Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Freelancen 30 jan 2019

5 oplossingen voor veelvoorkomende problemen van freelancers

Als je voor jezelf werkt, weet je hoeveel voldoening dat kan geven. Je doet het werk dat je leuk vindt, je ziet meteen het resultaat van je harde werk en kan zelf je tijd indelen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het nooit moeilijk is om in je uppie te ondernemen.

Gelukkig zijn er ook oplossingen voor de problemen die je misschien als zpp’er of freelancer hebt.

Probleem 1: geen collega’s hebben

Voor jezelf beginnen is naast onwijs tof, ook erg spannend. Het maken van beslissingen is moeilijker, omdat je niemand hebt om de voor- en nadelen mee te bespreken. Jij hebt alle verantwoordelijkheden en het is niet gek dat je die druk voelt. Ook is er niemand die maandag aan je vraagt hoe je weekend was. Freelancer of zzp’er zijn kan daarom best eenzaam voelen, maar gelukkig hoeft dit niet zo te zijn.

Er zijn genoeg groepen op Facebook waar jij je bij aan kunt sluiten en je vragen over het ondernemen kunt stellen. Volg daarnaast andere ondernemers op Instagram en reageer eens op hun foto’s. Ook kun je ervoor kiezen om een plekje in een co-working space te huren. Dit hoeft echt niet per se vijf dagen per week! Kortom: put yourself out there. Ook als het een beetje ongemakkelijk voelt.

Probleem 2: niet kunnen stoppen met werken

Geen vaste werktijden hebben is zeker fijn, maar het betekent ook dat er geen vaste tijd is om te stoppen. Bovendien is het – zeker als je ook nog eens thuis werkt – moeilijk om je werk niet mee naar huis te nemen. Herkenbaar? Het kan moeilijk zijn om je “werk brein” uit te zetten en ‘s avonds lekker te chillen.

Onthoud dat jij je eigen baas bent en er daarom niemand anders dan jezelf denkt aan jouw mental health. Uitgeblust zijn gaat niemand helpen en al helemaal je bedrijf niet. Onderzoeken hebben aangetoond dat een goede balans tussen werk en privé productiviteit en creativiteit stimuleert.

Je kunt afspraken met jezelf maken. Zoals: op zondag klap ik mijn laptop niet open. Is dat gelukt? Dan kun je vanaf daar verder een balans proberen te ontwikkelen.

Probleem 3: niet zeker weten of het tijd is om mensen in te gaan huren

De stap van solopreneur naar ondernemer met iemand in dienst is een grote stap. Dat jij hier over na moet denken, is in de eerste plaats geweldig: gefeliciteerd! Maar met deze grote stap komen ook de zorgen. Moet je wel echt iemand gaan aannemen? En hoe doe je dat in hemelsnaam?

Huur je iemand te vroeg in? Dan spendeer je jouw zuurverdiende centen aan iemand die je niet nodig hebt. Huur je te laat iemand in? Dan kom je om in het werk en lever je het niet af naar jouw standaarden. Experts zeggen dat het tijd is om iemand in te schakelen als je regelmatig nee moet zeggen tegen werk, als je een nog een manier hebt gevonden waarop je geld verdient, of als je geen tijd meer hebt om je te focussen op belangrijke aspecten als klantenservice en de groei van je bedrijf.

Je hoeft niet meteen te beginnen met een fulltimer. Huur een freelancer in voor één project en zie hoe het gaat. Je leert te managen en te delegeren, en krijgt een glimp van hoe het zou kunnen zijn.

Probleem 4: niet weten hoe je je uurtarief kunt verhogen

18 procent van de zzp’ers maakt zich (ernstig) zorgen over de financiële situatie. Dat komt niet alleen omdat ze moeite hebben met het vinden van opdrachtgevers, maar ook omdat ze niet goed weten wat ze kunnen vragen. Een uurtarief bedenken is soms al lastig, maar het verhogen van je uurtarief al helemaal. Want hoe vertel je het jouw opdrachtgevers?

Je uurtarief verhogen is minder lastig dan je denkt. Als je goede redenen hebt (je bent gegroeid en hebt meer kennis), dan vinden je opdrachtgevers het niet erg. Hier hebben we uitgebreid uitgelegd hoe je een verhoging van je uurtarief het beste kunt aanpakken.

Probleem 5: het vinden van nieuwe klanten/opdrachtgevers

Zeker voor beginnende freelancers is het lastig om nieuwe klanten of opdrachtgevers te vinden. Jij weet dat je goed werk aflevert, maar niemand weet nog dat je bestaat. Daar komt PR om het hoekje kijken. En nee, dat hoeft echt niet duur te zijn! Je website en socialmediakanalen zorgen namelijk ook al voor PR. In dit interview geven Suzanne en Chantal van PR-cursus.nl tips voor beginnende ondernemers.

Dit vind je misschien ook interessant: Zo scoor je dit jaar 10K volgers op Instagram

Like the smell of fresh juice in the morning? Meld je aan voor onze wake-up letter

* indicates required


8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
5 oplossingen voor veelvoorkomende problemen van freelancers
Sluiten