Tessa Ham
Tessa Ham Ondernemen 19 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

Robin startte Iconic Wardrobe, een platform waarop je mooie duurzame kleding kunt huren

De passie van Robin Hoogeveen (33) is mode. Maar nadat ze leerde over hoeveel impact fast fashion heeft op het milieu, wist ze: er moet iets veranderen in de mode-industrie. Daarom startte ze begin vorig jaar Iconic Wardrobe, een rental platform waar vrouwen duurzame kleding kunnen huren.

“Je kunt mooie merken en nieuwe items blijven dragen op een verantwoorde manier”, zegt Robin. We vragen Robin naar haar eigen ontdekkingstocht naar duurzame mode en haar bedrijf Iconic Wardrobe.

Opgegroeid met fast fashion

Net als veel anderen groeide Robin op met fast fashion ketens. “Ik wist niet beter”, zegt ze. “Regelmatig ging ik een dagje winkelen en dan was het streven om zoveel mogelijk kleding voor zo min mogelijk geld te kopen. Ik wilde graag meegaan met alle trends en had geen idee wat voor impact dat had op het milieu. Ik gooide soms zelfs kledingstukken later in het seizoen met prijskaartje en al weg.”

Toen Robin tijdens haar studie aan de Hogeschool van Amsterdam stage ging lopen bij de Bijenkorf op de PR & Communicatie afdeling, veranderde dat. Ze kwam toen voor het eerst in aanraking met luxe merken. Merken die met haar stagevergoeding onbereikbaar waren.

“Ik zag hoe collega’s van mij aan het sparen waren voor een mooi item die ze met trots droegen”, vertelt Robin. “Daardoor besefte ik me dat ik niet meer heel veel wilde kopen, maar meer wilde investeren in items waar ik jarenlang plezier van zou hebben.”

Negatieve kant van mode-industrie

Daarvoor moest ze wel op zoek naar wat nou echt precies haar kledingstijl was. Wanneer je een duurder merk koopt, is een miskoop natuurlijk érg duur. “Ik ontdekte steeds meer over stoffen, materialen en modetrends”, zegt ze. “Maar tijdens mijn zoektocht kwam ik ook in aanraking met documentaires en boeken over de negatieve kant van de mode-industrie.”

Dat hield Robin bezig. Ze houdt van mode, wil graag met alle trends meegaan, maar wil ook graag haar steentje bijdragen. Op dat moment kwam ze erachter dat duurzame merken helemaal niet duur hoeven te zijn en al helemaal niet suf zijn. “Ik vond prachtige items en leerde van de verhalen van merken en ontwerpers”, vertelt ze. “Ik wilde dat graag met anderen delen.”

robin hoogeveen van iconic wardrobe

Iconic Wardrobe

Het idee voor Iconic Wardrobe was geboren. Een rental platform met duurzame en luxe merken. “Het is een manier om op een alternatieve manier mode te consumeren. Luxe merken worden zo bereikbaarder en ik deel de verhalen achter de kledingstukken en de manier waarop het gemaakt is”, vertelt Robin. “Het is mijn missie om vrouwen een kledingkast te geven waar ze blij van worden en waar items in hangen die ze met trots dragen en dat op een duurzame manier, zodat we met elk stapje dat we zetten de kledingindustrie weer iets beter kunnen maken.”

Op de website van Iconic Wardrobe zie je onder het kopje kleding huren alle kleding die ze momenteel verhuurt. De kledingitems zijn van duurzame merken of luxe merken die met duurzaamheid bezig zijn. “Door de kleding te. huren krijg je toch het gevoel dat je iets nieuws in je kast hebt, maar dan op een duurzame manier.” Wanneer er een order bij Robin binnenkomt, verstuurt ze dat nog dezelfde dag. Het item mag je vervolgens voor dertig kalenderdagen lenen. Na die dertig dagen stuur je het item weer retour.

Werken in duurzaamheid? 3 tips om een baan met betekenis te vinden

Waar let Robin op bij het selecteren van de merken die ze verhuurt? “Ik vind het belangrijk dat het op een duurzame manier is gemaakt. Maar ik kijk ook naar ontwerpers en merken die goed zorgen voor de mensen die de kleding maken bijvoorbeeld. Het is ontzettend inspirerend om de verhalen achter een kledingstuk, merk of ontwerper te weten en te delen.”

Hoewel duurzaamheid steeds belangrijker is in de mode-wereld, zijn we er nog lang niet. “Je merkt dat kennis over kledingstukken, materialen, stoffen en processen nog te weinig wordt gedeeld”, zegt Robin. “Daarom weten we niet goed wat er nu precies gebeurt in de kledingindustrie. Gelukkig worden merken en designers hier steeds transparanter in.”

Werkgarderobe is ook nú belangrijk

Robin is begin 2020 gestart met Iconic Wardrobe, tijdens de pandemie. Inmiddels ziet het er naar uit dat we binnenkort weer naar kantoor kunnen, maar ook als je alleen maar thuiswerkt is het volgens Robin belangrijk om een goede werkgarderobe te hebben.

robin hoogeveen van iconic wardrobe

“Onze kleding maakt niet alleen een impact op anderen, maar heeft ook invloed op de manier waarop we naar onszelf kijken”, legt Robin uit. “Het heeft met name een grote invloed op ons zelfvertrouwen. En als ons zelfvertrouwen goed is, zie je dat ook terug in onze prestaties.”

Daarom is het volgens haar belangrijk om te investeren in een goede basisgarderobe met allemaal items waar je blij van wordt en die je met trots draagt. Dit versterkt je zelfvertrouwen. “En het maakt het ook makkelijker om een outfit ’s ochtends uit te kiezen”, zegt ze. “Deze basisgarderobe kun je vervolgens goed aanvullen met key pieces die passen bij je kledingstijl.” Kledingstukken die je bijvoorbeeld bij Robin kunt huren.

Kledingstijl (her)ontdekken

“Ik wil vrouwen kennis laten maken met het verduurzamen van hun kledingkast, maar op hun eigen manier”, legt ze uit. “Dat start bij het (her)ontdekken van je kledingstijl. Ook als je niet van mode houdt, want elke vrouw draagt kleding. Ik wil vrouwen kennis laten maken met hun kledingstijl door merken te introduceren binnen Iconic Wardrobe die zij nog niet kennen.”

Maar ook voor je basisgarderobe is het belangrijk om goed te weten wat je kledingstijl is. Daarom begeleidt Robin met Iconic Wardrobe ook vrouwen als persoonlijk styliste. “Als een vrouw haar stijl heeft gevonden, durft ze ook te investeren in items die goed bij haar passen”, legt Robin uit.

Robin deelt haar kennis niet alleen via 1-op-1 sessies, haar website en Instagram-account, maar heeft nu ook een e-course gelanceerd met de stappen die vrouwen kunnen zetten voor het samenstellen van hun ideale garderobe. “Zo draag ik mijn steentje bij aan het verduurzamen van de mode-industrie.”

Benieuwd geworden naar de kleding die Robin verhuurt? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Iconic Wardrobe. Hier vind je de online cursus, waarin je in 8 dagen leert hoe je jouw kledingkast kunt verduurzamen.

Lisanne is duurzaamheidscoach: “Je kunt een groot verschil met kleine duurzame aanpassingen maken”

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Robin startte Iconic Wardrobe, een platform waarop je mooie duurzame kleding kunt huren
Sluiten