Deze 5 podcasts moet je echt eens geluisterd hebben

Wij zijn fan van podcasts. Ze zijn ideaal om onderweg of tijdens het schoonmaken te luisteren, entertainend en vaak steek je er ook nog iets van op (ja ja, het is bewezen dat we beter leren van podcasts dan van professoren in een klaslokaal). Onze hersenen zijn er dol op. Maar wat is een podcast precies en welke moet je echt luisteren?

Podcasts: wat is dat?

Misschien heb je wel van de term podcasts gehoord, maar weet je niet wat jij je er precies bij voor moet stellen. Podcasts bestaan al sinds 2014 (je weet wel, toen je nog met een iPod mini rondliep), maar maken sinds kort weer een opmars.

Een podcast is een geluidsbestand. Dat is nog best vaag, maar dat komt omdat ze in alle vormen en maten te vinden zijn. Veel podcasts lijken op radioprogramma’s met één of twee hotsts die met elkaar of met een speciale gast in gesprek gaan. Waar de radio vaak over de actualiteit gaat, biedt een podcast meestal meer diepte.

Maar je hebt ook podcasts met cabaret shows, podcasts met nieuwsprogramma’s (zoals De Dag en The Daily), de politiek, koken, fictieve, true-crime… Je kunt het zo gek niet bedenken en er is een podcast over. Dat is fijn: voor elke niche is er wel een te vinden en je beluistert ‘m wanneer jij er zin in hebt.

Waar kun je podcasts luisteren?

Grote kans dat je standaard een podcast app op je telefoon hebt staan. Maar geen paniek als dat niet het geval is, je kunt ook podcasts luisteren via bijvoorbeeld iTunes of een speciale app die je ervoor installeert. Zoek maar eens in de App store op ‘Podcasts’. Tegenwoordig kun je veel podcasts ook gewoon op Spotify luisteren. Die is volop aan het testen met technologieën om betere aanbevelingen te kunnen doen.

Welke moet je nou echt luisteren?

We schreven eerder al welke het ‘adulting’ een beetje makkelijker maken en welke je inspireren en motiveren. Zoals we net al zeiden zijn er enorm veel podcasts die allemaal een andere vibe, sfeer, onderwerp en host hebben. Je zal er toch echt een paar moeten uitproberen om te kijken wat bij jou past.

Er zijn veel aanraders zoals Serial (true-crime), The Habitat (over een NASA experiment) en Echt Gebeurd (waar mensen uit hun hoofd echte verhalen vertellen). Maar wij zouden WorkJuice niet zijn, als we niet podcasts zouden aanraden waar je ook echt iets van opsteekt.

Making Obama

WBEX Chigago maakte in 2016 de miniserie Making Oprah en is nu terug met Making Obama. De podcast duikt in het verhaal van de 44ste president van de VS en zijn weg van Chicago naar het Witte Huis. Je hoort collega’s uit het Witte Huis, zijn werknemers en uiteindelijk ook Barack Obama zelf.

Lees ook: Waarom Barack Obama zo’n goede leider is (en wat we van hem kunnen leren)

How I Built This

In elke aflevering interviewt host Guy Raz een succesvolle ondernemer en vraagt hij hoe ze hun bedrijf hebben opgebouwd. Hij heeft niet de minste gasten: zo zijn de founders van bedrijven als Airbnb, Instagram, Twitter, Ben & Jerry’s, Starbucks en Spanx al eens aangeschoven.

Without Fail

Ja, het is inspirerend en leerzaam om verhalen van succesvolle mensen te horen. Maar soms is het ook goed om te weten dat falen bij het leven hoort. In deze podcast komen totaal verschillende mensen aan het woord die één ding gemeen hebben: ze vertellen hoe ze gefaald hebben en wat ze daarvan hebben geleerd. Zo gaan de eerste twee afleveringen bijvoorbeeld over Andrew Mason, die het bedrijf Groupon oprichtte en er daarna werd ontslagen.

Lees ook: Waarom het oké is om af en toe falen (en het zelfs goed voor je is)

Hey, Cool Job!

Heb je ooit van een baan als LEGO designer gehoord en gedacht: ‘Hey, wat een coole baan!’. Je raadt het al: dit is precies waar deze podcast over gaat. Host Mary H.K. Choi interviewt mensen met bijzondere banen, zoals een oorlogsverslaggever, een paparazzi fotograaf en een pornoster.

Misschien vind je dit ook interessant: Lindsey is wat iedereen vroeger wilde worden – ze is dolfijnentrainer

De Rudi & Freddie Show

Luister je liever naar Nederlandse shows? Dan is De Rudi & Freddie Show van de Correspondent misschien wel iets voor jou. De podcast won in 2018 een prijs bij de Dutch Podcast Awards in de categorie ‘zakelijk’. Laat je dat niet afschrikken, want de onderwerpen zijn enorm uiteenlopend.

Dat is ook het fijne aan podcasts. Je kunt je abonneren, maar je kunt ook de afleveringen eruit pikken die je interessant lijken. Titels van afleveringen bij De Rudi & Freddie Show zijn: ‘Waarom werkt het placebo?’, ‘Zo (on)zinnig is adverteren op internet’ en ‘Wat we kunnen leren van Noorwegen, waar gevangenen als normale mensen worden behandeld’.

Niks voor je bij?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Deze 5 podcasts moet je echt eens geluisterd hebben
Sluiten