleit en mensen ook aanleer bij de cursus, is om te schrijven vanuit je hart. Door minder na te denken wordt het een vloeiend en spontaan proces. Het hoeft niet perfect te zijn en je hoeft niets te corrigeren. Het gaat echt om het verhaal.

Een vraag kan bijvoorbeeld zijn: waar word je blij van? Als je dan tien minuten zonder te stoppen achter elkaar door schrijft en dat terugleest kan je denken: ‘Ach, is dát het.’ Een deel van de cursus zal ook herkenning en bevestiging zijn, maar je krijgt ook zeker nieuwe inzichten.”

Is het niet onwijs moeilijk en confronterend om vanuit je hart te schrijven?

“Het is niet moeilijk. Ik geef de cursus nu een paar keer per jaar in real life en de deelnemers vinden het snel heel fijn. Ze zijn ook wel verrast: wat kan er veel gebeuren in tien minuten! Het kan wel heel confronterend zijn en je raken. Daar gebeurt het ook mee. Mensen die de cursus hebben gedaan of gaan doen, of het boek hebben gelezen, zeggen ook: ‘Jeetje, het heeft echt gemaakt dat ik die stap nu heb gezet.’.”

Wat voor soort opdrachten kunnen de cursisten verwachten?

“Er zijn zes blokken en ieder blok draait om een belangrijke vraag. Er is bijvoorbeeld een blok: ‘Waar werk en leef ik voor?‘ Daar onderzoek je wat je drijfveren zijn en wat op dit moment belangrijk voor je is. Er gaat ook een blok over interesses en dromen. Daar denk je onder andere na waar je als kind graag mee speelde. Was je een puzzelaar? Een dromer? Een bouwer? En hoe zit dat nu? De dingen waar je als kind van genoot, zijn vaak dezelfde dingen waar je op 50-jarige leeftijd van geniet.

Je kunt de vragen op je eigen tempo beantwoorden, het kost je ongeveer een à twee uur per week. Aan het einde van de week volgt er een soort mini-coaching. Ik lees je tekst aandachtig en reageer kort door bijvoorbeeld een verhelderende vraag te stellen waar je weer over na kan denken.”

Moet je echt feeling hebben met schrijven?

“Als je schrijven echt stom vindt, kan je misschien beter een andere manier zoeken. Maar je hoeft het niet goed te kunnen. Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Dat het niet zo vloeiend uit je pen komt, is niet erg. Zo heb ik nu bijvoorbeeld een cursist die dyslectisch is. Zij is haar hele leven gecorrigeerd en had het gevoel dat ze het niet kon. Op deze manier – zo zonder oordeel – durfde ze het toch aan te gaan, want ze had wel het gevoel dat ze een verhaal te vertellen had. Nu vindt ze het juist bevrijdend.

De kracht van schrijven is zo groot. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het een helende functie heeft.”

Mensen hadden minder pijn als ze erover schreven.

Heb je een opdracht voor ons waarmee we kunnen kijken of onze loopbaan schrijven iets voor ons is?

“Hoe, waarmee en waar speelde je als kind het liefst? Wat interesseerde en fascineerde je?

Zet een timer op 10 minuten en schrijf wat er in je opkomt. Let niet op spelling en grammatica. Lees je tekst nog eens door. Was je een bouwer, een puzzelaar, een lezer, een onderzoeker, een dromer…? Combinaties zijn natuurlijk ook mogelijk.

Vul deze zin aan:

Als kind was ik vooral …

En kijk dan eens naar het hier en nu. Komt de puzzelaar, bouwer of onderzoeker in jou nu voldoende aan bod? Schrijf hier 5 minuten over.”

Ben je benieuwd naar de online cursus die Marianne Panneman bij Editio geeft en zou je ook schrijvend je richting willen vinden? Hier vind je meer informatie over de cursus ‘Schrijf je loopbaan’.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Geen idee welke richting je op wil? Probeer er eens over te schrijven
Sluiten