Tessa Ham
Tessa Ham Geld 3 dec 2019

De resultaten: hoeveel hebben we bespaard met No Spend November?

“Vier redactieleden van WorkJuice gaan volgende maand de challenge aan en doe mee aan No Spend November”, schreef ik een ruime maand geleden enthousiast in een artikel. Dat klusje klaren wij wel even, dachten we, maar allemaal gingen we meerdere keren de mist in. Hoe ging No Spend November ons af? En misschien nog wel belangrijker: wat is onze conclusie?

Mijn moeder, aka een superspaarder, zat vroeger vaak met haar handen in het haar. We hadden regelmatig heftige ruzies (je weet wel, met dichtslaande deuren), omdat ik geld uitgaf alsof het water was. Het was zelfs zo erg dat ik mijn moeder een jaar lang moest bewijzen dat ik kon sparen. Dan pas mocht ik uit huis gaan.

Beter met geld omgaan?

De laatste jaren vind ik mezelf steeds beter met geld omgaan. Door de tips die ik voor WorkJuice schreef ben ik steeds meer gaan sparen. Ik zet nu zoveel geld per maand opzij dat ik genoeg geld heb om een huis te kopen en dit jaar bijvoorbeeld naar New York, Disneyland Parijs, Amsterdam én Mallorca op vakantie kon.

Weten hoe ik zoveel spaar? Met deze simpele truc gaat sparen twee keer zo hard

Toch schrok ik me dood toen ik in voorbereiding voor No Spend November een spreadsheet maakte om mijn uitgaves eens helder te krijgen. Ik dook wel gemiddeld drie keer per week de AH to go in om een ontbijtje of koffietje te scoren en gaf geld uit aan lunches op kantoor zonder er twee keer over na te denken.

600 euro aan eten & drinken

In oktober gaf ik alleen al 600 euro uit aan etentjes, drankjes in de kroeg, lunches op kantoor en koffietjes en ontbijtjes onderweg. November zou de maand worden, nam ik me voor, dat ik mijn uitgaves onder bedwang zou krijgen.

In de koude novembermaand is het namelijk net zo leuk om knus binnen met vrienden biertjes te drinken en etentjes te hosten, bedacht ik me. De eerste weken ging ik dan ook enthousiast aan de slag.

Aan de slag met No Spend November

Ik kocht geen lunches meer op kantoor en ging vrolijk meal preppen. Ik kocht lekkere wijn en een verzameling aan borrelhapjes en ging gezellig thuis borrelen met mijn vriend. Daarnaast hostte ik een etentje met vrienden en organiseerde ik een spelletjesavond in mijn huis. Net zo gezellig als een avondje uiteten of in de kroeg!

De enige keren dat ik de mist in ging was als ik toch uit tijdsgebrek ‘s ochtends een ontbijtje scoorde bij de AH to go. Maar ook die uitgaves verminderde ik aanzienlijk. Van 40 euro in oktober (ja, echt…) naar 15 euro in november.

Een daverend succes? Dat niet

So far so good, zou je denken. Mijn No Spend November was een daverend succes. Nou, niet helemaal. Door deze challenge en door het lezen van onder andere dit artikel genaamd ‘Just buy the f***ing latte’ ben ik gaan nadenken over de manier waarop we geld uitgeven.

Juist door deze challenge realiseer ik me dat ik nooit super zuinig zal gaan leven. Eigenlijk wil ik me niet schuldig voelen omdat ik een koffie koop met het geld waar ik zelf m’n ass voor heb afgewerkt.

Natuurlijk werk ik omdat het uitdagend is en dat me voldoening geeft. Maar ik werk ook zodat ik met dat geld mooie reizen kan maken. En zodat ik zonder mijn bankrekening te checken nog een biertje in de kroeg kan bestellen.

Vooral de koffies vind ik een goed voorbeeld. Ik ga daar echt niet rijk van worden. Zelfs niet als ik die twee euro die ik uitgeef voor dat ene koffietje per week zou investeren.

Heb ik dan echt niets gehad aan No Spend November?

Dat was even een plottwist hè? Heb ik No Spend November dan helemaal voor niets gedaan? Gelukkig niet! Dat ik zonder schuldgevoel een koffietje per week wil kopen, betekent niet dat ik zomaar geld over de bank wil smijten.

Ik ben erachter gekomen dat ik spreadsheets invullen leuk vindt – of eigenlijk het overzicht over m’n financiën hebben, dus dit blijf ik elke maand doen. Zo zie ik het direct als ik een maand veel uiteten ga en kan ik beslissen – als ik daar zin in heb – dat ik de volgende maand weer een etentje en spelletjesavond bij mij thuis host.

Bij mij bleek No Spend November dus niet te draaien om te leren besparen. Maar om het leren bewuster om te gaan met geld. Ik weet namelijk nu ook dat als ik een kledingstuk wil kopen, ik die waarschijnlijk volgende maand toch wel weer vergeten ben. Kortom: na No Spend November koop ik alleen nog maar dingen die ik nodig heb óf waar ik echt blij van wordt. Een mooie uitkomst, al zeg ik het zelf.

Totaal bespaard: zo’n 150 euro. Daarnaast had ik verwacht veel meer geld kwijt te zijn aan boodschappen, door al die avondjes thuis en de lunches die ik zelf mee nam, maar dat scheelde echt niets.

En de rest van de redactie?

Lisannes conclusie

Ik ben eruit: ik ga te graag uit eten. Doordeweeks met vriendinnen om bij te kletsen, maar ook in het weekend haal ik zoveel plezier uit een koffie halen met mezelf of een broodje buiten de deur halen. En ik vind het écht heel lastig om daarop te bezuinigen.

Toch heeft No Spend November m’n ogen geopend: ik kan heel makkelijk zonder die cappuccino die ik zo’n twee of drie keer in de week op werk koop en ik kan ook écht wel iets minder vaak buiten de deur eten. Maar ik hou daarentegen ook veel plezier uit die etentjes. En dat vind ik m’n zuurverdiende euro’s stiekem toch wel waard zijn.

Moraal van het verhaal? Ik ben door deze maand wel weer even op scherp gezet. Er zijn talloze dingen waar ik klakkeloos geld aan uitgaf waar ik nu weer twee keer over nadenk. Maar ik weet ook goed wat ik het wel waard vind om m’n geld aan uit te geven. Je begrijpt: ik ga 1 december uit eten.

Totaal bespaard: aan koffies en etentjes heb ik deze maand denk ik zo’n €50,- kunnen besparen.”

Sharons conclusie

“Ik had niet verwacht dat ik aan het eind van de maand zó veel bespaard zou hebben. Wat blijkt: ik gaf veel meer uit aan koffies op het station dan dat ik dacht. Dat betekent niet dat ik vanaf nu nooit meer koffie op het station ga kopen – this girl needs her cafeïne – maar ik ga er zeker wel mee minderen.

Qua besparen zijn mijn ogen geopend. Alleen al in de laatste week van de challenge bespaarde ik meer dan €150 door goed op aanbiedingen te letten. Ik heb deze maand écht kunnen sparen voor mijn grote reis naar Thailand. En guess what: een avondje thuis gin tonics drinken is soms misschien nog wel gezelliger dan naar en drukke, dure kroeg waar je elkaar bijna niet kunt verstaan.

Totaal bespaard aan alleen al minder eten en geen-kamerplanten-kopen, vergeleken met vorige maand: €130. En daar komt de rest van mijn besparingen dus nog bij.”

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
De resultaten: hoeveel hebben we bespaard met No Spend November?
Sluiten