Het taboe dat poepen op werk heet (en waarom we het wel moeten doen)

Over het algemeen vinden we het niet erg om ergens anders dan thuis te plassen, maar met poepen is dat anders. Poepen op werk is al helemaal een taboe. Niet iedereen heeft er schijt aan en durft naar het toilet op werk voor boodschap nummer twee. Alleen is het geen pretje om heel de dag met een opgeblazen gevoel te zitten.

Een toiletbezoek buitenshuis is een dingetje waar veel mensen tegenop zien. Uit onderzoek van de Maag, Lever en Darm Stichting stelt 90 procent van de mensen weleens een toiletbezoekje uit als ze buitenshuis zijn. Zeker poepen op werk is echt een dingetje.

Iedereen doet het

De kans is groot dat je weleens de wc in bent gestapt nadat iemand heeft gepoept op werk. Kijk je nu anders naar diegene? Het antwoord is waarschijnlijk nee, want het doet er niet toe. Hetzelfde geldt dus ook andersom. Je collega’s zullen je beoordelen op je werk en je collegialiteit en niet op of je wel of niet poept op werk.

No big deal

Maak vooral geen big deal van poepen op werk. Iedereen bezoekt het toilet en gelukkig maar, want al die afvalstoffen moeten ons lichaam weer uit. Als je moet dan moet je en je wilt niet heel de dag ongemakkelijk achter je bureaustoel zitten, toch? De eerste keer is waarschijnlijk het moeilijkst, maar hoe vaker je gaat hoe minder ongemakkelijk het wordt.

Dit vind je misschien ook leuk: 5 x jullie leukste ongemakkelijke blunders op het werk

Talk shit

Als niemand er moeilijk over doet, wordt het een stuk makkelijker. Maak het daarom bespreekbaar. Je kunt bijvoorbeeld een geintje maken over dat je niet durft. Je zult zien dat je niet de enige bent en dat er ook collega’s zijn die er geen enkele moeite mee hebben.

Wees goed voorbereid

We snappen dat het ongemakkelijk is om een zure walm achter te laten, maar daar zijn luchtverfrissers voor. Ben je bang dat je op het toilet zit en de wc-spray op is? Neem dan voor de zekerheid een fles V.I Poo mee in je tas of een ander kleine luchtverfrisser.

Gevolgen van niet gaan

Het heeft ook te maken met privacy, want we snappen dat het fijner is op je eigen pot. Toch is het beter om wel te gaan. Want te vaak en te lang je ontlasting inhouden kan nare gevolgen hebben. De kramp en een opgeblazen gevoel overleef je wel een dag of twee, maar op de lange termijn kan het leiden tot constipatie.

Het kan zelfs leiden tot chronische verstopping of het vermogen verliezen om te merken wanneer je naar de wc moet. Door verstopping kan de ontlasting zich in de darmen ophopen en stijgen de bacteriën naar boven. Met als gevolg dat je adem naar ontlasting gaat ruiken. Dan klinkt naar de wc gaan op werk toch een stuk minder erg…

Laat het toilet netjes achter

Het enige waar andere zich aan zullen storen, is als je er een zooitje van maakt. Laat het toilet netjes achter en je bent niemand tot last. En belangrijker: je kunt rustig verder werken.

Poepen is heel normaal en we doen het allemaal. Waarom vinden sommige het dan zo lastig? De meest voor de hand liggende reden is omdat het stinkt. Ook zijn mensen bang dat ze geluid maken, maar het is niets meer dan puur natuur en niets om je voor te schamen.  

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Het taboe dat poepen op werk heet (en waarom we het wel moeten doen)
Sluiten