Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Werkplekken 12 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Uit onderzoek blijkt: mensen met een rommelig bureau worden eerder als onaangenaam gezien

Een rommelig bureau. Misschien ben je er wel schuldig aan. Maar, die boeken, (nutteloze) gadgets, losse pennen en blaadjes zorgen ook best voor wat sfeer. Toch? Het is ook niet dat je er bekend om wil staan, of dat je het niet wil opruimen. Maar is een rommelig bureau écht zo erg? Helaas wel. Uit onderzoek is gebleken dat je collega’s waarschijnlijk oordelen over het feit dat je zo rommelig bent.

Mensen met een rommelig bureau (of een rommelig kantoor) worden eerder geassocieerd met een onaangenaam persoon. Ook bleek dat ze er sneller vanuit gingen dat de persoon met het rommelige bureau over het algemeen meer negatieve karaktereigenschappen had. Allemaal gebaseerd op het bureau. Bizar toch?

Rommelige mensen niet aangenaam?

Ik was lichtelijk geshockeerd toen ik dit las. Zelf zie ik mensen met een rommelig bureau juist als gezellige mensen. Maar blijkbaar zien sommige mensen dit net even anders. Sarah Dyszlewski, een onderzoekster van de psychologie afdeling van de Universiteit van Michigan, vertelt hoe dat effect kan hebben op onze relatie’s met collega’s. Als we mensen gaan zien als nonchalant, neurotisch en onaangenaam, heeft dat (onbewust) effect op hoe we met die persoon omgaan – en andersom ook. Want ja, de persoon met een net kantoor/net bureau bijvoorbeeld, die moet wel de tijd nemen om iets te doen toch?

We willen niet zeggen dat chaotische mensen ook daadwerkelijk altijd een slechter karakter hebben. Sterker nog, een rommelig bureau vind ik nog altijd veel beter dan een bureau waar niks los mag liggen. Maar ieder zo zijn ding toch?

5 tips voor het helse karwei dat je mailbox organiseren heet

Ode aan chaos

Uit dit onderzoek is misschien gebleken dat rommelige mensen geassocieerd worden met een onaangenaam persoon. Uit een ander onderzoek is juist weer gebleken dat chaotisch en rommelig zijn gelijk staat aan creativiteit. Omarm die slordigheid dus toch maar eens wat vaker. Slordigheid is namelijk geen belemmering in jouw succes. Zoals Einstein ooit zei:

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Uit onderzoek blijkt: mensen met een rommelig bureau worden eerder als onaangenaam gezien
Sluiten