Heb je last van prestatiedruk? Tijd voor een reality check

Als je mijn leven vanaf een afstandje bekijkt, heb ik het goed voor elkaar: ik heb een goede baan, een fijne relatie, maak mooie reizen en spreek vaak af met mijn vrienden. Waarom heb ik dan de hele tijd het gevoel dat het nóg beter kan, dat ik nóg meer moet doen en nóg succesvoller moet worden? Kortom: waarom heb ik heb ik last van prestatiedruk?

Ik ben een typische millennial, met torenhoge verwachtingen van mezelf. Dat is pijnlijk, schreef ik al eerder, omdat ik op deze manier nooit écht helemaal gelukkig kan zijn. Ik heb een brandende ambitie en hongerigheid die ik nooit helemaal kan stillen.

De gevolgen van prestatiedruk

En ik ben zeker niet de enige, blijkt uit de cijfers. 47 procent van de millennials streeft naar perfectie. Dat is natuurlijk doodvermoeiend. Drie op de vier studenten is emotioneel uitgeput. Een op de drie heeft een verhoogde kans op een burn-out.

Bijna twintig procent van de millennials heeft last van psychische klachten waardoor ze worden belemmerd in het dagelijks leven. En zo zijn er nog tal van andere onderzoeken, die hetzelfde laten zien. We hebben massaal last van prestatiedruk en samen met stress is dat een explosieve cocktail.

Waarom moet dat succes nu?

Lieve millennials die zich in bovenstaand verhaal herkennen, het is tijd voor een reality check. Op de één of andere manier hebben we bedacht dat we voor ons dertigste het gemaakt moeten hebben of de wereld veranderd moeten hebben. En dat nog voordat we ook maar een auto of huis hebben gekocht, of voordat we onszelf beschouwen als écht volwassen.

Waarom moet dat succes nu komen? Op 40-jarige leeftijd had Samuel L. Jackson nog in geen enkele film gespeeld, had Vera Wang haar carrière in de mode nog niet gestart en werkte tv-kok Julia Child nog in marketing.

John Pemberton was 55 jaar oud toen hij Coca-Cola bedacht. Ray Croc verkocht eerst papieren bekertjes, was een pianist en verkocht milkshake-machines voordat hij McDonald’s op 52-jarige leeftijd startte.

Je snapt mijn punt: ‘succes’ (wat dat dan ook precies is), hoeft niet per se nu te komen. Je hebt eerst tijd om te leren, je te ontwikkelen en te ontdekken waar je überhaupt echt goed in bent. Slow down. Hoe meer je geniet van je leven nu, hoe creatiever en meer geïnspireerd je wordt.

Lees ook: Femke had last van quarter life crisis en schreef er een boek over: “Je hoeft niet net na je afstuderen CEO te zijn” 

Waarom moet dat succes überhaupt?

Bovendien, zoals ons zusje Bedrock een tijdje geleden al terecht opmerkte, is er zoveel meer in het leven dan alleen studeren of werken. Je hoeft niet overal de beste in te zijn. Je kunt gelukkig zijn met het feit dat je gezond bent, dat je in een welvarend land woont, dat je op dinsdagavond drankjes kan doen op het terras en nieuwe mensen kunt ontmoeten op een festival.

Kortom: misschien is het tijd om op een andere manier naar succes te kijken. Een manier waarop succes niet per se met je carrière en vaardigheden te maken heeft, maar meer met de rest van je leven.

We geven het eerlijk toe: dit is geen quick fix voor de prestatiedruk die je voelt. Ook bij mij is het een ongoing battle. Maar het is wel een goede reminder voor als je je weer eens niet goed en niet succesvol genoeg voelt.

Verder lezen over succes?

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Heb je last van prestatiedruk? Tijd voor een reality check
Sluiten