Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 2 september 2019

3 Scandinavische principes voor een gelukkiger leven

Elk jaar wordt er gekeken welke landen het meest gelukkig zijn. Alhoewel Nederland het ook zeker niet slecht doet, zijn het toch echt de Scandinavische landen die de top 10 elk jaar weer domineren. Het is ook dan niet gek dat de verantwoordelijke levensfilosofieën en principes de wereld veroveren.

Termen als hygge, lagom en sisu vliegen je om de oren als je een boekhandel binnenstapt. Maar wat betekenen ze nou echt? En waarom is het juist de combinatie van de drie waardoor we écht gelukkig kunnen leven?

Hygge

Het is bijna onmogelijk dat je de term ‘hygge’ nog nooit gehoord hebt. In 2016 veroverde dit Deense concept de wereld. Je kon er niet meer omheen. Het was hygge die de storm startte met buitenlandse filosofieën waar we maar al te graag over willen leren.

Hygge staat voor gezelligheid, warmte, blij zijn en een fijne tijd hebben. Genieten van de goede dingen in het leven: de warme gloed van kaarslicht, vrienden en familie, lekker eten en drinken. Het is een ‘overlevingsmechanisme’ in de donkere, sombere en lange winters in Denemarken. Net als bij het Nederlandse woord gezelligheid is hygge meer een gevoel.

De reden dat we hygge meenemen in dit lijstje voor een gelukkiger leven, is omdat we ons te vaak focussen op succes, status en geld. We zijn altijd aan het haasten naar onze volgende afspraak en nemen niet vaak genoeg de tijd om echt in het ‘nu’ te zijn.

Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar draait eigenlijk om dit: wees minder bezig met je bezittingen en je carrière, en meer met comfort, geluk en samenzijn.

Lagom

Lagom is een Zweedse levensfilosofie. Grof vertaald betekent het: niet te veel en niet te weinig. Precies genoeg dus! Bij Lagom luister je goed naar wat je lichaam en geest nodig hebben en ben je op zoek naar de balans in alle aspecten van je leven. Tegenwoordig willen we alsmaar meer en meer. Maar genoeg is oké. Genoeg is goed.

Deze manier van leven is ook te merken aan de carrières van de Zweden. Ja, ze zijn ambitieus en gedreven. Toch zal je na 17:00 uur niet gauw meer een Zweed aantreffen op zijn werk. In Nederland wordt rust nogal eens onderschat. In Zweden is dit een ander verhaal. Er zijn Zweedse bedrijven die al experimenteren met werkdagen van zes uur.

Lees ook: Krijgen we binnenkort werkdagen van zes uur?

Zweedse traditie fika

Ook tijdens de werkdag nemen ze de tijd voor pauze. Zo is ‘fika‘ (letterlijk vertaald koffiepauze) een langlopende traditie onder alle lagen van de bevolking. Het is een moment om even afstand te nemen van de stress en beslommeringen van het dagelijks leven. In de drukke samenleving van tegenwoordig is het verleidelijk om alsmaar door en door te willen gaan. Bij fika rem je even af en waardeer je de kleine dingen in het leven.

Is lagom en fika hét geheim om burn-outs tegen te gaan? In Zweden zweren ze erbij en ook wij zijn inmiddels overtuigd. De Scandinaviërs hebben een hoge productiviteit, maar zijn toch de minst gestresste werknemers ter wereld.

Sisu

Sisu is een Finse mindset die je volgens ons nog niet vaak genoeg hoort. Sinsu focust op innerlijke kracht, doorzettingsvermogen en positivisme. Dankzij deze mindset zien de Finnen het leven als een aaneenschakeling van kansen en mogelijkheden. Sisu betekent dat je doorzet, zelfs als alles tegenzit, omdat je gelooft dat je sterk genoeg bent om dit te overwinnen.

Maar het mooist aan sisu vinden we dat de Finnen dankzij deze mindset niet bang zijn om te falen. Ze zien problemen als een uitdaging en een kans om nieuwe dingen te leren. Falen is pijnlijk, maar helpt je uiteindelijk verder te komen in het leven. De Finnen realiseren heel goed dat falen en succes geen vijanden zijn.

Hygge, lagom en sisu helpen je te genieten van de kleine dingen in het leven, tevreden te zijn met wat je hebt en door te zetten als het niet makkelijk is. Er valt dus zéker genoeg te leren van de Scandinaviërs.

Verder lezen over een goede balans vinden

Reageer op artikel:
3 Scandinavische principes voor een gelukkiger leven
Sluiten