Hoe overtuig je je baas dat je geschikt bent voor die managementpositie?

Je hebt het gevoel dat je aan een nieuwe uitdaging toe bent en het kriebelt om de stap naar een managementpositie te wagen. Het enige dat je nu nog te doen staat is je baas overtuigen dat je geschikt bent voor een grotere verantwoordelijkheid. Maar hoe pak je deze promotie tot manager het beste aan?

Jezelf overtuigen van je capaciteiten is één ding, maar hoe overtuig je ook je baas van jouw kunnen in een toekomstige managerpositie?

Zo overtuig je je baas dat je geschikt bent voor een managerpositie

Via Medium leren we hoe je zoiets het beste kan aanpakken.

Stap 1: Uit je interesse voor een managerpositie

De allerbelangrijkste stap is in deze situatie om je interesse voor een leidinggevende functie kenbaar te maken. Want hoe kan je baas anders weten waar jouw ambities en wensen liggen?

Je kan niet verwachten van je manager dat die naadloos aanvoelt wat er zich in jouw hoofd afspeelt. Dus: go and communicate your wishes!

> Lees ook: Twijfelen over je carrière is normaal (en zelfs gezond)

Stap 2: Maak een plan met je baas

Goede managers ondersteunen werknemers in hun ambities (in dit geval: in de managementspositie). Vraag dus, zodra je de aandacht van je manager hebt, of hij of zij je kan helpen om jouw doelen te behalen.

Misschien is je manager wel bereid om een deel van zijn verantwoordelijkheid aan jou af te staan? Of misschien kan hij jou voordragen bij een ander team, waar een functie openstaat?

Stap 3: Gedraag je als iemand in een managerpositie

Dit is misschien een open deur, maar we vermelden hem toch. Als je een leider wil zijn, zorg dan dat je je ook gedraagt als een leider. Met andere woorden: toon aan dat je te vertrouwen bent, dat je knopen kan doorhakken, dat je kan samenwerken en dat je problemen kan oplossen.

Bewijzen dat je over deze eigenschappen beschikt, kan op verschillende manieren en in verschillende contexten. Speak up tijdens vergaderingen, denk grondig na over oplossingen voor problemen die zich voordoen, en go the extra mile.

> Tip: Managen als jonkie: hier moet je aan denken

Let wel: zorg dat je niet te veel haantjesgedrag gaat vertonen in jouw poging om een manager te zijn. Je moet immers ook collegiaal blijven naar de rest van je team! Een gouden vuistregel is hier om je te gedragen als een persoon waar je zelf voor zou willen werken. You got this!

Meer over ambitie?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Hoe overtuig je je baas dat je geschikt bent voor die managementpositie?
Sluiten