Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 24 nov 2018

Inspirerend: deze onderneemster begon een rijschool voor vrouwen in Egypte

De rijschool van Nayrouz Talaat wordt vaak belachelijk gemaakt door conservatieve mannen uit Cairo. Gelukkig heeft ze geen tijd voor hun bullshit. Haar bedrijf loopt veel te goed. De Egyptische rijschool die helemaal gericht is op vrouwen heeft inmiddels vijftig werknemers in dienst.

Helaas, maar waar: vrouwen zijn nog niet overal ter wereld gelijk aan mannen. Egypte is daar een voorbeeld van. Toen Nayrouz op haar twintigste haar rijbewijs wilde halen, kon ze geen fijne rijschool vinden. De instructeurs waren namelijk altijd mannen, waardoor ze zich niet op haar gemak voelde.

Ze kwam erachter dat ze niet de enige was met deze ervaring. Veel vrouwen uit Egypte krijgen les van een familielid, omdat ze bang zijn voor seksuele intimidatie. Die realisatie zette Nayrouz aan het denken. Waarom zouden Egyptische vrouwen überhaupt op mannen moeten rekenen?

Vrouwelijke instructeurs

Fast forward naar vijftien jaar later en Nayrouz besluit hier daadwerkelijk iets aan te doen. Twee jaar geleden begon ze haar rijschool Direxiona, waar vrouwelijke instructeurs vrouwen auto leren rijden. Dat ging niet zonder horten en stoten: instructeurs vinden was moeilijk, om het stereotype dat vrouwen slecht zouden kunnen rijden.

Maar twee jaar later heeft Nayrouz toch een team van vijftig werknemers om zich heen verzameld. Dat niet alleen: minstens honderd vrouwen krijgen elke maand les van Direxiona. Ze verwacht dat ze in 2019 het bedrijf verdrievoudigd.

Vrouwen kracht geven

Nu het bedrijf steeds populairder wordt, maken lokale mannen de rijschool weleens belachelijk. Haar reactie? “Alles wat ik kan doen is hard blijven werken en ze ongelijk bewijzen”, zegt de inspirerende ondernemer. “We weten hoe moeilijk het is om een op vrouwen gerichte start-up draaiende te houden in een door mannen gedomineerde samenleving als Egypte. Maar we willen koste wat kost onze missie voltooien: vrouwen kracht geven. Niet alleen op de weg, maar ook in de regio.”

Meer lezen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Inspirerend: deze onderneemster begon een rijschool voor vrouwen in Egypte
Sluiten