Redactie
Redactie Productiviteit 20 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo plan je een drukke dag (en zorg je dat het niet overweldigend wordt)

Je kent het vast: wakker worden met een oneindige to-do-lijst in je hoofd. Al bij de gedachte eraan schiet je direct in de stress. Ga je het wel allemaal afkrijgen vandaag? En wat als dat niet gebeurt? Het probleem is dat je vaak alleen maar kostbare tijd verliest door je zorgen te maken over de drukke dag die je tegemoet gaat.

Hoe je dit oplost? Neuroloog Deb Knobelman geeft tips om je drukke dag zó te plannen dat je er niet aan onder door gaat. Zo rock je die to-do-list, hoe eindeloos deze ook lijkt.

1. Maak een lijst met alles wat je moet doen vandaag

First things first, maak een uitgebreide lijst met alle dingen die je moet gaan doen vandaag. Hoe moeilijk, klein of ingewikkeld deze ook zijn. Van het doen van boodschappen tot de borrel met collega’s in de avond. Zodra je overzicht hebt in wat je allemaal moet gaan doen, kun je bepalen hoeveel tijd je kwijt gaat zijn per taak.

Het beantwoorden van die ene belangrijke mail kan bijvoorbeeld wel een kwartier op zich nemen. Probeer daarin vooral realistisch te zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je zelf bedachte deadlines voor extra stress gaan zorgen.

2. Plan ook open ruimtes in je planning

Ook een vol geplande dag heeft speling nodig. Bedenk bij jezelf welke periode je ‘vrij’ kunt houden die als een buffer gaat dienen. Alles wat je binnen je planning niet hebt kunnen afronden, kan je afmaken in deze periode.

Wist je dat: het kijken naar plaatjes van puppy’s en kittens je productiever maakt?

Dit kan bijvoorbeeld na het avondeten zijn. Of juist terwijl je avondeten in de oven zit. Door deze buffer creëer je rust voor jezelf waar je de hele dag uit kan putten.

3. Plan de lastigste taak als eerste in

Zorg ervoor dat je de taak waar je het meeste tegenop kijkt, als eerste van je lijstje kan schrappen. Plan dus de vervelende of lastige taken als eerste in en plan de taken die je het leukste vindt juist als laatste. Zo zorg je ervoor dat je niet achter je bureau inkakt en positief de dag af kan sluiten.

Lees ook: Waarom je de dag moet beginnen met je belangrijkste taak

4. Vergeet geen pauzes te nemen

Een veelvoorkomende fout bij een overvolle planning is, vergeten dat je ook een keer moet eten, een frisse neus moet halen en je ogen een keer op iets anders moet laten vallen dan je computerscherm.

Zorg ervoor dat je tussen de tijdsblokken in, jezelf ook de ruimte gunt om even te rusten en naar buiten te gaan. De Zweden zweren niet voor niets bij hun traditionele Fika, waarin ze de tijd nemen om even te ontladen. En dat mét koffie en gebak.

Leuk! Lees deze 17 willekeurige feitjes om je werkdag op te fleuren

5. Wees niet bang om je planning aan te passen

Besef je middenin het schrijven van een artikel of het maken van een persoonlijke motivatiebrief dat je je eigen deadline niet gaat halen? Schiet dan niet gelijk in paniek.

Wissel bepaalde taken met elkaar om als je merkt dat het niet werkt zoals je hebt bedacht en laat je daar vooral niet door tegenhouden. En vergeet niet de bonus-tijd die je voor jezelf hebt ingepland als je het idee hebt dat het niet gaat lukken.

6. Just do it!

Hoe langer je de taken voor je uit schuift, hoe langer het duurt voordat je alle to-do’s hebt afgerond. Maak de planning, zet een lekkere kop koffie voor jezelf, zorg voor voldoende gezonde snacks op het bureau en ga aan de slag. Je kan het!

Lees ook: Deze hacks voor je to do-list gaan je een hoop tijd opleveren

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Zo plan je een drukke dag (en zorg je dat het niet overweldigend wordt)
Sluiten