Rode lippenstift naar kantoor: wel of niet doen?

Afgelopen zomer ben ik gestopt met make-up dragen. Niet alleen op vrije dagen en naar feestjes, maar ook naar kantoor. Ik had genoeg verhalen gehoord over mensen die ‘ben je ziek?’-vragen van collega’s kregen als ze met hun blotebillengezicht naar kantoor gingen, dus ik was op het ergste voorbereid – maar wonder boven wonder kreeg ik alleen maar positieve reacties.

Ik zette dus bewust de stap om niet langer mee te doen aan het idee dat je er nu eenmaal verzorgd uit moet zien op kantoor, en dat je er alleen verzorgd uitziet met verzorgde wenkbrauwen en mascara. Maar toch voelde het wat kaal, helemaal niets aan mijn gezicht doen als ik ging werken. Daarom begon ik met lippenstift dragen. Rode lippenstift, welteverstaan.

Zo’n heftige kleur op je lippen roept echter twijfels op bij sommige mensen. Kom je met lippenstift niet te veel over als een modepopje, in plaats van een serieuze zakenvrouw? Zou het niet te sexy (lees: onprofessioneel) zijn? Moet je het elk uur bijwerken omdat het anders niet meer verzorgd zit? Daarom ging ik op onderzoek uit. Rode lippenstift naar kantoor: wel of niet doen?

Rode lippenstift naar kantoor: wel of niet doen?

Laat ik eerst even mijn eigen antwoord geven: ik denk dat je gewoon moet doen waar je zelf zin in hebt. Wil jij graag met een felle kleur op je lippen op je werk verschijnen, dan moet je dat gewoon doen en er schijt aan hebben dat dat eventueel niet bij de ongeschreven regels van de patriarchale samenleving zou passen. Heb je er geen zin in, dan moet je je ook vooral niet bezighouden met of je dan wel of niet aan de verwachtingen voldoet.

Lees ook: Deze indruk maakt de kleur van je kleding bij je sollicitatiegesprek

Maar gelukkig is er ook onderzoek gedaan naar deze kwestie. Of nou ja, onderzoek… Aliza Licht, schrijfster van het boek Leave Your Mark: Land Your Dream Job. Kill It in Your Career. Rock Social Media. en zelf fervent lipstickdrager, vroeg het aan haar volgers op social media en beschreef de resultaten in de New York Post. Wat bleek: 91,2 procent van de 460 vrouwen die reageerden (met allerlei beroepen) vonden niet alleen dat het meer dan oké was om rode lippenstift naar kantoor te dragen, maar bijna 80 procent kreeg er ook meer zelfvertrouwen van. Nog geen 15 procent had het idee dat ze er wel negatief om beoordeeld zouden worden.

Ook uit andere bronnen blijkt dat rode lipstick vrouwen vaak zelfverzekerder maakt: er is zelfs een onderzoek dat zegt dat volwassen vrouwen er jonger door uit gaan zien en zich daardoor beter voelen. Uit ander onderzoek blijkt dat vrouwen door mannen aantrekkelijker worden gevonden met lippenstift, en dat dat weer zorgt voor meer prestige. Bovendien helpt het om je mond op te laten vallen als je een presentatie geeft; mensen zouden dan beter opletten.

Verschillende bedrijven

Vast staat in ieder geval dat je rode lippenstift de aandacht zal trekken, en je kunt zelf het beste inschatten of dat gewaardeerd zal worden door je collega’s of niet. Wat conservatievere bedrijven vinden misschien dat gewoon doen al gek genoeg is, in nieuwere bedrijven wordt het juist ook vaak op prijs gesteld als je jezelf laat zien en een statement maakt. Maar je kunt er óók zelf voor kiezen hoeveel aandacht jij aan die verwachtingen schenkt.

In feite gaat het namelijk niet zozeer om de lippenstift, maar om de manier waarop je het draagt. Maakt het je zelfverzekerd, dan zal het je hele persoonlijkheid laten stralen. Maar doe je alleen maar omdat je denkt dat het moet, dan kom je eerder ongemakkelijk over. It’s all up to you – maar fout is het nooit.

Verder lezen?

Like the smell of fresh juice in the morning? Meld je aan voor onze wake-up letter

* indicates required


Reageer op artikel:
Rode lippenstift naar kantoor: wel of niet doen?
Sluiten