Plan de perfecte werkweek in 3 stappen: zo ben je altijd productief

Soms heb je van die dagen dat je met van alles en nog wat bezig bent, maar niets afkrijgt. Soms ben je zo erg bezig met kleine deadlines dat je de grote taken blijft uitstellen. Als je aan het eind van de week op je to do-list kijkt, zie je dat de helft niet afgevinkt is. Zonde! Dat kan dus beter! Met dit 3-stappen plan ben je elke week productief. 

Schrijf je doelen op

Begin je week door je doelen uit te schrijven. En met uitschrijven bedoelen we echt schrijven, op de ouderwetse manier met pen en papier. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het uitschrijven op deze manier veel effectiever is. Dus weg met die apps op je telefoon en koop een lief notitieboek en een fijne pen.

Je hoeft natuurlijk niet echt je apps te verwijderen, want ook die kunnen zeker handig zijn. Toch doe je er goed aan om je week uit te schrijven in een planner of agenda. Als je dat aan het begin van elke week doet heb je een veel beter overzicht. Kijk vervolgens elke dag weer naar wat op de planning staat voor de rest van de week. De kans is dan kleiner dat je verloren raakt in de kleine details van de dag.

Werk/privé balans

Balans vinden tussen werk en privé is ontzettend belangrijk om de hele week productief te kunnen zijn. Veel mensen hebben het gevoel dat ze hun privé tijd moeten inleveren om succesvol te zijn op werk. Toch is dat verre van waar. Succesvolle mensen maken juist tijd vrij om tot rust te komen. Het wordt lastig om productief te zijn als je moe bent.

Je bent ook niet bepaald een leuke collega als je continue overspannen bent. Straks ontwijkt iedereen je op de werkvloer en dat terwijl vrienden hebben op werk veel voordelen heeft. Een keer overwerken hoort er zeker bij, zeker als je een belangrijk project hebt en een beetje druk werkt soms juist motiverend. Toch moet je er geen gewoonte van maken, want voor je het weet zit je thuis met een burn-out.

De kunst van herhalen

Herhaling is de sleutel tot een succesvolle week. Zoals het oude gezegde van Aristoteles luidt “we zijn wat we herhaaldelijk doen”. Vergelijk het maar met oefening baart kunst. Hoe vaker we iets doen, hoe makkelijker het wordt en hoe beter we erin worden. Dit geldt niet alleen voor grote zaken, maar ook voor kleine dingen. Ben je bijvoorbeeld elke ochtend weer aan het stressen, omdat je niets hebt om aan te trekken? Maak het een gewoonte om elke avond je kleding voor te volgende dag klaar te leggen.

Meer lezen over productiviteit

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Plan de perfecte werkweek in 3 stappen: zo ben je altijd productief
Sluiten