Zo durf je meer risico’s te nemen in het leven

De ene vriendin heeft net een baan geaccepteerd in New York, de andere vriendin heeft net haar eigen business opgestart. En jij? Jij bent stiekem jaloers dat zij dit soort risico’s moeiteloos durven te nemen. Toch zijn er ook voor jou manieren om meer risico’s te nemen in het leven, en wel deze.

Volgens sommige bronnen is het nemen van risico’s gelinkt aan een groter zelfvertrouwen, aan het ontwikkelen van nieuwe skills, aan een groeiend gevoel van verantwoordelijkheid en aan meer voldoening in het leven. Maar risico’s durven nemen: hoe doe je dat precies?

6 tips om meer risico’s te durven nemen in het leven

Ben jij niet zo’n waaghals? Misschien helpen deze 6 tips (geïnspireerd op een artikel van Girlboss) wel om daar verandering in te brengen.

1. Stop met jezelf te onderschatten

Eén van de redenen waarom mensen moeite hebben met het nemen van risico’s is omdat ze ten onrechte denken dat ze niet in staat zijn om met de stress of de druk (verbonden aan het risico) om te gaan. Maar let us tell you something: je bent tot véél meer in staat dan je zelf denkt!

Speel je bijvoorbeeld met de gedachte om naar het buitenland te verhuizen? Herinner jezelf er dan aan dat je heel wat vaardigheden en talent hebt die maken dat je angst om je thuisland te verlaten onterecht is.

2. Neem jezelf eens onder de loep

Nadat je stap 1 hebt gehad, is het belangrijk om jezelf af te vragen wat jij belangrijk acht. Wat is belangrijk voor jou? Wat zijn je kernwaarden? Wie ben je als persoon?

Yes, dat zijn niet de makkelijkste vragen om te beantwoorden. Maar door het antwoord op deze vragen te kennen, neem je een voorsprong op anderen. Gebruik de antwoorden om jezelf te leiden naar je uiteindelijke doelen. Stel jezelf ook vooral de vraag wat je weerhoudt van die doelen. Op die manier breng je je eigen obstakels in kaart en zal je een realistischer beeld hebben over de risico’s die je dient te nemen.

3. Weet dat risico’s relatief zijn

Niet iedereen kan even goed met risicovolle situaties omgaan. De ene verhuist met plezier naar het buitenland, de ander krijgt al paniek bij de gedachte eraan. En dat is oké!

Je hoeft jezelf helemaal niet met anderen te vergelijken, en je hoeft al helemáál geen risico’s te nemen omdat je denkt dat dit zo hoort. Laat je – aan de andere kant – ook niet ontmoedigen door anderen. Het is niet zo dat omdat je familie geen risico’s durft te nemen, jij je hierdoor zou moeten laten afschrikken.

4. Wees realistisch over wat er mis kan gaan

Sure, soms hebben de risico’s die je hebt genomen niet het gewenste effect. En dat is behoorlijk balen, maar ook niet het einde van de wereld.

Wees je ervan bewust dat mensen de neiging hebben om de gevolgen van een negatieve ervaring ernstiger in te schatten dan in werkelijkheid het geval is. Reflecteer dus eens over wat er in het slechtste geval kan gebeuren. Gaat het werkelijk de rest van je leven verpesten? Grote kans van niet.

5. Blijf leren

Om slimme en rationele keuzes te maken in het leven is het belangrijk om te reflecteren over zowel succesvolle als negatieve ervaringen. Iedere keer dat je jezelf uit je comfort zone begeeft, ontwikkel je jezelf en leer je uit die ervaring.

De volgende keer dat er zich een soortgelijke ervaring voordoet, zal je alweer bakken meer zelfvertrouwen hebben om daaraan te beginnen, omdat je het al eens eerder hebt gedaan. Blijf dus vooral leren door af en toe een risico te nemen, want het zal je in de toekomst alleen maar wijzer maken.

6. Begin klein

Vaker risico’s nemen, betekent niet dat je jezelf meteen aan de meest risicovolle situaties moet wagen. Begin met kleinere risico’s die maken dat je kan wennen aan het idee van risico’s te nemen. Voorbeelden nodig? 10 kleine risico’s die je nog voor het einde van het jaar moet nemen.

Op die manier creëer je vanzelf, stapsgewijs, het zelfvertrouwen dat nodig is om af en toe een sprong in het onbekende te wagen.

You can do it! 

Meer over persoonlijke ontwikkeling?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zo durf je meer risico’s te nemen in het leven
Sluiten