Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Op de werkvloer 10 nov 2018

Pesten op werk: het is nog steeds een taboe, maar de gevolgen zijn ernstig

Pesten is niet iets dat alleen kinderen doen, want ook op oudere leeftijd wordt er flink gepest. Een grapje maken over het kapsel van je collega, een flauwe opmerking over iemands gewicht of je collega plagen over een fout die gemaakt is. Het klinkt onschuldig, maar op het moment dat pesten op het werk structureel gebeurt, spreken we van pesten. De gevolgen zijn behoorlijk heftig en hebben effect op iedereen binnen het bedrijf.

Waar je aan moet denken bij pesten op werk? Bijvoorbeeld aan uitschelden, buitensluiten, het achterhouden van belangrijke informatie, maar ook aan intimidatie. Zelfs leidinggevenden maken zich schuldig aan pesterijen, maar ook klanten en cliënten kunnen het leven van werknemers zuur maken.

Gevolgen pesten op werk

We associëren pesten met kinderlijk gedrag, waardoor er op pesten op oudere leeftijd een taboe heerst. Terwijl de gevolgen voor de slachtoffer behoorlijk heftig kunnen zijn. Van psychische problemen zoals depressies tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en buikpijn. In erge gevallen kan het zelfs leiden tot zelfmoord! Per jaar jaar zouden er tweehonderd zelfmoorden direct te herleiden zijn naar pesterijen op werk.

Pesten is dus niet iets dat je met een korreltje zout kunt nemen. Ook omstanders (andere collega’s) kunnen last ervaren van het gepest. Het zien van pesterijen kan leiden tot een stijging van het stresshormoon en dit leidt vervolgens weer tot extra verzuim. De cijfers liegen er in ieder geval niet om: pesten op werk is een probleem dat ernstige gevolgen met zich mee kan brengen.

Deze gevolgen zijn niet alleen nadelig voor degene die wordt gepest, maar voor iedereen in het bedrijf. Uit cijfers van het TNO is gebleken dat in 2014 een half miljoen werknemers slachtoffer waren van pesterijen. Dit leidt tot 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar en kost werkgevers 900 miljoen euro aan loon.

Iedereen heeft er evenveel last van

Niemand lijkt te ontkomen aan pesten op werk. Uit onderzoek dat werd uitgevoerd door IPSOS is gebleken dat 18- en 34-jarige werknemers (9 procent) ongeveer even veel last hebben van pesten als 50-jarige werknemers (12 procent). Er zit ook nauwelijks verschil in gender, vrouwen (11 procent) en mannen (10 procent) hebben beiden te maken met pesterijen. Zelfs het verschil tussen lager-opgeleiden (12 procent) en hoger-opgeleiden (10 procent) is erg klein.

De rol van je baas

Je werkgever is verplicht om maatregelen te treffen tegen pesten. Het staat misschien niet direct in de Arbowet, maar wel indirect. Je leidinggevende heeft een zorgplicht en is verplicht om een beleid te voeren dat gericht is op goede arbeidsomstandigheden. De zorgplicht heeft alles te maken met factoren op werk die stress veroorzaken. Het is aan je werkgever om erop te letten dat deze niet te hoog is. De sfeer op werk valt daar ook onder. Je werkgever kan zelfs aansprakelijk worden gesteld voor de schade die kan ontstaan door het pesten.

Hulp zoeken bij pesten

Als je word gepest, is het belangrijk om er iets van te zeggen. Al helemaal als je er psychisch onder lijdt en het je functioneren beïnvloedt. Kom je er niet uit met je leidinggevende, directie of de bedrijfsarts? Dan kun je terecht bij een aantal externe organisaties zoals het Juridisch Loket, de Inspectie SZW of bij het College voor de Rechten van de Mens. Als je lid bent van een vakbond kun je ook vaak gebruik maken van een rechtskundige dienst. Blijf er in ieder geval niet mee lopen, want je hebt recht op een veilige werkplek.

Dit vind je misschien ook interessant: Last van stress? Deze 5 yogaposes helpen

We plagen allemaal weleens en daar is op zich niets mis mee. Het verschil tussen plagen en pesten zit ‘m in de frequentie. Als elke keer dezelfde persoon de pineut is, kun je vastellen dat er sprake is van pesten. De kans is klein dat de persoon in kwestie het leuk vindt om elke keer weer de grap van de dag te zijn. Roddelen, gemene grapjes maken en een collega negeren, omdat je hem of haar niet mag. Het lijkt onschuldig, maar het kan een ander flink schaden. Een fijne werkomgeving is belangrijk en daar draagt iedereen aan bij.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Pesten op werk: het is nog steeds een taboe, maar de gevolgen zijn ernstig
Sluiten