Een record: nog nooit zoveel vrouwen in het Amerikaanse Congres

De Amerikanen moesten gisteren, op 6 november, weer naar de stembureaus voor de tussentijdse verkiezingen. Nu de uitslag binnen is, blijken deze verkiezingen een aantal primeurs te hebben. Zo zit er nu onder andere een recordaantal vrouwen in het Congres.

Tot nu was het record 107 van de 535 zetels. Door deze tussentijdse verkiezingen zit er een totaal van 112 vrouwen in het Congres. Vrouwen zijn nog steeds in de minderheid, maar het is goed dat er een stijgende lijn in zit.

Vrouwen aan de top

Dat is belangrijk om een aantal redenen. Onderzoek na onderzoek toont aan dat vrouwen nou eenmaal meer wetsvoorstellen doen die in het belang zijn van vrouwen. Uit onderzoek van de Vanderbirlt Universiteit blijkt daarnaast dat vrouwen gewoon meer gedaan krijgen. Zo doen ze bijvoorbeeld meer wetsvoorstellen dan mannen, die echt niet allemaal over anticonceptiemiddelen gaan.

record, vrouwen in congres, nog nooit zoveel

Goede leiders

Uit een ander onderzoek van Zenger Folkman onder 16.000 werknemers, blijkt ook dat vrouwen meer kwaliteiten van een goede leider hebben. Wat zeg ik, vrouwen scoren op elk onderdeel gewoon beter dan mannen.

record, vrouwen in congres, nog nooit zoveel

Het aantal vrouwen in de politiek groeit dan misschien langzaam, het groeit wél. Dus moeten we ook dit record bij de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten zien als een win voor vrouwen wereldwijd.

Dit vind je misschien ook interessant: Bedrijven met vrouwen in het bestuur zijn beter voor het milieu

Primeurs bij de tussentijdse verkiezingen

De 29-jarige Alexiandria Ocasio-Cortez is één van die gekozen vrouwen. Ze werkte tot een jaar geleden in een bar in New York, maar is nu de jongste vrouw die ooit in het Congres is verkozen. Democraten Rashida Tlaib uit Michigan en Ilhan Omar uit Minnesota mogen ook een primeur op hun naam schrijven. Zij zijn de eerste moslima’s in het Huis van de Afgevaardigden.

Daar houdt het niet bij op. In Kansas heeft Sharice Davids een zetel gewonnen. Zij is daarmee de eerste vrouwelijke native American die in het Congres zit. Ze is bovendien openlijk lesbisch. Dat is niet de enige win voor de LGBTQ-community. Jaris Polis wordt gouverneur in de staat Colorado. Hij is de eerste in die functie die openlijk homoseksueel is.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Een record: nog nooit zoveel vrouwen in het Amerikaanse Congres
Sluiten