Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Op de werkvloer 30 oktober 2019

Heb jij een oogje op een collega? Je bent zeker niet de enige

Je collega’s zie je vaker dan je vrienden en familie, en daarnaast heb je vaak ook nog eens dezelfde interesses. Het is dan ook niet gek dat de vonk regelmatig overspringt bij het koffiezetapparaat of bij de vrijmibo. Uit onderzoek van de Cosmpolitan blijkt hoeveel dat daadwerkelijk gebeurt. Spoiler: heel veel!

Oké, de ondervraagden van het onderzoek komen allemaal uit de Verenigde Staten, maar ook in Nederland hebben we wel kaas gegeten van liefde en lust op de werkvloer.

De cijfers

De Amerikaanse Cosmpolitan vroeg meer dan achthonderd vrouwen tussen de 18 en 35 jaar oud hoe ze kijken naar een relatie met een collega. Maar liefst 84 procent zou geen probleem hebben met daten op de werkvloer, zo lang de collega niet in hetzelfde team zit.

61 procent is daadwerkelijk weleens op date geweest met een collega. Dat bleef trouwens niet altijd alleen bij een date. 55 procent van de ondervraagden heeft een romantische partner op het werk ontmoet.

Romantiek in Nederland

Maar hoe zit het dan in Nederland? Zijn wij niet een stuk preutser en voorzichtiger? Nee hoor, de helft van de Nederlanders heeft een relatie of onenightstand gehad met een collega. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat op dit moment 300.000 Nederlanders een relatie hebben met een collega.

Lees ook: Waarom die ene collega ineens zo aantrekkelijk is

Relatie met een collega lastig?

Opvallend is volgens de Cosmopolitan dat de cijfers niet zijn afgenomen na #MeToo. In de VS werden hele kerstborrels afgeschaft om te voorkomen dat collega’s te close worden en moet je contracten ondertekenen als je serieus wordt. Talk about pressure.

Alhoewel er in Nederland geen anti-flirtcoaches werden ingehuurd bij bedrijven, blijven ook hier relaties op het werk wel lastig. Maar liefst 70 procent van de Nederlanders die heeft gedate op de werkvloer vond dit moeilijk. Zo had 44 procent moeite met de relatie geheimhouden en vond 29 procent het lastig te dealen met roddelende collega’s.

Maar ja, liefde is liefde. En dat houd je niet tegen. Ben jij dan ook hoteldebotel op een collega en denk je dat dit wederzijds is? We schreven eerder al eens een artikel hoe je dit het beste kunt aanpakken: Je bent verliefd op een collega – wat nu?

Maak je niet te veel zorgen. Ja, het kan ugly worden als het fout gaat, maar je kunt het ook van de andere kant bekijken: Verliefd op een collega? Yes, dan profiteer je van deze voordelen!

Reageer op artikel:
Heb jij een oogje op een collega? Je bent zeker niet de enige
Sluiten