Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Werkplekken 23 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Planten zorgen voor minder stress: dus inslaan die handel!

Als we ergens niet van houden op werk, dan is het stress. En laten we eerlijk zijn: dikke kans dat jouw collega’s je óók niet leuk vinden als je gestresst achter je computer op je toetsenbord zit te rammen. Die stresslevels willen we dan ook het liefst zo laag mogelijk hebben én houden. Het groene antwoord op de vraag ‘hoe zorg ik voor minder stress?’ is simpel: koop wat planten!

Een spannend functioneringsgesprek, een presentatie voor het hele bedrijf of veel te lang naar je beedscherm turen: allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat jouw stressniveau flink stijgt. Met stress presteren we minder goed én zijn we minder gezellig, dus willen we onze stressniveaus zo laag mogelijk houden. Met deze plant-gerelateerde tips komt dat hoe dan ook voor elkaar:

1. Zet planten op je bureau

Het maakt eigenlijk niet uit of je thuis werkt of op kantoor: zorg ervoor dat er (het liefst meerdere) planten op je bureau staan. Ze hoeven niet groot te zijn, als ze er maar voor zorgen dat de luchtkwaliteit en de luchtvochtigheid verbeterd worden. Deze 4 planten zorgen volgens de NASA voor meer concentratie en productiviteit, maar het zijn ook groene vrienden die stress tegen gaan. En die moet je hebben.

Geen ruimte op je bureau of een clean desk policy? Probeer dan zo veel mogelijk planten in de ruimte te zetten. Je kunt vast ergens een grote kamerplant kwijt, of een paar kleinere planten op een kastje. En als je je baas over de voordelen vertelt (of dit artikel laat lezen) dan knijpt hij vast een oogje dicht.

2. Neem een ‘plant pauze’ (in combi met yoga)

Waar jouw collega’s standaard om 15:00 naar buiten sjokken om te roken (wat eigenlijk alleen maar meer stress veroorzaakt), kan jij er beter voor kiezen om interactie met een kamerplant te hebben. Oké, je hoeft niet aan je kamerplant te vragen wat hij vanavond gaat eten en of hij vannacht lekker geslapen heeft, maar kijk eens goed naar de plant. Ruik er eens aan. Geef hem wat water als hij dat nodig heeft.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat actieve interactie met kamerplanten stress verminderd. Activiteit in jouw zenuwstelsel én je bloeddruk worden door planten onderdrukt, en de comfortabele gevoelens worden versterkt. Oftewel: door even met een kamerplant te socializen ga je beter in je vel zitten.

Een fijne combi: yoga en planten

Combineer deze tip met een yoga-break (het liefst een yoga-break in een ruimte vol planten) en je bent weer helemaal zen. Zo’n korte pauze zorgt ervoor dat je weer helemaal opgeladen bent om met een frisse kijk op je ideeën en problemen te kijken.

Dus mocht je een ruimte hebben waar je even kunt yoga’en, doe dan vooral de volgende oefeningen:

Last van stress? Deze 5 yogaposes helpen

3. Ga voor een botanische achtergrond op je telefoon en computer

Hoewel echte planten natuurlijk the real deal zijn, kan het ook helpen om je standaard bureaublad achtergrond te veranderen in een botanisch printje. Hetzelfde geldt voor je telefoon als je die veel voor (of tijdens) werk gebruikt.

Het lijkt misschien een kleine ingreep om de achtergrond van je computer te veranderen, maar het werkt echt tegen die vervelende stress gevoelens. Denk maar eens na: groen is een betrouwbare, kalmerende kleur. Veel botanische prints zijn uiteraard groen, en geven dus een rustgevend effect. En als je de hele dag naar de beeldscherm zit te turen, dan komt die botanische achtergrond vaak voorbij. Bye bye stress!

Pssst, en met deze Google Chrome plugin verander je banners in fleurige kunstwerkjes.

Interessant toch? Meer lezen over een optimale werkomgeving:

Geuren voor je (thuis)kantoor die ervoor zorgen dat je productiever werkt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Planten zorgen voor minder stress: dus inslaan die handel!
Sluiten