Zo zorg je dat je werk niet lijdt onder verdrietige situaties in je privéleven

Je relatie gaat uit, je hebt net te horen gekregen dat je moeder ziek is of je tante is overleden. Wat de vervelende of verdrietige situatie in je leven ook is, één ding is zeker: het gaat invloed hebben op je werk. Je bent nou eenmaal geen robot.

Hoe zorg je er nou voor dat je toch productief blijft en je jouw werk gedaan krijgt?

Praat met je baas

Zorg dat je manager of baas weet wat er gaande is in jouw persoonlijke leven. Het is beter om meteen duidelijk te zijn over wat er aan de hand is, dan jouw baas dagen of weken te laten afvragen of er iets is.

Een goede baas zal ondersteunend zijn en je helpen waar dat nodig is. Misschien kun je afspraken maken over andere werktijden of minder uur per week maken. Er is vaak ruimte om creatieve oplossingen te bedenken, maar alleen als je ernaar vraagt.

Kijk naar de mogelijkheden op werk

Als het goed is, weet je baas of manager dit ook, maar als je in een groot bedrijf werkt, is het slim om ook eens langs de HR-afdeling te gaan. We werken vaak in bedrijven waar we niet eens alle mogelijkheden weten. Misschien biedt het bedrijf wel juridische bijstand aan of is er een bedrijfsarts waarmee je kunt gaan praten?

Scheid werk en privé zo veel mogelijk

Spreek met jezelf af dat je geen privémailtjes stuurt of belletjes doet onder werktijd. Natuurlijk kun je je gedachten niet stopzetten en kan het zijn dat je af en toe wordt overmand door emoties. Neem dan even pauze en maak een wandeling. Hoe meer je namelijk tegen deze gevoelens zal vechten, hoe meer ze de overhand nemen.

Neem vakantiedagen of verlof op

Merk je dat deze momenten zich opstapelen en je echt je hoofd niet bij je werk kan houden? Denk dan aan jezelf en neem vakantiedagen of verlof op. Als er iemand in je omgeving ziek is, kun je bijvoorbeeld zorgverlof opnemen. Is een naaste overleden? In je cao of arbeidsovereenkomst staat hoeveel verlof je hiervoor op kunt nemen.

Lees ook: Terug aan het werk na het verlies van een naaste

Wees lief voor jezelf

Denk eraan: je gaat door een moeilijke tijd. Geef jezelf tijd om er bovenop te komen en voel je niet schuldig als dat voor jouw idee niet snel genoeg lukt. Als je weer aan het werk bent en merkt dat je nog niet bent waar wil je wil zijn, bedenk je dan dat het tijdelijk is en dat je alles doet wat nu in je macht ligt.

Vergeet geen dankjewel te zeggen

Vergeet de mensen om je heen niet te bedanken als je je weer een beetje de oude voelt. Een simpele ‘dankjewel’ is al voldoende, maar ook een bloemetje of klein cadeautje aan je baas en bijvoorbeeld de collega die voor je in is gesprongen, zijn een krachtig gebaar.

Lees ook: Deze 9 signalen geven aan dat je te veel van jezelf vraagt

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zo zorg je dat je werk niet lijdt onder verdrietige situaties in je privéleven
Sluiten