De ultieme do’s en don’ts van goede presentatie slides

De één krijg er een enorme kick van en vindt het geweldig, de ander verschuilt zich liever in een bunker in Verweggistan zodra het moment zich aanbreekt. We hebben het over presenteren. Een presentatie maken en geven kan heel spannend zijn en het is niet gek dat je daar zenuwachtig voor bent. Maar met wat goede voorbereiding hoef je je nergens druk om te maken. Deze tips voor killer presentatie slides slepen je door je volgende performance heen.

Ben je bang dat mensen volop beginnen te gapen of op hun telefoon beginnen te scrollen zodra jij je presentatie geeft? Met een beetje oefening én een handjevol bruikbare presentatie tips zijn je zorgen als sneeuw voor de zon verdwenen.

Presentatie maken

Een presentatie in elkaar zetten is geen klus die je ‘eventjes’ klaart. In een goede presentatie gaat vaak veel tijd en aandacht zitten. Deze do’s en don’ts helpen je enorm bij het maken van je volgende presentatie.

Waarom we daar zo zeker van zijn? Ze komen van een TED-presentatie expert, genaamd Paul Jurczynski.

Het nut van goede slides

Dat goede slides een presentatie kunnen maken of breken, hoeven we je hopelijk niet te vertellen. Welk programma je ook gebruikt of hoeveel slides je ook maakt, slides zijn nodig om lastig behapbare informatie goed duidelijk te maken en om bijpassende beelden te tonen die je verhaal aansterken.

Ook zorgen slides ervoor dat jouw publiek haar aandacht beter kan vasthouden. Maar houd hierbij in gedachten dat de beste slides niet per se heel good looking zijn, maar de slides die mensen onthouden zonder dat ze het doorhebben. Simpelweg omdat de inhoud ervan naadloos aansluit bij het verhaal.

“Everything is visual. Instagram is on fire, and you don’t often see bad images on there. The same trend has come to presentations.” – Paul Jurczynski

Sterke slides zijn belangrijk, omdat we leven in een visuele wereld. Of je er nu drie, vijftien of vijftig in je presentatie propt maakt niet uit; zolang ze maar in connectie staan met je verhaal.

Ook interessant: Waarom we zo opkijken naar succesvolle mensen

De do’s en dont’s

Dit is wat je vooral wel én niet moet doen bij het maken van je presentatie slides.

Don’t: overdo it

Slides worden al snel rommelig. Je wilt er van alles op kwijt, want alles is natuurlijk ontzettend belangrijk. Voor veel mensen is dit de grootste valkuil bij het maken van de slides.

Drukke slides zijn amateuristisch, meent Jurcynski, maar ze halen ook de aandacht van de kernboodschap af. Je publiek moet luisteren naar jouw boodschap en niet worden afgeleid door de drie plaatjes en vier zinnen op je slide. Een typisch gevalletje van less is more.

Do: één statement per slide

De gouden regel bij het maken van (powerpoint)slides is: vertel één boodschap per slide. Heb je meer te benadrukken? Dan heb je nog een slide nodig.

Do: sta stil bij welke kleuren en lettertypes je gebruikt

De juiste kleuren en fonts zijn de basis van de presentatie. Zo hebben kleuren de kracht om bepaalde emoties los te maken. Ga dus niet gewoonweg voor je lievelingskleur, maar denk na over de boodschap van je verhaal, sluit je kleuren hierbij aan en gebruik een mooi kleurenpalet.

Qua lettertypes wordt aangeraden om gebruik te maken van één of twee varianten. Ga vooral op zoek naar mooie fonts die je kunt gebruiken en maak je presentatie interessanter door niet voor de standaard lettertypes te gaan. En uiteraard: denk aan een grote fontsize.

Tip: maak gebruik van de ruimte in de slides. Gebruik verschillende groottes, vormen en kleuren om duidelijk te maken wat belangrijk en minder belangrijk is. Jij bepaalt hoe je publiek het ziet. 

Don’t: standaard plaatjes

Dé afknapper in een presentatie als je het ons vraagt: cliché plaatjes die je overal terugziet. Wil je iets visualiseren? Ga niet voor de eerste de beste foto, maar sta ’s iets meer stil bij de visuele invulling van de boodschap. Dus: geen plaatje van een puzzel als het over strategie gaat en al helemaal geen pijltje bij groei *eyes are hurting*.

Don’t: te veel grafieken

Bij het maken van een presentatie doe je er goed aan om je data te visualiseren, maar ook die grafieken kunnen nogal geestdodend werken. Ook voor grafieken geldt: keep it simple.

Vraag je af wat je wilt dat je publiek leert van de grafiek, waarom het belangrijk is dat ze dit weet en hoe het in je overkoepelende verhaal past.

Ook leuk: Geen tijd om een nieuwe skill te leren? Je hebt maar 20 uur nodig

Do: gebruik lege slides

Lege slides? Yep, that’s right. Het klinkt een beetje raar – waarom zou je een lege slide in je deck stoppen – maar soms is de beste visual géén visual. Soms wil je dat de aandacht volledig op het verhaal is gefocust, zonder afleiding van slides.

Een lege slide kan veel doen in je presentatie. Je kunt ervoor zorgen dat je publiek even een korte pauze ervaart, maar je kunt er ook het tempo of de emotie tijdens de presentatie mee beïnvloeden.

Tip: maak geen witte lege slide. Het publiek zal dan denken dat er iets niet goed doorkomt in je presentatie.

Do: oefen!

Logisch, maar toch schiet het er weleens bij in: oefenen. De enige manier om erachter te komen of je slides aanslaan, is door ze te oefenen voor whoever wants to listen. Alleen op die manier kom je erachter of je hele verhaal klopt en de slides volledig aansluiten bij het hele verhaal.

Must read: Wil je altijd beter worden? Focus je op wat wel goed gaat

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
De ultieme do’s en don’ts van goede presentatie slides
Sluiten