Time to reflect: waarom (zelf)reflectie belangrijk is als je verder wilt komen

Reflecteren bezorgt je waarschijnlijk óf direct kippenvel óf je kan niet wachten om een potje flink met jezelf aan de slag te gaan. Zelf moet ik bij het woord zelfreflectie altijd denken aan dat verplichte vak tijdens m’n studie waarbij je met zo min mogelijk input en het juiste woordgebruik (‘competenties’ deed het meestal goed) altijd nét een voldoende haalde. Best zonde, want reflecteren blijkt zo slecht nog niet.

Sterker nog: reflecteren brengt je een hele hoop. Het helpt je zelfs bij het stellen (en halen!) van je doelen. Aan het einde van dit artikel tippen we daarom een fijne guide van zusje Bedrock met oefeningen en nog meer uitleg!

De kracht van reflecteren

We zijn inmiddels een flink aantal jaar verder en ondertussen weet ik (gelukkig) dat reflecteren meer doet dan alleen de laatste studiepunten binnenslepen. Veel meer zelfs.

Reflecteren helpt bij het even stilstaan bij je leven en het terugblikken op de afgelopen tijd. Waar ben je eigenlijk allemaal mee bezig geweest in de afgelopen maand, jaar of wel vijf jaar?

Lees ook: Waarom de meest belangrijke relatie die met jezelf is (en hoe zelfliefde je carrière helpt)

Ratrace

In de alledaagse drukte is er vaak weinig tijd om stil te staan, écht stil te staan en je te bedenken waar je nu eigenlijk staat in het leven. Studie, werk, afspraken, verkering, sport, vakantie. We zijn constant druk, druk, druk. Let je niet op, dan ben je zo een paar jaar verder.

En die vakanties zijn natuurlijk heerlijk, maar hoe vaak komt het niet voor dat je nog geen week later aan een vriend(in) vertelt dat je alweer toe bent aan een nieuwe vakantie?

Wees niet geschrokken als je leven er zo uitziet, want zo ziet dat er bij de meeste van ons nu eenmaal uit. Bij bijna iedereen die meedraait in de ratrace van het drukke leven in de Westerse maatschappij althans.

Daar lijkt dus moeilijk aan te ontkomen. Maar sta je er weleens bij stil hoe jij je drukte indeelt? Is het écht (nog) hoe je wilt dat je leven eruit ziet?

Nieuwe keuzes die passen bij jouw pad

Door af en toe eens stil te staan bij wat je nu eigenlijk aan het doen bent en waar je mee bezig bent, krijg je weer zicht op jouw pad.

Misschien heb je 10 jaar geleden bedacht dat het leuk was om ‘iets met communicatie’ te studeren, werk je nu al jaren in een marketingfunctie maar heb je soms géén idee meer waarom je hier überhaupt zit. ‘Ach, dat is toen zo gegaan,’ hoor je jezelf zeggen.

Door de reflecteren kun je kijken of de keuzes die je toen (of korter geleden) maakte, nog wel bij jou passen. Niet zo gek dat je naarmate de tijd verstrekt ontwikkelt, verandert of er andere interesses en passies op nahoudt.

En dan, pas dán kan het echte werk beginnen. Hoe wil je dat je leven er wél uitziet? Reflecteren biedt jou dus de kans om opnieuw keuzes te maken. Keuzes die passen bij jouw pad!

Fijne reflectie guide

Om je daarbij te helpen, heeft zusje Bedrock een Reflection & Setting goals guide opgesteld. Inclusief tekst en uitleg over het nut van reflecteren en doelen stellen, oefeningen, quotes, illustraties en ruimte om je geest de vrije loop te laten gaan.

Per thema komen er verschillende vragen en oefeningen aan bod. Deze heeft Bedrock opgesteld met lifecoach Zayra Muller. Heel fijn! Wil je de guide gratis  downloaden? Hier vind je Bedrock’s Reflection & Settings goals guide 2019/2020.

Verder lezen over persoonlijke groei?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Time to reflect: waarom (zelf)reflectie belangrijk is als je verder wilt komen
Sluiten