Pixar’s nieuwe korte film Purl maakt een statement over toxic masculinity

Om meteen met de deur in huis te vallen: Pixar heeft een korte film gelanceerd en wij vinden’m helemaal geweldig. De film ‘Purl’ kaart een problematiek aan die jammer genoeg erg actueel is: vrouwen die worden geïntimideerd door een door mannen gedomineerde organisatiecultuur, oftewel toxic masculinity.

Wie denkt niet vol nostalgie aan Toy Story en Finding Nemo? Deze Pixar-films zijn echte klassiekers, maar wist je ook dat Pixar een platform biedt aan jonge artiesten die ervan dromen om een (korte) film te produceren? Het programma heet ‘Sparkshorts’ en hiermee geeft Pixar artiesten ruimte en geld om te experimenteren met nieuwe filmtechnieken, op voorwaarde dat ze hun project binnen zes maanden kunnen realiseren.

Meet Purl: een roze bal garen

Dankzij dit mooie initiatief werd onlangs de korte film ‘Purl’ gelanceerd. Het verhaal gaat over Purl, een roze bal garen die haar intrede maakt bij B.R.O. Capital, – je raadt het al –  een organisatie waar alleen mannen werken.

Purl voelt zich vanaf moment één ongemakkelijk tussen haar collega’s. Ze voelt dat ze niet echt past in de organisatiecultuur en vindt de grapjes van haar mannelijke collega’s niet grappig. Ze doet er alles aan om toch maar haar draai te vinden in de mannelijke wereld en stiekem geeft ze daarmee een stukje van haar vrouwelijke identiteit op.

Wil je weten hoe het verhaal eindigt? Bekijk hier de volledige korte film:

Purl in ons dagelijks leven

Helaas hoef je écht geen roze bal garen te zijn om in Purl-waardige situaties te belanden. Recent onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat 1/5 van alle vrouwen werkt in overheersend mannelijke team. De ondervertegenwoordiging van vrouwen op de werkvloer vertaalt zich nog vaak in seksuele intimidatie en vormen van passieve agressie, waardoor vrouwen geremd worden in hun carrière.

Er is nog werk aan de winkel dus. Wij vinden het in ieder geval erg knap hoe de filmmakers erin geslaagd zijn om een ernstig probleem op zo’n briljante manier in beeld te brengen. Dat kunst kan bijdragen aan een betere wereld is bij deze nog maar eens bewezen. En al helemaal blij worden wij van het feit dat de Purl niet alleen volwassenen maar ook jonge kinderen bereikt. Want jong geleerd is oud gedaan, toch?

Meer lezen over seksuele intimidatie?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Pixar’s nieuwe korte film Purl maakt een statement over toxic masculinity
Sluiten