Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 11 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe prioriteit geven aan je gezondheid en geluk je ook helpt in je carrière

Ben je ambitieus? Dan voel je waarschijnlijk een enorme prestatiedrang en zet je soms je geluk en gezondheid op de tweede plek. Want, zo denken we, als we succes hebben, worden we vanzelf gelukkig. Maar volgens Stanford-professor Emma Seppälä is het juist andersom: gelukkige en gezonde mensen zijn succesvoller in hun carrière.

Het gaat namelijk niet alleen om uurtjes maken, maar om nieuwe ideeën en nieuwe producten bedenken en jezelf ontwikkelen.

Geen energie

Dat is precies waar je geen energie voor hebt als je je gezondheid en geluk níét prioriteit geeft. Een gezonde levensstijl en voldoende ontspanning zorgt voor meer energie en is goed voor je hersenen. Het helpt je zelfs beter te concentreren en verlaagt je stressniveau, waardoor je je over het algemeen beter voelt.

In 2016 richtte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hun aandacht al op een probleem dat zo ernstig en schadelijk was dat ze het de ‘gezondheidsepidemie van de 21 eeuw noemde’. Daarmee bedoelden ze stress. Niet dat we luisterden naar hun waarschuwingen, want inmiddels is het 2020 en staat ‘burn-out’ in hun catalogus als ‘werkfenomeen’.

Lees ook: Genoeg slaap is het beste wat je voor je gezondheid kan doen

De gevaren van stress

Stress kan fysieke klachten veroorzaken, van hoofd- en rugpijn tot brandend maagzuur en misselijkheid. Maar daar blijft het niet bij: stress zorgt namelijk ook voor mentale problemen als vergeetachtigheid en uit je slof schieten bij kleine ergernissen. Je krijgt zelfs moeite met het nemen van beslissingen en met het leren van nieuwe informatie. Je snapt dat al deze gevolgen van stress niet goed zijn voor je carrière.

Herken jij je in één van bovenstaande symptomen? Dan kan je doorrennen en de symptomen negeren, maar de kans is groot dat je lichaam dan zelf op de rem trapt. Als je een burn-out krijgt, dwingt je lichaam je om op adem te komen. Maar zover willen we het natuurlijk niet laten komen. Dat doe je door je gezondheid en geluk voorop te zetten. En voor alle ambitieuze vrouwen die dit lezen: dat betekent niet dat je niet op moet klimmen in een bedrijf, géén side hustle moet opstarten of voor jezelf moet beginnen.

Gezondheid en geluk prioriteit geven

Het betekent simpelweg dat je tijd maakt om te sporten, te ontspannen en je vrienden en familie te zien. Dat geeft je namelijk juist de energie en focus om in de uren dat je wel werkt honderd procent te kunnen geven.

Hoe je gezondheid en geluk voorop zetten eruit ziet, verschilt per persoon. Houd jij van lezen? Neem dan de tijd om af en toe met een goed boek in de tuin of op je balkon te gaan zitten. Extravert? Vergeet niet voldoende tijd vrij te maken voor je vrienden (al dan niet via Skype). Ga hardlopen als jij daardoor je hoofd vrijmaakt, maar dat kan natuurlijk net zo goed yoga zijn.

Denk na over wat belangrijk voor je is en waardoor jij je op je best voelt en block tijd in je agenda om dat daadwerkelijk te doen. We maken geen grapje: zet het letterlijk op je to do-lijst, zodat het net zo belangrijk is als je werkgerelateerde taken.

Ook als je niet zo’n sporter bent, is het belangrijk om toch iets gerelateerd aan beweging aan je to do-list toe te voegen. Het is namelijk bewezen dat bewegen stressverlagend is. Het maakt endorfines in je hersenen vrij, helpt je spieren ontspannen en de spanning je lichaam te verlaten.

Ook interessant: Waarom 32 uur per week werken beter voor jezelf én jouw werkgever is

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Hoe prioriteit geven aan je gezondheid en geluk je ook helpt in je carrière
Sluiten