Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Thuis 29 jul 2020

5 planten die volgens de wetenschap je stress verlagen en je kalmeren

Dol op planten? Dat is ook niet gek, want deze groene vrienden zijn krachtiger dan je denkt.  Een Japans onderzoek laat zien dat kijken naar – en het verzorgen van – een plant op je bureau zorgt voor minder stress. Sterker nog, de VU Universiteit Medisch Center in Nederland toonde aan dat zelfs een afbeelding van de natuur de stress op werk kan verminderen en je hartslag kan laten dalen.

Alle planten zorgen dus voor minder stress, maar aan de hand van wetenschappelijk onderzoek is vast te stellen dat een aantal exemplaren je nog meer uit stressvolle situaties kunnen redden.

De 5 beste planten die stress verminderen

Zoals we net al verklapten zorgen alle planten voor minder stress. Ga dus vooral voor je favorieten! Maar de volgende vijf planten werken volgens de wetenschap nog een stapje harder om jouw stressniveau te verlagen. Dat komt meestal door hun luchtzuiverende werking of door hun kalmerende geur.

View this post on Instagram

A couple of years ago I bought my first plant – an aloe Vera. Aloe vera's are very fast growing and often produce babies which can easily be propagated to produce new plants. All of these aloe vera's (and more) have stemmed from the same £4 IKEA plant🤣 They're also very easy to look after – just pop on a bright window sill and water every few weeks. Happy Friday everyone 🍃x

A post shared by 🌵🌱🌴🍀☘️🌲🌳🍃🌿🌻🌞 (@prettyhouseplantpictures) on

Aloë Vera

We kunnen de Aloë Vera gerust de superheld onder de planten noemen. Het is niet voor niks dat de gel in de bladeren van deze plant vaak wordt gebruikt voor beautyproducten, zalfjes voor wonden en gezonde drankjes.

Als plant zuivert de Aloë Vera de lucht in de kamer waar ‘ie in staat. ’s Nachts geeft de Aloë Vera ook nog eens zuurstof af. Uit onderzoek blijkt ook dat de plant depressie bij muizen vermindert. En als je nog steeds niet verkocht was: Aloë Vera heeft de bijnaam ‘de onsterfelijke plant’. Iedereen, dus jij ook, kan deze plant in leven houden!

View this post on Instagram

Lavendel, i love it!! Wat zal ik er van maken? Lavendelsioop of zal ik het door een citroentaart doen? 🤩 #loustuintje #moestuintje #tuinieren #groenevingers #tuininspiratie #tuin #tuinaanleg #groen #liefdevoortuinieren #paars #lavendel #ruiktlekker #lavendelplant #bistroset #bistro #tuinset #plantjeoptafel

A post shared by Loustuintje 🍀 (@loustuintje) on

Lavendel

Dat lavendel in dit lijstje staat zal je vast ook niets verbazen. Dit kleurrijke kruid wordt al eeuwen gebruikt om mensen te kalmeren. Het is dan ook niet gek dat er hele massageolies, slaap sprays en geurkaarsen bestaan met deze heerlijke geur. Uit onderzoek bij verpleegkundigen in opleiding bleek dat de geur van lavendel hun hartslag kon verlagen in stressvolle situaties.

View this post on Instagram

VROUWENTONG 🌿 SANSEVERIA 🌿 Heb jij er één? Ik heb er twee. Eén staat op de vensterbank in de zon en de ander in achterkamer half in de shaduw. En beide groeien ze centimeters de afgelopen weken. Ze zeggen ook wel dat teveel water het enige is waardoor deze plant dood kan gaan. 🆘️➡️ IK denk dat ik hem moet verpotten, wat denken jullie? Tips zijn welkom. #vrouwentong #vrouwentongen #sansevieria #sanseviria #tropisch #INSTAPLANT #PLANSTAGRAM #PLANTSMAKEPEOPLEHAPPY #HOUSEPLANTS #INDOORPLANTS #PLANTS #URBAN #URBANJUGLE #URBANJUGLEPLANTS #PLANT #planteninhuis #PLANTEN #PLANTSPLANTSPLANTS #GROEN #HUIS #GROENINHUIS #GREEN #HOME #GREENHOME #BINNENKIJKEN #PLANTLIFE #flowers #bloemen

A post shared by Cynthia 🌿 (@puur.groen) on

Vrouwentong (Sanseveria trifasciata)

Nog zo’n krachtige groene vriend, de vrouwentong. De langwerpige bladeren ontdoen de lucht van meer dan 107 gifstoffen, en ook deze plant zorgt ’s nachts voor meer zuurstof. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de NASA, die verschillende planten testte om de lucht in een ruimtestation te filteren. Volgens NASA zorgen ze niet alleen voor minder stress, maar ook minder hoofdpijn en meer energie en concentratie.

Lees ook: Deze 4 planten zorgen volgens NASA voor meer concentratie en productiviteit

View this post on Instagram

I’m all in for water with some mint with is weather! I bought a plant at the local supermarket and it’s growing so fast! Every week I’m heaving fresh mint! • • • • • • #cuttings #motherplant #babyplants #stekken #stekjeplant #stekjes #plants #mint #munt #muntplant

A post shared by Planten en Stekkies (@i_got_steks) on

Munt

Uit onderzoek van de Amerikaanse Wheeling Jesuit University dat munt ook enorm stressverlagend is. Alleen even ruiken en je stress verdwijnt als sneeuw voor de zon. Daarbij zorgt het ook voor meer alertheid, wat altijd handig is bij het werk. En uhm, een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je af en toe kunt genieten van een verse muntthee!

View this post on Instagram

Als je een plant zoekt die een geur geeft, zou ik echt voor de jasmijn plant gaan. Heerlijk!! #plants #plantsofinstagram #plant #planten #jasmijnplant #jasmijn #wit #white #home #homesweethome #decoration #decoratie #interieur #interior #interiordesign

A post shared by ℭ𝔩𝔞𝔲𝔩𝔦𝔳𝔦𝔫𝔤 ♡ (@clauliving) on

Jasmijn

De kracht van de Jasmijn ligt vooral bij de geur. Uit onderzoek blijkt dat de geur een kooi vol muizen volledig kalmeerde. Ze kropen tevreden in een hoekje en kwamen tot rust. De Jasmijn is bovendien ook nog eens een eyecatcher in je interieur.

Nog meer planten tips

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 planten die volgens de wetenschap je stress verlagen en je kalmeren
Sluiten