Merel van der Wouden
Merel van der Wouden Onderhandelen 20 apr 2019

Wat kun je doen als je baas zegt dat een salarisverhoging niet mogelijk is?

Over je salaris en tarieven onderhandelen: voor de meesten van ons blijft het spannend. Vooral vrouwen vinden het lastig om te onderhandelen of een salarisverhoging te vragen. Onderhandelcoach Merel van der Wouden wil met haar bedrijf Blackbird Negotiations vrouwen helpen om zelfverzekerd en succesvol te onderhandelen over hun salaris of tarief.

Elke maand beantwoordt ze voor WorkJuice een vraag van één van onze lezers. Deze keer de vraag van Ingeborg: ‘Wat kun je doen als je baas tijdens het gesprek zegt dat een salarisverhoging niet mogelijk is?’

Antwoord van Merel van der Wouden

“Hi Ingeborg,

Bedankt voor je vraag! Wat vervelend dat een salarisverhoging op het eerste oog niet mogelijk lijkt. Dit is een veel gehoord antwoord van werkgevers, dus hier kan ik je vast en zeker een stukje mee op weg helpen. Schrik om te beginnen niet als je hoort dat een salarisverhoging niet mogelijk is. Een “nee” betekent niet per definitie het einde van een onderhandeling, maar vaker het begin.

Meer weten? Ik schreef een blog over ‘nee zeggen’.

Doe onderzoek

Wat vooral belangrijk is: onderzoek de reden waarom een salarisverhoging niet mogelijk is.

  • Functioneer jij niet naar behoren?
  • Gaat het financieel niet helemaal lekker met het bedrijf?

Zodra je weet wat de reden is kun jij kijken of jij hieraan iets kunt veranderen. Aan niet-naar-behoren functioneren kun jij iets doen, aan een economische crisis niet.

  • Scenario 1: het bedrijf is niet helemaal tevreden over jouw functioneren
  • Scenario 2: het bedrijf verkeert in slecht weer

Scenario 1

Vaak hangt een salarisverhoging samen met jouw functioneren binnen het bedrijf. Functioneer jij volgens je leidinggevende niet naar behoren, dan is het lastig om een salarisverhoging te vragen. Functioneer jij wel naar behoren, maar krijg je alsnog geen verhoging, bekijk dan eens wat onder “goed functioneren” wordt verstaan. Dit moet meetbaar gemaakt worden, zodat jullie kunnen bekijken of jij de gestelde doelen hebt behaald!

Mocht je deze doelen tijdens het functioneringsgesprek niet hebben opgesteld, spreek dan tijdens het gesprek af aan welke vereisten jij moet voldoen of welke doelen jij moet behalen om over 6 maanden een X bedrag aan salarisverhoging te krijgen. Vraag over 6 maanden opnieuw een gesprek aan en bekijk of jij aan de vereisten hebt voldaan om X bedrag aan salarisverhoging te krijgen.

Tip: leg de afspraken (en vooral de vereisten) die je tijdens het gesprek maakt even kort per e-mail vast.

Scenario 2

Financiële compensaties zijn niet alleen afhankelijk van individuele prestaties, maar ook van hoe het bedrijf presteert. In tijden van crisis wordt onderhandelen over je salaris iets moeilijker, maar zeker niet onmogelijk, want goede werknemers creëren juist waarde voor een bedrijf!

Onderzoek in hoeverre het bedrijf in slecht weer verkeert. Worden salarissen van het management ook gekort? Kun je ergens de cijfers van het bedrijf bekijken?
Stel dat het bedrijf in slecht weer verkeert, bespreek dan of je over 6 maanden opnieuw om de tafel kunt zitten om die verhoging te bespreken. Doe dit aan de hand van vooraf opgestelde doelen en vereisten (zie scenario 1).

Lees ook: Hoe pak je een salarisonderhandeling aan bij een contractverlenging?

Voorbeeld uit de praktijk

Toen ik als consultant in Toronto werkte, werd mij gevraagd mijn bonus een jaar te bevriezen, omdat het bedrijf slechte cijfers draaide. Mijn bonus stond in schril contrast tot de bonussen van het management die niet werden bevroren. Na onderzoek kwam ik erachter dat het bedrijf inderdaad slechter draaide, maar alsnog een paar miljoen winst behaalde. Ik heb met deze redenering mijn bonus niet laten bevriezen.

Waarde zit niet alleen in geld

Is een salarisverhoging echt niet mogelijk? Bedenk dan eens of er andere manieren van compensatie zijn. Een opleiding, minder uren werken, vanuit huis werken, reiskostenvergoeding, een fiets/auto van de zaak, een sportabonnement, een telefoon van de zaak etc. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Vraag jezelf daarnaast ook af of jij bij het desbetreffende bedrijf wilt werken als jij het gevoel hebt dat jij niet op waarde wordt geschat.

Succes Ingeborg!”

merel van der wouden

Heb jij ook een vraag over het onderhandelen van je salaris of tarieven? Mail die dan naar [email protected], zodat Merel van der Wouden van Blackbird Negotiations ‘m voor je kan beantwoorden.

Geïnteresseerd in coaching of een workshop door Merel? Of ben je op zoek naar nog meer tips? Neem dan eens een kijkje op haar website. Op haar Instagram @merelvanderwouden deelt ze vanuit mooie plekken op de wereld tips over onderhandelen en het ondernemerschap.

Meer tips voor het onderhandelen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat kun je doen als je baas zegt dat een salarisverhoging niet mogelijk is?
Sluiten