Tessa Ham
Tessa Ham Geld 23 okt 2018

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen – dit is waarom

Er bestaat nog steeds een salariskloof tussen mannen en vrouwen. Dan bedoelen we niet alleen als je de gemiddelde salarissen binnen een organisatie of sector vergelijkt. Zelfs als ze exact hetzelfde werk doen, krijgen vrouwen minder betaald dan mannen.

Uit veel onderzoeken blijkt: er bestaat nog steeds een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Vaak wordt er in die onderzoeken niet gecorrigeerd en is het verschil in loon te verklaren door het parttime werken van vrouwen.

Parttime werken

Na het krijgen van een kind gaan vrouwen vaker dan mannen minder werken. Als je parttime werkt, is het ook moeilijker een toppositie te veroveren. Dat betekent dus ook dat mannen vaker topposities bekleden. Het parttime werken is dan ook een veelgehoord argument als mensen zeggen dat het wel meevalt met die salariskloof.

Maar zelfs als vrouwen exact hetzelfde werk uitvoeren als mannen verdienen ze minder. Dat blijkt uit onderzoek naar de salarissen van 19.000 werknemers van vier verzekeraars. Het onderzoek werd in opdracht gedaan van het College voor de Rechten van de Mens.

Onderhandelen over het salaris

Volgens het College is de reden van dat de salariskloof nog steeds bestaat, omdat werkgevers het salaris bepalen aan de hand van het laatstverdiende loon. Ook gaat het vaak fout bij het onderhandelen over de salaris. Niet alleen in de verzekeringsbranche, maar ook in de eerdere onderzoeken die werden uitgevoerd bij ziekenhuizen en hogescholen.

Het is nu 37 jaar verplicht om mannen en vrouwen evenveel te betalen. In realiteit verdienen vrouwen gemiddeld 18 euro per uur, tegenover 22 euro per uur voor de mannen. Dat komt deels door het functieniveau en werkervaring, maar voor een klein deel komt dat door bovengenoemde redenen.

Volgens voorzitter van het College van de Rechten van de Mens, Adriana van Dooijweert, gebeurt dat meestal onbewust. Juist omdat het niet doelbewust wordt gedaan, is de salariskloof zo’n hardnekkig probleem.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen – dit is waarom
Sluiten