Is een sabbatical nemen de oplossing (en hoe pak je het aan)?

Komen de kantoormuren op je af, sleep je jezelf elke dag naar werk en denk je: ‘Oké, is dit het dan?’. Waarschijnlijk is het nemen van een sabbatical (ook wel sabbatical leave genoemd) dan wel eens door je hoofd geschoten.

Je carrière verloopt prima. Met één nadeel: de paniek slaat toe als je je bedenkt dat je dit nog zo’n dertig jaar moet doen. Vijftien dagen in de zon en hier en daar een stedentripje doet het niet meer voor je. Wat doe je dan? Je hoort het steeds vaker: een sabbatical nemen. De tijd dat we alleen een tussenjaar namen na de middelbare school is allang niet meer.

Van oorsprong voor wetenschappers

Tot enkele jaren geleden waren het alleen wetenschappers die een sabbatical leave namen. Het was een verlof waarin ze een paar maanden een loopbaanonderbreking hadden, om zich volledig te storten op een onderzoek. Inmiddels is de loopbaanonderbreking overgewaaid naar het bedrijfsleven.

Een sabbatical is geen vakantie van twee weken, maar duurt minstens een paar maanden. In die periode krijg je geen salaris. Een sabbatical wordt daarom ook wel onbetaald verlof genoemd. Maar is een sabbatical wel altijd de oplossing?

Sociale druk

Op de bank blijven hangen is namelijk niet de bedoeling. Tenminste, zo voelt het. De sociale druk achter een sabbatical is dat je een wereldreis moet maken, een stilte retraite in Thailand moet bezoeken of een school moet helpen bouwen.

Maar misschien heb je het gewoon nodig om helemaal tot rust te komen en jezelf weer te leren kennen. Dat kan natuurlijk ook vanaf je bank, als dat is wat je op dit moment nodig hebt.

Daarnaast kun je niet verwachten dat puur en alleen het ‘weg zijn van je werk’ je problemen op gaat lossen. Als je een half jaar in een opblaasbare donut op Bali hebt rond gedobberd en weer terug komt naar dezelfde situatie, dan is de kans groot dat je gelijk weer terugvalt in je oude gewoontes.

Dat betekent niet dat je maar helemaal geen sabbatical moet nemen. Je moet het alleen op de juiste manier doen.

Denk eerst na over je terugkeer

Voordat je een sabbatical leave met je werkgever bespreekt, is het verstandig om van tevoren na te denken of je überhaupt wel wil terugkeren bij je oude baan. Je kunt ook beslissen dat je niet per se je oude baan behoudt, maar dat je terugkeert voor een willekeurige baan bij je oude werkgever.

Begin met sparen

Een sabbatical is geen lange vakantie, maar is als het goed is echt een keerpunt in je leven, omdat je op dit moment veel stress ervaart. Je wil natuurlijk niet dat je in deze zogenaamde stressvrije periode veel stress hebt over geld. In de meeste gevallen gaat het bij een sabbatical natuurlijk om onbetaald verlof en dat betekent dat je een lange periode geen geld binnen zal krijgen.

Bedenk een plan voor je sabbatical

Voorop gesteld: je werkgever heeft het recht om jouw verzoek tot een sabbatical te weigeren. Wil je na maanden terugkeren bij je oude positie? Dan helpt het maken van een plan je enorm. Deze kun je bespreken met je werkgever tijdens het gesprek. Het laat zien dat je goed over deze keuze hebt nagedacht en het maakt de kans groter dat jouw werkgever ja zegt.

Wat wil je precies tijdens je sabbatical leave gaan doen? Als je verwacht echt te moeten onderhandelen met je werkgever, kun je er het beste voor zorgen dat jouw werkgever ook wat heeft aan jouw ontwikkeling. Een leraar die een periode in een derdewereldland kinderen les gaat geven bijvoorbeeld, heeft bij terugkomst nieuwe kwaliteiten en is waarschijnlijk zelfverzekerder.

Kies voor jezelf

Maar zoals we net al zeiden, kan een sabbatical nemen juist ook nodig zijn om afstand te nemen van je werk. Dat is ook helemaal oké om te bedenken. Weet dan wel dat het hierdoor lastiger wordt om bij je oude werkgever te blijven.

Kies vooral wat jij op dit moment nodig hebt en trek je niet te veel aan wat de rest van de wereld van je verwacht. Dat is namelijk waarschijnlijk één van de redenen dat jij een sabbatical neemt.

Verder lezen?

Like the smell of fresh juice in the morning? Meld je aan voor onze wake-up letter

* indicates required

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Is een sabbatical nemen de oplossing (en hoe pak je het aan)?
Sluiten