Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Werkplekken 7 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze 4 planten zorgen volgens NASA voor meer concentratie en productiviteit

Meer concentratie nodig? Soms heb je projecten of opdrachten die volle concentratie vereisen. Niet heel erg handig als je weet dat je snel afgeleid bent. Laat Moeder Natuur je in zo’n situatie vooral helpen, en zet een paar mooie kamerplanten op je bureau. Planten zorgen namelijk voor meer concentratie, focus en productiviteit. En ja, dat is wetenschappelijk bewezen.

Even iets eten. Oh, daar beweegt iets! Wat is het? Even op Instagram kijken. En mijn mailbox opruimen. Glaasje water erbij pakken. Wacht, wat was ik ook alweer aan het doen? Oh ja, die belangrijke deadline… Ik geef het toe, ik heb het concentratievermogen van een goudvis.

Maar geen reden tot paniek, want deze luchtzuiverende planten zorgen ervoor dat je je binnen no time weer kunt focussen en concentreren. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de NASA, die verschillende planten testte om de lucht in een ruimtestation te filteren. En laten we eerlijk zijn, als de planten geschikt zijn voor een ruimtestation, dan zijn ze zeker geschikt voor studenten die hard voor hun tentamen moeten blokken, voor thuiswerkers én voor harde werkers op kantoor. Multifunctioneel dus, deze groene vrienden.

Rubberplant (Ficus Elastica)

De Rubberplant (of Rubberboom) is een gemakkelijke kamerplant. Hij past zich heel snel aan zijn omgeving aan. Je zet deze plant het beste in helder, maar indirect zonlicht. Ook geef je de plant het liefst elke week een beetje water zodat hij niet uitdroogt, maar ook niet verdrinkt. Daarnaast vindt de plant het fijn om af en toe een douche te krijgen met een plantenspuit.

In de winter houdt de Rubberplant trouwens een winterslaap. Dan is hij nog makkelijker in de verzorging: eens per twee weken water geven is dan voldoende. Maar worden de bladeren wat bruin en beginnen ze uit te drogen, dan is dat een teken om toch wat extra water te geven.

Klimop (Hedera Helix)

Wie kent deze sympathieke plant niet? Je ziet deze plant vaak buiten, maar ook voor binnen is de Klimop prima geschikt. Zelfs in De Sims 1 kon je kiezen voor een ‘kleine klimop’ als groene accessoire.

De Klimop heeft veel licht nodig. Hoe meer licht, hoe beter. De plant is daarom uitermate geschikt voor een mooi plekje in de vensterbank. In de zomer wil de Klimop graag één keer per week water, in de winter een keer per twee weken. Hij houdt niet van natte voeten, dus let op dat je de plant niet te veel water geeft.

planten concentratie

Lepelplant (Spathiphyllum)

Mooie witte bloemen en grote, diepgroene bladeren. Wij vinden de Lepelplant een prachtexemplaar. In het onderzoek dat de NASA deed naar luchtzuiverende planten, zuiverde de Lepelplant álle chemische stoffen uit de lucht. Een echte krachtpatser dus, die Lepelplant.

Hij houdt van een warme standplaats (dus niet op de tocht zetten!) en het liefst ook een lekkere lichte, maar niet in direct zonlicht. Is de grond te droog, dan gaan de bladeren hangen. Een teken om de plant weer te voorzien van een verse lading water. Ook vindt de plant het fijn om nat gemaakt te worden met een plantenspuit, zodat de lucht rondom de plant vochtig blijft.

De Lepelplant is overigens giftig voor huisdieren, dus pas op als je een hond of kat in huis rond hebt lopen.

Vrouwentong (Sanseveria trifasciata)

Een ijzersterke plant die goed tegen de droogte van de centrale verwarming kan. De Vrouwentong, ook wel Sanseveria genoemd, is ideaal voor de bad- en slaapkamer omdat hij geen lichte standplaats nodig heeft.

Hij filtert onder andere formaldehyde uit de lucht, een stof die onder andere in schoonmaakmiddelen en toiletpapier zit. Ook de Vrouwentong is giftig voor huisdieren.

planten concentratie

Meer lezen over concentratie en productiviteit:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Deze 4 planten zorgen volgens NASA voor meer concentratie en productiviteit
Sluiten