Tuesday Talks: hoe de projecten die we doen ons vormen tot wie we zijn

Veel mensen denken dat er twee dingen zijn die ervoor zorgen dat jij bent wie je bent. De bekende factoren ‘nature’ en ‘nurture’, oftewel: natuur en opvoeding. Maar psycholoog Brian R. Little weet hier een kanttekening bij te plaatsen. Volgens hem is er een derde factor in het spel: projecten.

Het zijn niet alleen onze natuur en onze opvoeding die invloed hebben op wie we zijn. Ga maar ’s na bij jezelf. Er zijn vast en zeker allerlei gebeurtenissen in je leven die ook invloed hebben op de manier waarop jij je leven leidt. En dat is exact waar dit over gaat.

Wat je doet vormt wie je bent

Volgens Brian R. Little zijn er twee manieren waarop je naar je persoonlijkheid kunt kijken. Enerzijds zijn er de kenmerken die je simpelweg hebt, anderzijds zijn er de dingen die je doet, oftewel je persoonlijke projecten. Een voorbeeld is ‘een top pitch leveren in die ene meeting’, maar ook ‘meer rust pakken’ of ‘stoppen met uitstellen’.

Door na te gaan wat we allemaal doen in ons dagelijks leven, kun je op een andere manier reflecteren op je leven dan alleen na te gaan wat je hebt.

Zowel grote als kleine projecten

Hetgeen wat je doet, heeft effect op wie je bent of gaat zijn in de toekomst. Dat komt omdat de projecten die je doet je verder helpen in het leven. Wat je doet in je projecten, zo zal je leven zich uitvouwen.

En dan hebben we het over projecten in de grootste én kleinste zin van het woord. Dus ook: ervoor kiezen om op de fiets naar je werk te gaan in plaats van de bus te pakken, of een rondje lopen met de hond.

Hoe zit dat bij jou?

Pak een paar minuten om een lijst te maken van jouw projecten. Som de projecten die je momenteel hebt lopen op. En belangrijk: dat kan dus van alles zijn (om een voorbeeld te geven: ik wil vaker lekkere gerechten koken (in plaats van een salade in elkaar flansen), maar ook meer rust in m’n leven inbouwen).

Wat dit voor projecten zijn, kan veel over iemand zeggen. Zo ontdekte psycholoog Little dat er verschillende lijnen in projecten te zijn ontdekken:

  • Werk-gerelateerd: het teambudget vaststellen
  • Sociaal: een diner organiseren met de volledige vriendengroep
  • Gezondheid: vijf dagen in de week gezond koken
  • Recreatie: een maand backpacken door Azië
  • Persoonlijk: beter besluiten leren maken
  • Onderhoud: op zoek naar een duurzame, warme winterjas

Persoonlijke projecten

De meest interessante pijler in deze lijst, is de persoonlijke projecten. Projecten die zijn gefocust op jezelf en waar je beter in wilt worden/wie je wilt zijn.

Enerzijds zijn deze projecten lastig, omdat er veel gevoel bij komt kijken. Je gaat de veranderingen over-analyseren en vindt misschien dat je niet snel genoeg vooruit gaat. Aan de andere kant is er bewijs dat deze projecten ook te maken hebben met creativiteit en openstaan voor nieuwe ervaringen.

Het is belangrijk om na te gaan wie of wat ervoor heeft gezorgd dat je aan deze persoonlijke projecten werkt. De projecten die je uit eigen interesse hebt gekozen, zullen logischerwijs sneller slagen dat de projecten die je zijn opgelegd door anderen.

Potentie voor verandering

De projecten die we doen, staan in verbinding met de karaktereigenschappen die we hebben. Dit betekent dat er potentie is voor verandering. Die karaktereigenschappen bepalen deels de projecten en uitdagingen die je oppakt. En die bepalen dan weer hoe jij daar uitkomt. Wie je vandaag bent, is wellicht anders dan de jij van morgen.

“I pretended to be somebody I wanted to be and I finally became that person. Or he became me. Or we met at some point.” – Archibald Leach

Soms willen we dingen, waardoor we onszelf over onze grenzen pushen om ze te bereiken. Aan het begin voelt dit vaak onnatuurlijk. Zo zal het voor iemand die van nature wat stiller is heel raar zijn om ineens zijn mening luid naar voren te brengen. Maar hoe vaker je dit doet, hoe natuurlijker het zal aanvoelen en hoe meer het je persoonlijkheid beïnvloedt in the end.

Bron: TED

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: hoe de projecten die we doen ons vormen tot wie we zijn
Sluiten