Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 12 feb 2019

De twee lessen die ik leerde toen ik een week als Richard Branson (oprichter van Virgin) leefde

Het is zondag, elf uur ‘s avonds. Ik zet mijn wekker voor maandag om 5:00 uur. Pijnlijk. ‘Wat doe ik mezelf ook altijd aan voor artikelen?’, denk ik bij mezelf. Deze maand leef ik een maand als CEO. Iedere week pak ik de dagelijkse routine van een andere CEO, om te kijken of ik er wat van kan leren.

Deze mensen behoren allemaal tot de top van de wereld en zijn de rijkste personen die er op deze aardbol rondlopen. Ze moeten wel iets goed doen. First up: Richard Branson, de oprichter van Virgin. De Virgin Group bestaat ongeveer uit tweehonderd ondernemingen. De dagelijkse routine waar ik me deze week aan moest houden, vind je hier.

Een week als Richard Branson

Als op maandagochtend om vijf uur de wekker gaat, kom ik tot mijn verbazing best gemakkelijk mijn bed uit. Ik kleed me om en ga de deur uit, om een rondje hard te lopen in de kou. Het verbaast me hoeveel andere mensen ook al hun bed hebben verlaten. ‘Ga terug naar bed’, wil ik tegen iedereen schreeuwen die ik tegenkom.

richard branson, challenge, dagelijkse routine

‘s Ochtends sporten

Volgens Branson is hij door het sporten een stuk productiever gedurende de dag. Alhoewel ik dat niet per se merkte, voelde ik wel echt een opkikker. Dit is één van de lessen die ik deze week leerde: sporten voor het werk is ideaal. Je hebt meteen wat van je to do-lijst afgestreept.

Het is echt een goed gevoel om er al een work-out op te hebben zitten, terwijl veel mensen hun bed nog niet eens uit zijn. Bovendien zit je er niet de hele dag tegenaan te hikken. Ik moet wel zeggen: op dag vijf kon ik bijna niet meer lopen van de spierpijn.

Vijf uur opstaan

Om vijf uur opstaan is niet iets wat ik ga overnemen van deze CEO. Waar ik ‘s ochtends nog vrolijk zei dat ik niks merkte van het vroege opstaan, stortte ik om drie uur ‘s middags helemaal in. Ik kreeg bijna geen woord meer uit mijn vingers (ik schrijf natuurlijk artikelen) en als ik vloer bedoelde, typte ik muur.

‘s Avonds wilde ik eigenlijk één van zijn hobby’s oppakken (schaken, Tai Chi of yoga), maar ik kon met geen mogelijkheid mijn ogen openhouden. Branson gaat om elf uur ‘s avonds weer naar bed. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik om half elf mijn bed in kroop.

Ik sta normaal gesproken om half zeven op en ik slaap echt niet altijd om elf uur, dus had ik niet verwacht dat de zes uur slaap per nacht heel veel invloed op me zouden hebben. Maar hoe verder de week vorderde, hoe eerder op de dag ik instortte.

Gevolg: janken

Bovendien het had niet alleen invloed op mijn energie. Ik had totaal geen concentratie, had constant honger als een paard, had opgezwollen ogen en kon de hele week wel janken. Dat is misschien nog wel het meest opvallende van deze week: ik werd enorm depri van zo vroeg opstaan.

Uit je comfort zone

Richard Branson is echt een avontuurlijke type, waar ik echt het tegenovergestelde van ben. Zijn hobby is yoga, dus deed ik deze week voor het eerst mee aan een yogaklasje. Hoewel ik daar altijd nieuwsgierig naar ben geweest, heb ik het nooit gedaan. Bang dat ik veel slechter was dan de rest, dat ik om zou vallen of dat ik met mijn plussize lichaam ‘op zou vallen’ tussen alle afgetrainde mensen. Het was echt enorm fijn, wat me les nummer twee opleverde: als je iets wil, doe het gewoon. Laat je (stomme) gedachtes je niet belemmeren.

richard branson, challenge, dagelijkse routine

Nog een opvallend detail uit mijn week: ik dronk geen koffie, maar twintig koppen thee op een dag. Probeer het maar. Na een tijdje komt de thee echt je neus uit. Normaal vergeet ik wel water te drinken, dus ik ben nog nooit zo gehydrateerd geweest.

richard branson, challenge, dagelijkse routine

Alhoewel ik heus wel weet dat je binnen één week je normale routine echt niet kunt aanpassen, weet ik nu wel dat elke dag om 5 uur opstaan niets voor mij is. Ik zie er namelijk geen voordelen van in. Wel daag ik iedereen uit om het gewoon een keertje te proberen. Ieder mens is natuurlijk anders. Bovendien is het helemaal in de Richard Branson stijl van ‘Gewoon doen!’.

Aankomende week neem ik de dagelijkse routine van Jeff Bezos, de CEO van Amazon, over. In tegenstelling tot Branson zweert hij bij de volle acht uur slaap. Benieuwd hoe de rest van mijn week eruit ziet? Check het hier.

Verder lezen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
De twee lessen die ik leerde toen ik een week als Richard Branson (oprichter van Virgin) leefde
Sluiten