Kim de Jong
Kim de Jong Geld 8 jun 2019

De Profit First methode: deze andere manier van denken gaat je meer winst opleveren

Meer controle over je echte dromen en doelen, zonder verstand te hebben van jaarrekeningen, balansen, en andere moeilijk klinkende accountancy termen. Dat kan! Met de Profit First methode van Mike Michalowicz ben je niet bezig met het ontcijferen van je boekhouding, maar kijk je naar je cashflow; het geld op je bankrekening(en).

Door systematisch je geld over verschillende potjes (bankrekeningen) te verdelen zie je in een oogopslag hoe je ervoor staat. Je ziet meteen of je nog genoeg geld hebt voor de uitgaven die je wilt en moet doen. Hierdoor ga je veel bewuster om met de geld keuzes die je maakt, en train je jezelf om te sparen en investeren in grotere doelen.

Hoewel het boek Profit First zich richt op ondernemers kun je Profit First ook heel goed privé toepassen.

Omzet – winst = kosten

Waar jouw focus nu nog ligt op je kosten (je uitgaven en rekeningen) is het principe van Profit First dat je gaat omdenken. Van het geld dat binnenkomt op je bankrekening ga je eerst je winst opzij zetten. Ook je salaris (of uitbetaling naar jezelf) gaat voor. Uiteraard is er dan de Belastingdienst nog.

Het geld dat ‘over’ blijft kun je inzetten voor de kosten en investeringen van je onderneming. Hiervoor maak je gebruik van verschillende bankrekeningen om al je geld overzichtelijk in zogeheten ‘potjes’ te verdelen.

Jouw bankrekeningen

Zolang jouw geld nog op een grote berg terecht komt heb je namelijk niet het gevoel dat elke euro die je verdient een bestemming heeft. Het hebben van maar één bankrekening is dus eigenlijk helemaal niet handig omdat je geen flauw idee hebt hoe je er werkelijk voor staat..

Met Profit First maak je gebruik van een aantal standaard bankrekeningen (potjes) die je zelf kan aanvullen met spaar- en betaalrekeningen die gericht zijn op jouw specifieke situatie en wensen. Zo kun je bijvoorbeeld een spaarrekening openen om voor die nieuwe laptop geld opzij te zetten of een betaalrekening voor je variabele lasten zoals borrels en koffie dates.

De standaard Profit First Bankrekeningen zijn:

  • Inkomsten (betaalrekening)
  • Winst (spaarrekening)
  • Salaris (betaalrekening)
  • BTW Belastingen (spaarrekening)
  • Bedrijfskosten (betaalrekening)

Vervolgens maak je twee verborgen rekeningen aan:

  • Winst (spaarrekening)
  • Inkomstenbelasting (spaarrekening)

De twee laatste rekeningen open je bij een andere bank, of haal je weg uit je bank app zodat je niet kan zien wat het saldo op de rekeningen is. Je kunt dus ook niet zomaar bij het geld om het uit te geven.

Het geld op deze rekeningen heeft namelijk een vaste, belangrijke bestemming. De ene rekening dient als buffer voor nood. Op de andere staat het geld dat voor de Belastingdienst bestemd is – dit geld is niet van jou.

De verdeling

Al het binnenkomende geld verzamel je op je inkomstenrekening vanuit waar je twee keer per maand (bijvoorbeeld op de 10e en 25e van elke maand) je geld gaat verdelen over de andere rekeningen. Eerst zet je de BTW apart. Dit geld behoort namelijk niet tot je echte omzet, het moet immers naar de Belastingdienst gaan. Je hebt nu je echte omzet te pakken. Om het geld te verdelen maak je gebruik van percentages in plaats van vaste bedragen. Zo zorg je ervoor dat elke euro die binnenkomt eerlijk verdeeld is.

De percentages pas je zelf naar behoefte aan. Om te starten kun je gebruik maken van de standaard percentages. Bij een omzet van bijvoorbeeld 50.000 euro begin je met de standaard verdeling van:

Winst: 5%
Salaris: 55%
Belasting: 10%
Kosten: 30%

Het winstpotje

Je #goldennugget van vandaag! Je kan namelijk binnen een paar minuten al heel makkelijk profiteren van wat Profit First jou kan brengen door het opzetten van jouw winstpotje.

Door één procent van het geld dat binnenkomt op je ontvangstenrekening opzij te zetten, spaar je elk kwartaal een fijne bonus en buffer bij elkaar. Aan het eind van elk kwartaal, bijvoorbeeld na je BTW aangifte, keer je de helft van je winstpot uit als welverdiende bonus voor je prestaties. De andere helft bewaar je op je verborgen rekening als buffer. Zo heb je altijd geld achter de hand in geval van nood.

Om het meest uit de methode te halen, kun je het beste contact opnemen met een professional.

Meer weten?

Profit Mentor Kim de Jong spendeert haar dagen met echte ‘goaldiggers’. Ondernemers die aan alles voelen dat er meer in hen zit, en klaar zijn voor de stap van go-to expert naar CEO. Zelf is zij als oprichter van online tax & process advisory House of Tax, en investeerder van 2 start ups ook aardig #badass op het gebied van ondernemen. Kim deelt haar tips en ervaringen met Profit First in haar blog op House of Tax.

Verder lezen over geld

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
De Profit First methode: deze andere manier van denken gaat je meer winst opleveren
Sluiten