Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 23 apr 2020

9 tips voor in quarantaine: wakker je creativiteit aan en andere gratis (virtuele) activiteiten

Nu we niet elke avond bij een vriend(in) over de vloer komen, geen feestjes hebben in het weekend (en een brakke dag daarna) en de reistijd naar kantoor ‘missen’, lijken we opeens zeeën van tijd over te hebben. Aan het begin van de quarantaine kon je je nog wel vermaken met het huis opknappen en het nieuwste seizoen van La Casa de Papel, maar inmiddels slaat de verveling toe.

Wij verzamelden daarom 9 tips voor in quarantaine. Van leerzame tips tot tips die je verder helpen in je carrière, maar ook juist tips die ontspanning bieden. Omdat ontspanning net zo belangrijk is en je met rust juist tot mooie inzichten komt.

Wakker gratis je creativiteit aan

BIS Publishers gelooft erg in het stimuleren van creativiteit en biedt daarom gratis content aan in deze vreemde tijd. Elke week zullen er nieuwe hoofdstukken, workshops en tools vrijkomen waarmee jij je creativiteit aan kunt wakkeren in quarantaine tijd.

Deze week kun je bijvoorbeeld zeven opdrachten uit het boek ‘Maak het met kunstenaars’ doen. Zo leer je onder andere een nieuwe creatieve outfit te maken met Victor & Rolf, leer een portret schieten met Rineke Dijkstra of een gigantische tekening te maken met Jan Rothuizen.

Lees een boek

Neem je je altijd voor om meer te lezen? Nu heb je er tijd voor! Strijk neer op je balkon, in de tuin of op de bank met een goed boek. De app Thuisbieb biedt nu gratis boeken aan die je kunt downloaden. Van non-fictie tot spannende thrillers, voor ieder wat wils.

Online tutorials

Leer een nieuwe skill nu je meer tijd hebt. Dat kan natuurlijk via een online cursus, maar als jij meer hands on bent, liggen online tutorials waarschijnlijk meer in jouw straatje. Bedenk eerst wat je wil leren. Neem video’s editen bijvoorbeeld, of mooi fotograferen en ga vervolgens aan de slag met online tutorials. Op YouTube zijn er al genoeg te vinden!

Lees ook: 7 (vaak gratis) online cursussen om je skills nu wat bij te spijkeren

Leer een instrument spelen

Freelance gitarist Mark Tuinstra zit nu zonder gigs en biedt daarom lessen aan via Skype, Facetime en Zoom. Als je altijd al gitaar hebt willen leren spelen, is dit je kans! Het is een pay as you wish concept.

Gratis beginnen? Of wil je een ander instrument leren spelen? Dan is bovenstaande tip ook toepasbaar. Op dit gebied zijn ook een hoop online tutorials te vinden.

Doe online work-outs

Het gevaar van thuiswerken is dat je een hele dag zit te zwoegen, zonder ook maar een stap te doen de hele dag. Ga dus zeker een blokje om! Daarnaast is het fijn om ’s ochtends voor werk een energie boost te krijgen door een work-out op YouTube. ’s Middags na werk zorgt het ervoor dat je je kunt loskoppelen van de werkdag en even je hoofd kunt leegmaken.

Lees ook: Zo heb je geen rug- en nekpijn aan het einde van je thuiswerkdag

Virtuele tour door museum

Dat Europese musea zijn gesloten betekent niet dat je niet van de kunstwerken kan genieten. Veel musea bieden namelijk ook virtuele tours aan, van het Louvre tot het Rijksmuseum. Met deze virtuele rondleidingen waan je je even in een andere stad en bekijk je beroemde werken vanuit het comfort van je huiskamer.

Thuisuitjes

Op instagram.com/thuisuitjes kun je vanaf nu weer de leukste plekken van Nederland bezoeken. Gewoon thuis vanaf de bank. Via Instagram Live zullen medewerkers van musea, toeristische trekpleisters, theaters, speciaalzaken, pret- en dierenparken elke week virtuele rondleidingen gaan geven. Iedereen kan meekijken en zelf vragen stellen tijdens de tour.

Doelstelling van het initiatief is om iedereen die nu thuis zit een hart onder de riem te steken in de vorm van een welkome en leerzame afleiding.

Lees ook: Hoe prioriteit geven aan je gezondheid en geluk je ook helpt in je carrière

Gratis docu’s

Geen Netflix abonnement? De streamingdienst heeft tien documentaires op YouTube gezet, zodat je deze gratis kunt kijken in deze vreemde tijd. Daar zit bijvoorbeeld Knock Down the House bij, die de politieke campagne van Alexandria Ocasio-Cortez in 2018 volgt. Zij verblufte vriend en vijand toen ze haar concurrent Joe Crowley (die al tien termen onverslagen was) van de troon stootte en daarmee de jongste vrouw ooit werd die in Congress diende .

Zit er niets voor je bij? Op de website van IDFA zijn ook nog ongeveer driehonderd gratis documentaires te kijken. Genoeg te doen dus!

Doe niets

Je zou het bijna vergeten met iedereen die je aanmoedigt nieuwe skills te leren (guilty…) en de creatieve ideeën die je om de oren vliegen, maar even niets doen in quarantaine is ook een optie. Je lichaam de rust geven die het nodig heeft en doen waar je zin in hebt. Dat kan ook betekenen dat je een hele dag Sims speelt of een Netflix serie binget.

En wedden dat je alsnog tot mooie inzichten komt in deze tijd? Juist door een stapje terug te doen, kan je bedenken wat je wil met je leven. Je hoeft echt niet altijd iets nuttigs te doen. Na de quarantaine zal de rat race weer gewoon doorgaan en zal je af en toe snakken naar de tijd dat je je verveelde.

Verder lezen? Dit is waarom ontspanning je productiever maakt (en hoe je dat precies doet)

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
9 tips voor in quarantaine: wakker je creativiteit aan en andere gratis (virtuele) activiteiten
Sluiten