Zo geef je een geweldige elevator pitch (en sleep je die baan of opdracht binnen)

Presenteren over jezelf wordt vaak als iets engs gezien. Gek, want dat is helemaal niet nodig. We snappen dat het soms wat onwennig kan zijn om over jezelf te praten, maar als je een goede elevator pitch in je achterzak hebt, kan dat je heel veel opleveren.

Een nieuwe baan bijvoorbeeld, of die toffe freelance klus waar je al zo lang over droomt. Je weet immers maar nooit wanneer je jouw voorbeeld ineens tegen het lijf loopt.

Presenteren over jezelf: wat is een elevator pitch?

First things first, we hadden het in de intro over een elevator pitch. Leuk, maar wat is zo’n elevator pitch precies? Op Ensie vonden we een mooie, duidelijke omschrijving:

Een elevator pitch is een krachtige presentatie van circa zestig seconden, waarin iemand probeert om andere personen te overtuigen van zijn kunnen, toegevoegde waarde en/of zakelijk belang.

We noemen een elevator pitch een elevator pitch, omdat het een praatje over jezelf is dat je zou moeten kunnen presenteren in de tijd dat je met iemand in een lift staat. Want stel, je komt Michelle Obama tegen in de lift, dan wil je binnen een minuut iets over jezelf kunnen vertellen. En dan het liefst op zo’n manier dat Michelle helemaal overwhelmed is van jouw kunnen, niet waar?

Een sterke elevator pitch heeft drie focuspunten:

  • Ze verbinden. Bij een goede elevator pitch moet het niet voelen alsof je echt staat te pitchen. Zie het eerder als een gesprek tussen twee vrienden die iets voor elkaar willen betekenen.
  • Ze zijn natuurlijk. Een vooraf ingestudeerde bio in niet per se een goede elevator pitch. Zorg ervoor dat je een natuurlijk praatje hebt klaarstaan dat vooral niet ingestudeerd lijkt.
  • Ze zorgen ervoor dat jij centraal staat. In een goede pitch komen jouw highlights naar voren.

Tips om jouw elevator pitch naar een hoger niveau te tillen

Als je het doel van een elevator pitch in de vingers hebt, dan is het tijd om jouw eigen pitch te finetunen. Met deze tips zorg je voor een duidelijke, korte elevator pitch.

1. Houd het simpel

Deze willen we graag even benadrukken, omdat het heel belangrijk is. Houd je elevator pitch simpel. Gebruik geen moeilijke woorden of jargon, want de kans is groot dat je degene tegen wie je praat kwijtraakt of hem ermee in de war brengt. Helemaal als diegene niet in jouw vakgebied werkt.

2. Weet wie je publiek is

Als je van te voren weet wie er naar een presentatie over jou mag luisteren, bijvoorbeeld een nieuwe baas of concullega’s bij een freelance borrel, dan is het handig om jouw elevator pitch hier op aan te passen.

3. Zelfvertrouwen

Probeer zelfvertrouwen uit te stralen als jij over jezelf presenteert. Want als je niet in jezelf gelooft (en dat ook duidelijk laat zijn tijdens het presenteren), waarom zou die potentiële opdrachtgever of nieuwe baas dan wél in jou geloven?

4. Maar sla er niet in door

Toch is het wel belangrijk om te beseffen dat een elevator pitch niet de juiste plek is om alleen maar over jezelf op te scheppen. Tenslotte is zo’n pitch een mogelijkheid om voor beide partijen iets te leren of er beter van te worden.

5. Oefenen, oefenen, oefenen

Een goede elevator pitch heb je niet in één dag in de vingers, laat staan dat je ‘m vlekkeloos pitcht. En dat is niet erg.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het houden van een goede elevator pitch – en we gokken dat je dat bent, omdat je dit artikel nog steeds leest – schroom dan niet om te oefenen. Met je vriendinnen, met je partner of desnoods tegen de spiegel. En voor je het weet heb jij een killer elevator pitch waarmee je iedereen omver blaast.

Meer leren over presenteren?

Create & Cultivate

Reageer op artikel:
Zo geef je een geweldige elevator pitch (en sleep je die baan of opdracht binnen)
Sluiten