Merel van der Wouden
Merel van der Wouden Onderhandelen 3 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Hoe pak je een salarisonderhandeling aan bij een contractverlenging?

Over je salaris en tarieven onderhandelen: voor de meesten van ons blijft het spannend. Vooral vrouwen vinden het lastig om te onderhandelen of een salarisverhoging te vragen. Onderhandelcoach Merel van der Wouden wil met haar bedrijf Blackbird Negotiations vrouwen helpen om zelfverzekerd en succesvol te onderhandelen over hun salaris of tarief.

Elke maand beantwoordt ze voor WorkJuice een vraag van één van onze lezers. Deze keer de vraag van Willemijn: ‘Hoe pak je een salarisonderhandeling aan bij een contractverlenging?’

Antwoord van Merel van der Wouden

“Hi Willemijn, ten eerste gefeliciteerd met je contractverlenging. Een contractverlenging betekent dat je het goed doet op je werk! Daarnaast is het dus tijd dus om te kijken hoe je het salarisgesprek met je leidinggevende gaat aanpakken.

Voorbereiden

Zoals je begrijpt is een goede voorbereiding het halve werk. Wat heb je de afgelopen maanden gedaan voor het bedrijf? Kort gezegd, welke waarde voeg jij toe met het verrichten van jouw werkzaamheden? Heb je bijvoorbeeld een goede beoordeling gekregen? Een traject succesvol afgerond, positieve reacties van klanten gekregen, of altijd je werk op tijd af?

Objectieve criteria

Ik raad je aan om objectieve criteria te gebruiken wanneer je je salaris wilt bepalen. Websites als Loonwijzer, Intermediair en Payscale kunnen je hierbij helpen.

Ik ben fan van het salarisrapport van Payscale. Via deze website kun je een salaris rapport genereren, die gebaseerd is op jouw Peer Group. Een Peer Group is een groep die qua profiel het dichtst aansluit bij jouw industrie, ervaring, opleiding, locatie en vaardigheden (skills). Ik vind Payscale een goede tool aangezien zij 54 miljoen profielen wereldwijd in de database hebben.

Bedenk na het onderzoeken van jouw marktwaarde ook goed of jij je hierin kunt vinden. Of heb je nog andere vaardigheden die kunnen zorgen dat jij meer waard bent? Heb je de vragenlijst eerlijk ingevuld?

Doel

Zodra je je waarde hebt vastgesteld is het tijd om goed te bedenken wat jouw doel van je onderhandeling is. Denk verder dan alleen salaris. Waarde zit namelijk niet alleen in geld. Denk ook aan opleidingsmogelijkheden, doorgroeimogelijkheden, thuiswerken, reiskostenvergoeding, laptop, telefoon of auto van het bedrijf.

Daarnaast: stel een salarisgesprek voor aan je leidinggevende en neem je salarisrapport mee.

Meer lezen? Kijk eens naar mijn Stappenplan Onderhandelen op mijn blog.

Succes!”

merel van der wouden, salarisonderhandeling

Heb jij ook een vraag over het onderhandelen van je salaris of tarieven? Mail die dan naar [email protected], zodat Merel van der Wouden van Blackbird Negotiations ‘m voor je kunt beantwoorden.

Geïnteresseerd in coaching of een workshop door Merel? Of ben je op zoek naar nog meer tips? Neem dan eens een kijkje op haar website. Op haar Instagram @merelvanderwouden deelt ze vanuit mooie plekken op de wereld tips over onderhandelen en het ondernemerschap.

Verder lezen over onderhandelen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Hoe pak je een salarisonderhandeling aan bij een contractverlenging?
Sluiten