Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 31 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo geef je een positieve twist aan dat gat op je cv

Misschien heb je een tijdje voor een kind gezorgd, maakte je een reis, of kon je geen nieuwe baan vinden die helemaal bij je paste. Hoe dan ook, je hebt een periode niet gewerkt en maakt je druk om dat gat op je cv.

Wat zal een potentiële werkgever daarvan vinden? Hoe geef je een positieve draai aan dat gat op je cv?

Lieg niet

Onderzoek toont aan dat meer dan de helft van de werkgevers ooit een leugen heeft gespot op een cv. Waar de werkzoekenden het vaakst mee weg probeerden te komen?

  • Verfraaien van vaardigheden: 62 procent
  • Verfraaien van verantwoordelijkheden: 54 procent
  • Data van vorige banen: 39 procent
  • Titels van functies: 31 procent
  • Diploma’s: 28 procent

Het kan lastig voelen om een periode van werkeloosheid uit te leggen, maar lieg in ieder geval niet. Dat is één van de grootste fouten die je kan maken tijdens een sollicitatieproces.

Als je potentiële werkgever er – niet via jou – achterkomt, kost het je deze mooie kans. Als het goed is, is dit het begin een lange ‘relatie’. Het zou zonde zijn als je die al meteen zou verpesten door te liegen.

Wees duidelijk

Gaten in cv’s komen vaker voor dan je misschien zou denken. Zeker als je een ziek familielid hebt verzorgd of tijd vrij hebt genomen voor je kind, is er geen reden om het gat niet te benoemen. Maar ook als je wel bent ontslagen kan daar een ‘goede’ reden voor zijn. Misschien ging het bedrijf bezuinigen, bijvoorbeeld.

Wat de reden van je ontslag ook was, zorg dat je niet negatief bent over jouw vorige werkgever. Vertel bijvoorbeeld waarom het bedrijf of de functie toch geen goede match was, en vooral ook wat je ervan hebt geleerd en wat je daarvan meeneemt naar deze baan.

Benadruk het positieve aspect

Als je tijdens de periode dat je niet werkte trainingen hebt gevolgd, nieuwe vaardigheden hebt opgedaan of vrijwilligerswerk hebt gedaan, vermeldt dat dan sowieso.

Bedenk je bovendien dat we allemaal maar mensen zijn. Al lijkt het misschien op het moment niet zo, maar je leert het meeste van tegenslagen in het leven. Het biedt je nieuwe perspectieven en vaak ook nieuwe vaardigheden die je bij je nieuwe baan kan toepassen.

Ook jouw karakter is belangrijk voor het bedrijf aan de andere kant van de tafel. Vaardigheden kan je leren, een persoonlijkheid niet. De reden waarom je vorige baan toch niet helemaal een match was, kan wel de reden zijn waarom je hier juist wordt aangenomen.

Meer tips voor je cv

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Zo geef je een positieve twist aan dat gat op je cv
Sluiten