10 kleine risico’s die je nog voor het einde van het jaar moet nemen

Als we denken aan risico’s nemen en uit je comfort zone stappen, denken mensen algauw aan het opzeggen van hun baan, een wereldreis maken, bungeejumpen of zwemmen met haaien. Onterecht, want uit je comfort zone stappen hoeft echt niet per se een angstaanjagende of levensveranderende ervaring te zijn.

“Om uit je comfort zone te stappen hoef je niet per se naar Afrika te verhuizen en te gaan wonen in een busje”, merkt Marije van der Made terecht op in de tweede aflevering van de WorkJuice Podcast. “Kleine stapjes buiten je comfort zone helpen je al een beter mens te worden.”

Kleine stapjes buiten de comfort zone

Natuurlijk kan uit je comfort zone stappen ook iets super spannends zijn, zoals spreken in het openbaar of het beginnen van je eigen bedrijf, maar dat hoeft niet per se. En als jij anders naar het nemen van risico’s aan gaat kijken, zal je jezelf vaker uit je comfort zone duwen in het dagelijkse leven.

De angst om te falen is vaak onze grootste vijand, omdat het ons tegenhoudt in het leven. Vaker uit je comfort zone stappen zal de angst om te falen doen verminderen. Je krijgt er meer zelfvertrouwen door en laat je inzien dat er positieve uitkomsten zijn die je anders nooit had ervaren.

Voorbeelden van kleine risico’s

Goed, het nemen van (kleine) risico’s is dus goed voor je. Maar wat zijn voorbeelden van dit soort kleine stapjes buiten je comfort zone?

 • Probeer een nieuwe sport (en nee, dat hoeft niet per se iets geks als paaldansen te zijn. Yoga als je normaal aan spinning doet, volstaat ook!).
 • Stuur een fanmail. Wie inspireert jou? Schrijf een brief aan diegene (bijvoorbeeld Michelle Obama, Serena Williams of je beste vriendin).
 • Draag een item uit je kast die je nooit draagt. Er is een reden dat je ‘m nooit hebt gedoneerd of weg hebt gegooid!
 • Geef impulsief honderd euro uit aan iets. Bijvoorbeeld dat kledingstuk, interieur item of gadget waar je al weken van droomt. Nu geen geld voor? Spaar dan tot het einde van het jaar, en geef het jezelf als kerstcadeau.
 • Geef daadwerkelijk eerlijk antwoord als iemand vraagt hoe het met je gaat.
 • Praat met een vreemde. Het doel? Leer de naam van de ander.
 • Solliciteer voor jouw droombaan.
 • Ga op date met jezelf. Klinkt cheesy, maar hiermee bedoelen we dat je ergens gaat eten of naar de film gaat in je eentje. Om maar een paar voorbeelden te noemen! Als je maar de deur uit gaat.
 • Zeg ja op alles voor één dag. Je weet nooit wat deze dag je zal brengen!
 • Plan een me-kend in. Oftewel: een heel weekend voor jezelf. Wat je je daarbij moet voorstellen? Dat lees je hier.
 • Draag je make-up? Probeer dan eens een dagje zonder. Draag je geen make-up? Probeer dan eens een dagje met!
 • Vraag iemand om jouw mentor te zijn. Dat kan al door een simpel berichtje op LinkedIn. Ook al zeggen ze nee, wedden dat ze gevleid zijn?
 • Ga naar een evenement waar je verder niemand kent. Dat wordt een stuk minder spannend dankzij deze gids!

Probeer voor het einde van het jaar alles van deze lijst af te strepen. Wedden dat het uit je comfort zone stappen dan een gewoonte is geworden en je kleine risico’s durft te nemen als deze op je pad komen?

Luister nu naar de WorkJuice Podcast!

In de tweede aflevering van de WorkJuice Podcast praten Sharon en Tessa met Marije van der Made. Voor haar YouTube-kanaal ‘Dit gebeurt er als’ stapt Marije al drie jaar lang voor elke video uit haar comfort zone. En dat terwijl de meeste mensen daar het lieft veilig in blijven zitten.

Waarom zou je ervoor kiezen om jezelf er elke week uit te duwen? Is dat niet doodvermoeiend? En vindt ze het nu nog spannend om uit haar comfort zone te stappen? De aflevering is nu te beluisteren via Spotify en iTunes!

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
10 kleine risico’s die je nog voor het einde van het jaar moet nemen
Sluiten