Tessa Ham
Tessa Ham Geld 26 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Relatie van 1 op de 5 millennials lijdt onder geldstress

In een relatie valt er heel wat af te kibbelen. Over troep die niet achter de kont wordt opgeruimd tot de schoonmoeder die te vaak op de koffie komt. Maar er is één onderwerp waar koppels het vaakst (en heftigst) ruzie over maken: geld. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dan ook dat 19 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 45 jaar geldstress ervaart binnen de relatie.

Een kwart van hen heeft het afgelopen jaar onenigheid gehad over de financiën met zijn of haar partner.

Geldstress bij koppels

Dat geld voor onenigheid kan zorgen, staat al langer vast. Uit onderzoek van Kansas State University blijkt ruzie over de financiën de meest voorkomende reden te zijn waarom koppels gaan scheiden. Uit nieuw onderzoek van ABN AMRO, uitgevoerd door Motivaction onder meer dan 1.000 Nederlanders, blijkt dat in Nederland vooral de relatie van millennials onder geldstress lijdt.

Onenigheid over geld en de bijbehorende geldstress gaat meestal over persoonlijke uitgaven van de partner, gevolgd door dagelijkse boodschappen en uitgaven voor de woning, de inrichting en de tuin. Van de Nederlanders in een relatie geeft 1 op de 4 aan zich met de uitgaven van hun wederhelft bezig te houden. Volwassenen tot 45 jaar doen dit bijna twee keer vaker dan de oudere generaties.

Het voeren van een gezamenlijke huishouding is de belangrijkste aanleiding, maar 1 op de 5 vindt ook dat zijn of haar partner onzinnige uitgaven doet. 14 procent van de mannen maakt zich zorgen dat de partner meer geld uitgeeft dan er binnenkomt, liefst 75 procent meer dan vrouwen.

Werken met budgetten

Roland Booijen, Director Apps & Digital Innovation bij ABN AMRO adviseert om budgetten te maken. “Om controle te houden over je uitgaven, kun je werken met budgetten. Hoeveel geld wil ik uitgeven aan boodschappen? Of aan de inrichting van mijn woning? Waar wil ik voor sparen?”

Uit het onderzoek blijkt dat volwassenen onder de 45 jaar vaker lijden aan geldstress in een relatie dan ouderen. “Dit kan zijn omdat deze leeftijdsgroep relatief meer grote uitgaven doet zoals het kopen van een huis, uitgaven voor de komst van een kind en voor andere life events”, denkt Booijen. Hij geeft aan dat het juist in deze situaties belangrijk is om overzicht over je financiën te hebben.

Grip (op je financiën)

Dit is voor ABN AMRO de reden geweest om Grip te lanceren. “Deze app helpt inzage te krijgen in je uitgavenpatroon”, vertelt Booijen. “Dat geeft rust en leidt hopelijk tot minder geldstress. Met Grip kun je gemakkelijk budgetten toewijzen en zien waar je te veel uitgeeft of waar je juist geld overhoudt.”

Grip is een gratis app waarmee je inzicht krijgt in je uitgaven door het toevoegen van je betaalrekeningen. De app zet je uitgaven automatisch in handige categorieën, bijvoorbeeld boodschappen of vervoer. Dit slimme geautomatiseerde huishoudboekje is toegankelijk voor iedereen met een betaalrekening van ABN AMRO, ING, Rabobank, Regiobank, ASN bank, SNS of bunq.

Meer tips voor minder geldstress?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Relatie van 1 op de 5 millennials lijdt onder geldstress
Sluiten