Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Leren 8 apr 2019

Je eigen podcast in 5 makkelijke stappen

Niet alleen het luisteren naar podcasts, ook het maken van een podcast wordt steeds populairder. Dat is niet gek, want het opnemen en distribueren van je eigen podcast is vrij makkelijk. Daarnaast kost het bijna niets. Wil je ook een podcast beginnen? Volg dan deze 5 makkelijke stappen.

Podcast beginnen

First things first: er moet een idee komen. Zonder idee geen podcast. Het is logischerwijs handig als dat een onderwerp is waar je (letterlijk) uren over kunt vertellen. Oftewel: een onderwerp waar je verstand van hebt, of waar je gewoon heel erg in geïnteresseerd bent.

Hoe lang moet je podcast duren?

Een podcast kan zo lang of zo kort duren als je zelf wil. Er bestaan korte podcasts, maar je hebt bijvoorbeeld ook James Bond Radio, waar ze zo’n drie uur en acht minuten praten over één film. The sky is the limit.

Denk wel na over wanneer je luisteraars naar een podcast luisteren. De meeste doen dat waarschijnlijk onderweg of tijdens het schoonmaken. Kortom: een podcast van vijf minuten is dan niet fijn. Een ander voordeel van een langere podcast is dat je wat meer de diepte in kan gaan.

Apparatuur om podcast te beginnen

Een reden waarom veel mensen een podcast starten: je hebt er niet veel voor nodig. Je hebt een laptop of computer nodig, een Soundcloud of Anchor.fm account en audio bewerkings software (zoals het gratis Audacity). Je kunt goedkoop een microfoon op de kop tikken, maar als je eerst wil proberen of het wat voor je is, zou je eventueel zelfs met je iPhone of andere smartphone kunnen beginnen.

Publiceren

Als je de podcast hebt opgenomen en eventueel hebt bewerkt, is het tijd om ‘m te publiceren. Dat kan je doen door een account op Soundcloud aan te maken. Zorg dat je bij Instellingen en het tabblad Content het vakje ‘Opnemen in RSS-feed’ hebt staan.

Je kunt je podcast ook uploaden (en opnemen als je dat zou willen) in de app Anchor.fm. Daar zou je eventueel ook een intro en outro kunnen toevoegen. Ook een voordeel aan Anchor: je kan je podcast publiceren op alle grote platformen met één druk op de knop.

Jouw podcast op iTunes

Je wil natuurlijk dat andere mensen jouw podcast ontdekken. Dat lukt vooral als jouw podcast te vinden is op de grote platformen. Om je Podcast in de iTunes store te krijgen, heb je jouw RSS-feed link nodig. Bij Soundcloud vind je die bijvoorbeeld bij Settings -> Content.

Ga in de iTunes Store naar Podcasts. In de zijbalk vind je ‘Een podcast indienen’. Log in (of maak er één aan) met je Apple ID en plak de link naar jouw RSS-feed in het tekstvak. iTunes gaat jouw podcast nu goedkeuren, dat kan wel even duren.

Als dat is gebeurd, krijgt iTunes automatisch een bericht als jij een nieuwe aflevering uploadt. Meestal is je podcast dan binnen een paar uur te beluisteren via iTunes.

Jouw podcast op Spotify

Misschien heb je het al gemerkt: Spotify heeft de podcast helemaal omarmd. Het platform is bijvoorbeeld volop aan het testen met technologieën om betere aanbevelingen te doen.

Sinds oktober vorig jaar kan je je heel makkelijk via deze link aanmelden bij Spotify. Net als bij iTunes heb je hier jouw RSS-link bij nodig en worden je afleveringen vanaf dan automatisch bij Spotify gepubliceerd.

Volg jij WorkJuice al op Instagram en LinkedIn?

Meer weten over podcasts

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Je eigen podcast in 5 makkelijke stappen
Sluiten