Tessa Ham
Tessa Ham Geld 13 feb 2022

10 vragen over het salaris: van hoe salarisschalen werken tot waar je recht op hebt

Als we zeggen dat je salaris een belangrijk onderdeel van je leven is, is dat geen understatement. Dat is immers waar je niet alleen je vaste lasten mee kunt betalen, maar ook juist de leuke dingen in het leven door kunt bekostigen.

Helaas is er niemand die ons aan het begin van onze carrière vertelt hoe dat precies zit met ons salaris. Hoeveel horen we bijvoorbeeld te verdienen? Hoe werkt dat precies met salarisschalen? En de loonheffing?

10 vragen over het salaris

Dat resulteert erin dat we met vragen zitten over het salaris, waar sommige mensen gedurende hun gehele carrière niet eens precies het antwoord op weten. Maar kennis over dit onderwerp is zo belangrijk! Tijd om hier verandering in te brengen dus. Dit zijn de 10 meest gestelde vragen over het salaris.

1. Wat is het wettelijk minimumloon in 2022?

Ieder jaar in januari en juli worden de minimumlonen geïndexeerd. Dit is wat je minimaal moet verdienen volgens de wet. Voor 1 januari 2022 is het wettelijk minimumloon vastgesteld op 1.725 euro per maand, 398,10 euro per week en 79,62 euro per dag. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan moet je volgens het jeugdminimumloon uitbetaald worden. In dit overzicht van Loonwijzer zie je op hoeveel geld jij recht hebt.

2. Salaris Check: hoeveel hoor ik te verdienen?

Heb jij weleens onderzocht wat je eigen marktwaarde is? In andere woorden: hoeveel collega’s bij andere bedrijven met jouw functie en ervaring verdienen? Dit is handig als je de onderhandeling aangaat bij een nieuwe baan.

Maar ook als je niet van plan bent ander werk te zoeken, is het verstandig om deze informatie uit te zoeken. In dit artikel delen we vier manieren waarop je checkt hoeveel je hoort te verdienen; van het checken van vacaturewebsites tot je salarisschalen en van het gebruiken van online tools tot het praten met je collega’s.

3. Hoe werken salarisschalen precies?

Als jouw bedrijf je in een salarisschaal heeft ingedeeld, weet je waarschijnlijk wel vaag wat het inhoudt. Maar hoe werken salarisschalen precies? Het loongebouw van een organisatie is opgebouwd uit alle salarisschalen van het bedrijf. Jouw functie bepaalt waar in dat loongebouw je valt. Een salarisschaal bestaat op zijn beurt weer uit salaristreden: een reeks bedragen van laag tot hoog. Elk jaar ga je een trede omhoog en ga je meer verdienen, tot je aan de max van je salarisschaal zit.

Meer weten? Dit is hoe salarisschalen precies werken

4. Hoe bereken je het verschil in salaris tussen bruto en netto?

Het is en blijft toch jammer: van het bruto salaris dat je verdient, verschijnt lang niet alles daadwerkelijk op je bankrekening. Wil je jouw netto salaris berekenen, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe baan aanneemt? Dan zijn er op het internet allerlei tools te vinden die je een schatting kunnen geven. Check bijvoorbeeld eens de calculator van de Nationale Beroepengids en die van Loonwijzer.

Wil je weten waar dat verschil in salaris eigenlijk naartoe gaat? En hoe het kan dat de ene persoon netto meer overhoudt dan de ander, met hetzelfde bruto salaris? Lees dan dit artikel: Bruto en netto: waar gaat het verschil in salaris eigenlijk precies heen?

5. Hoe kan ik een hoger salaris onderhandelen?

Was onderhandelen maar een vak geweest op school… Nu weten we namelijk vaak niet hoe we het onderhandelen van een hoger salaris moeten aanpakken, waardoor we veel geld mislopen. Gelukkig hebben we inmiddels een hoop artikelen geschreven over dit onderwerp, die je hierbij gaan helpen. Begin bijvoorbeeld eens met deze:

6. Wanneer kan ik een salarisverhoging vragen?

Bij veel bedrijven krijg je automatisch elk jaar een salarisverhoging, vaak op basis van een bepaalde beoordeling. Is dit bij jou niet het geval? Of heb je een goede reden om een salarisverhoging te krijgen, zoals nieuwe verantwoordelijkheden of het afmaken van een opleiding? Dan kun je er zeker om vragen. Hier zijn een aantal leestips voordat je het gesprek aan gaat:

7. Wat is loonheffing en wanneer kan ik loonheffingskorting toepassen?

Loonheffing is de verzamelnaam voor de loonbelasting en premie volksverzekeringen die je werkgever automatisch inhoudt van elk salaris om aan de overheid te betalen. De loonbelasting is de belasting die elke werkende betaalt. Onder de premie volksverzekeringen vallen de AOW-premie, Wet langdurige zorg-premie en de Algemene Nabestaandenwet-premie.

We horen het je denken: maar wat houdt loonheffingskorting dan in? Dit is de korting die je van de Belastingdienst krijgt op de belasting, waardoor je netto meer overhoudt. Als je bij een nieuwe werkgever begint, krijg je vaak een formulier om deze loonheffingskorting aan te zetten.

Goed om te weten: je kunt de loonheffingskorting maar bij één werkgever aanzetten. Anders moet je bij je belastingaangifte waarschijnlijk opeens een hoop geld terugbetalen aan de Belastingdienst.

8. Hoe kan ik mijn vakantiegeld berekenen?

Hoeveel vakantiegeld je krijgt, kun je opzoeken in je contract of navragen bij HR. Bij veel mensen bestaat het vakantiegeld uit 8 procent van hun salaris. Je zou denken dat als je dit percentage weet, je heel gemakkelijk je vakantiegeld kunt berekenen. Maar vergeet niet dat je ook een hoop belasting moet betalen en dat dit het bruto bedrag is. Het Nibud maakte een overzicht van het netto vakantiegeld dat je bij verschillende bruto salarissen kunt verwachten.

Op het internet zijn ook een hoop tools te vinden om je een handje te helpen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze tools van Nationale Nederlanden en BerekenHet.nl. Hier vul jij jouw eigen gegevens in en kun je een schatting verwachten die het dichtst bij de realiteit ligt.

9. Hoeveel belasting betaal ik over mijn vakantiegeld?

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoeveel belasting je precies betaalt over je vakantiegeld. Dat hangt af van hoeveel je verdient. Hoe meer je verdient, hoe hoger het percentage aan belasting is dat je moet betalen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Check dan ons artikel: Hoeveel belasting betaal je over je vakantiegeld?

10. Hoe kan ik mijn eindejaarsuitkering berekenen?

Krijg jij een eindejaarsuitkering, ook wel een 13e maand genoemd? Lekker zeg, dit is namelijk niet wettelijk verplicht. Een werkgever bepaalt zelf of hij dit geeft. Maar hoe bereken je deze eindejaarsuitkering eigenlijk?

Hoeveel eindejaarsuitkering je krijgt hangt af van een aantal factoren volgens vakbond CNV:

  • de hoogte van je loon;
  • hoeveel procent van je bruto jaarloon je krijgt;
  • de hoogte van de winst en de keuze van je baas om dit mee te nemen in de berekening.

Als je weet dat je bijvoorbeeld 4 procent eindejaarsuitkering krijgt met een brutojaarsalaris van 25.000 euro, is de rekensom als volgt:

25.000 x 0.04 =1.000 euro aan eindejaarsuitkering

Hierbij is nog geen rekening gehouden met de belasting die je moet betalen. Tip: soms kun je op je salarisstrook zien hoeveel geld er per maand opzij wordt gezet voor je eindejaarsuitkering.

3 verstandige dingen om direct te doen als je salaris is gestort

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
10 vragen over het salaris: van hoe salarisschalen werken tot waar je recht op hebt
Sluiten