Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Nieuws 29 sep 2020

Dit kinderboek vertelt de legendarische verhalen van vrouwen die we missen in de geschiedenisboeken

Geschiedenisleraar Richard Zuiderveld stond met zijn mond vol tanden toen drie leerlingen aan hem vroegen waarom het in de geschiedenisboeken eigenlijk alleen over mannen en niet over vrouwen gaat. Want legendarische vrouwen die vroeger de wereld veranderden bestonden wel degelijk. De vraag zette hem zo aan het denken dat Zuiderveld het kinderboek Powervrouwen schreef: 35 spannende verhalen over bijzondere vrouwen in de geschiedenis.

Het boek komt op 29 september uit. En alhoewel het geen verplichte lesstof is, gaat Zuiderveld zijn eigen boek zeker in de les gebruiken, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Genoeg bijzondere vrouwen in de geschiedenis

Cleopatra, Pochahontas, Marie Curie… Er zijn genoeg meeslepende verhalen over vrouwen in het verleden te vinden. En dan zijn dit ook nog eens de namen van vrouwen die wél iedereen kent. Om ook de verhalen te vertellen van andere bijzondere vrouwen, dook Zuiderveld de archieven in. Uiteindelijk kwamen hierdoor 35 biografieën en fictieve verhalen tot stand.

Bron: Paagman

In het interview op de radio legt hij ook uit dat het boek Powervrouwen geen politiek statement is. Wel denkt hij dat de afwezigheid van vrouwen in de geschiedenisboeken te maken heeft met discriminatie. “Ik wil met dit boek laten zien dat ze er wel zijn”, legt hij uit. “De vrouwen in het boek zijn ook geen heldinnen. Sommigen waren gewoon schurken. Het is gewoon jammer dat mensen hun verhaal niet kennen.”

Het verhaal van de Franse Marie Marvingt is zijn lievelingsverhaal. Zij was de eerste vrouwelijke gevechtspiloot tijdens de Eerste Wereldoorlog. “Uiteindelijk sloot ze zich aan bij de Italianen om mee te vechten, omdat ze bij de Fransen niet mee mocht doen”, vertelt Zuiderveld.

Powervrouwen koop je bijvoorbeeld via Paagman, voor €14,99. Check ook zeker eens het boek ‘1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis‘, samengesteld door historica Els Kloek.

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Dit kinderboek vertelt de legendarische verhalen van vrouwen die we missen in de geschiedenisboeken
Sluiten