Zo krijg je betaald wat je waard bent

Heb je het gevoel dat je te weinig betaald wordt? Dan is het tijd om hier wat aan te doen. Niemand anders dan jijzelf gaat ervoor zorgen dat jij meer betaald krijgt. Misschien ben je aan het solliciteren voor een nieuwe baan of heb je recht op een salarisverhoging. Belangrijk is dat jij écht betaald wordt wat je waard bent. Maar hoe pak je dat aan?

Vraag altijd voor meer

In andere woorden: onderhandel. Krijg je een bod? Vraag dan altijd voor meer. Zorg natuurlijk dat dit meer is dan het bedrag dat je eigenlijk wil krijgen, omdat de andere partij altijd weer onder jouw tegenbod zal gaan zitten. Het ergste wat er kan gebeuren is dat het bedrijf echt niet hoger dan zijn eerste bod kan aanbieden. Dan weet je in ieder geval dat je het hebt geprobeerd!

Ook interessant: Onderhandelcoach Merel van der Wouden: zo onderhandel je over je salaris

Weet wat je waard bent

Kom nooit onvoorbereid op het gesprek aan kakken. Als je weet wat je waard bent, sta je veel zekerder in je schoenen en kun je daardoor veel beter onderhandelen. Zoek via Loonwijzer en PayScale uit hoeveel andere mensen in jouw vakgebied ongeveer verdienen. Vraag daarnaast aan vroegere mede-studenten en vrienden met dezelfde baan of ze een salarisindicatie willen delen.

Vraag je om een salarisverhoging? Kom dan met bewijs met waarom jij inderdaad dat salaris waard bent. Denk hierbij aan analytics, presentaties en kwartaalverslagen.

Je kunt ook onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Je kunt over meer onderhandelen dan je salaris. Arbeidsvoorwaarden zoals vakantiedagen, flexibele werktijden, thuiswerken en een reiskostenvergoeding kun je ook op tafel leggen. Zeker als er bij het bedrijf niet veel ruimte is in het salaris. Als je het niet vraagt, zul je het ook niet krijgen. Gewoon doen dus!

Ook interessant: Over deze 9 arbeidsvoorwaarden kun je ook onderhandelen

Werk altijd één stapje harder dan je hoeft

Je hebt misschien nog niet je droombaan bemachtigd, maar dat betekent niet dat je achterover kan leunen als je alles hebt gedaan van wat je verwacht wordt. Je baas betaalt je niet hoeveel je waard bent, maar hoeveel hij of zij denkt dat je waard bent. Als jij je waarde niet laat zien, is het logisch dat je daar niet naar betaald wordt.

Werk hard, vraag om feedback en blijf altijd leren. Zo maak je jezelf onmisbaar op werk.

Meer lezen over salarisonderhandelingen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zo krijg je betaald wat je waard bent
Sluiten