Tessa Ham
Tessa Ham Op de werkvloer 15 jan 2020

Hondenliefhebbers opgelet: op dit kantoor hebben ze niet 1 maar 5 (!) kantoorhonden rondlopen

Volgens onderzoek zou een kantoorhond voor minder stress en een betere werksfeer zorgen. Zodra ik een stap in het kantoor van Petplan heb gezet, worden de onderzoeken die ik heb gelezen in één klap bevestigd. Ik word enthousiaster begroet door één van de honden van Petplan dan mijn menselijke collega’s ooit zullen doen. Als ik in het volgende uur word besnuffeld en om knuffels word gevraagd, sta ik bijna op het punt om te vragen of ze nog openstaande vacatures hebben.

Maar zorgen de kantoorhonden ook op de lange termijn voor meer werkgeluk? Zijn er nog andere voordelen? En waar moet je als bedrijf aan denken als je een kantoorhond wil nemen?

Vijf kantoorhonden bij Petplan

Op een drukke dag lopen er maar liefst vijf honden rond in het kantoor van dierenverzekering Petplan. “Het zouden er nog meer kunnen zijn, maar we hebben de regel opgesteld dat er maximaal vijf op een dag zijn”, vertelt commercieel manager Marelie Sweep. “Op een gegeven moment leek het namelijk wel één grote crèche met spelende en botsende pups.”

Persoonlijk lijkt me dat heaven on earth, maar de regel is er ook niet zozeer voor de medewerkers, maar meer voor de honden. “Anders raken ze enorm overprikkelt. Een hond alleen gaat overdag gewoon slapen, maar meerdere honden jutten elkaar alleen maar op.”

Alle kantoorhonden zijn van medewerkers en gaan ‘s avonds dan ook met hun baasje mee naar huis. Dat betekent niet dat de werknemers zonder honden niet van de voordelen kunnen meegenieten. “Toen ik mijn hond Miep nog niet had, liep ik ‘s ochtends eerst linea recta naar de honden om even te knuffelen”, vertelt Marelie.

kantoorhonden bij petplan

Voordelen van een kantoorhond

Bij Petplan zien ze de voordelen van de kantoorhonden met eigen ogen. “Al moet ik eerlijk zeggen dat we de honden in de eerste plaats niet meenamen om het werkgeluk te vergroten, maar omdat het onderdeel is van onze identiteit”, zegt Marelie.

Petplan is een huisdierenverzekering voor honden, katten, konijnen en papegaaien. Petplan is ruim 40 jaar geleden in de UK opgericht door baasje Patsy, die destijds enorm schrok van de hoge dierenartskosten voor haar hond. Ze verzekeren wereldwijd inmiddels 1,3 miljoen dieren voor onverwachte kosten van de dierenarts (door ongeval of ziekte). In Nederland zijn naar schatting vier of vijf procent van de huisdieren verzekerd. Ter vergelijking: in Scandinavië ligt dat percentage op negentig procent en in de UK rond de dertig procent.

Alhoewel de honden in eerste instantie niet werden meegenomen om het werkgeluk te vergroten, kan Marelie met honderd procent zekerheid zeggen dat ze daar uiteindelijk wel voor zorgen. Door een kantoorhond word je verplicht pauzes te nemen, zelfs als je het druk hebt. “Juist dan is het belangrijk om pauzes te nemen”, zegt Marelie. “Het is natuurlijk ook bullshit. Je hebt het niet te druk, je maakt het jezelf te druk. Je maakt dan de verkeerde keuzes. Een kantoorhond helpt je de juiste te maken.”

Minder stress door knuffelen

Daarnaast is wetenschappelijk bewezen dat knuffelen met honden zorgt voor minder stress. “Wanneer honden en mensen met elkaar in contact komen en elkaar in de ogen kijken, stijgt bij allebei het niveau van het gelukshormoon oxytocine. Terwijl de bloeddruk en het niveau van het stresshormoon cortisol afnemen bij fysiek contact”, vertelt gedragsecologe Bonne Beerda aan Frankwatching.

“Af en toe knuffelen doet echt wat, het ontlaadt echt”, zegt Marelie. Haar collega’s beamen dat resoluut. “Het is daarnaast een goede selectie voor partijen met wie we potentieel gaan samenwerken. Soms komt er een reclamebureau langs om te pitchen. Als ze vragen of de honden niet ten koste gaat van de werktijd, weten we genoeg: wij passen niet bij elkaar. Dat is zo short-sighted.”

De voordelen stoppen daar niet: “Het is ook een sociaal bindmiddel. Het is niet alleen mooi om te zien hoe introverte collega’s even helemaal kunnen ontladen als ze aan het spelen zijn met een hond, maar het helpt ook met contact onderling”, vertelt Marelie. “Een collega van mij nam rond dezelfde tijd een hond. Ik kende haar helemaal niet zo goed, maar vervolgens ga je als een soort moeders foto’s laten zien en vragen hoe de ander het doet.”

Zelf een hond meenemen naar kantoor?

Kan elk bedrijf een kantoorhond of zelfs meerdere nemen? Marelie kan het iedereen aanraden. “Hoe groter het bedrijf is, hoe meer je natuurlijk moet vastleggen. Wij zitten hier met 23 man, dus dan is het nog makkelijk te managen. Het kan wel: bij bedrijven als Amazon en Ben & Jerry’s lopen heel veel kantoorhonden rond.”

Denk jij er ook aan een hond te nemen en die mee te nemen naar kantoor? Afgezien van overleggen met je collega’s en (huis)baas, zijn er ook nog een aantal andere zaken waar je aan moet denken, vertelt Marelie. De absolute randvoorwaarde is dat je hond goed gesocialiseerd is. “Zodra je hond agressief is naar eventuele andere honden, collega’s of bezoekers, is het natuurlijk einde oefening.”

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je je baan kan verliezen of dat je zelf van baan kan wisselen. “Je wil niet gegijzeld worden in deze baan, omdat je anders je hond nergens kunt onderbrengen. En als je je baan kwijtraakt, moet je ook nog voor het dier kunnen zorgen.”

Denk er ook aan dat je een pup niet vanaf dag 1 kan meenemen naar kantoor. “Het is net een baby, die moet eigenlijk heel de dag slapen en dat gaat niet op kantoor”, zegt Marelie daarover. “De eerste zes maanden moet je het dier wel de tijd, aandacht en rust bieden die het nodig heeft.”

Meer weten over Petplan? Neem dan eens een kijkje op de website.

Tip! Hond of kat op kantoor? Hier moet je aan denken

Werkgeluk

De pingpongtafels schieten als paddenstoelen uit de grond, honden mogen volop mee naar kantoor en een yogales in de pauze is allang geen uitzondering meer. Steeds meer bedrijven vinden het werkgeluk van hun werknemers belangrijk en experimenteren met maatregelen die dat zouden bevorderen.

WorkJuice gaat langs bij een aantal bedrijven om de voordelen van die maatregelen met eigen ogen te zien. We spraken eerder al met Sanne van LevelUp Ventures, waar ze naast onbeperkt vakantiedagen en coaching, ook fuck-up fridays hebben om experimenteren aan te moedigen.

Bij Keytoe pakken ze het compleet anders aan. Hier hebben ze geen bazen of managers en kan zelfs de stagiaire de strategie wijzigen. Daar blijft het niet bij: collega’s bepalen elkaars salaris en nieuwe werknemers nemen zichzelf aan.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Hondenliefhebbers opgelet: op dit kantoor hebben ze niet 1 maar 5 (!) kantoorhonden rondlopen
Sluiten