Introvert of extravert? Waarom je persoonlijkheid je productiviteit bepaalt

De één werkt het beste in een koffietentje, de ander wil liever een prikkelarme omgeving. Sure, het is maar net wat je fijn vindt. Maar wist je ook dat persoonlijkheid hier voor een groot deel invloed op heeft? Dit is waarom je persoonlijkheid je productiviteit bepaalt.

Als ik even een blik werp op het WorkJuice-team dan zie ik een gezonde mix van introverte en extraverte persoonlijkheden. Toch worden we allemaal verondersteld om goed te kunnen werken in éénzelfde kantoortuin. Maar werkt dat wel even goed voor beide persoonlijkheidstypes?

Introvert vs. extravert

Even een kleine recap: want wat bedoelen we nu net met het onderscheid tussen intro- en extravert? PositivePsychology leert ons het onderscheid:

Met introverte persoonlijkheden bedoelen we mensen die energie halen uit tijd die ze alleen spenderen. Deze mensen denken lang na voor ze beslissingen maken, luisteren meer, houden van 1-op-1-conversaties en zijn het sociaalst wanneer ze mensen kennen.

Met extraverte persoonlijkheden bedoelen we mensen die energie halen door bij mensen te zijn. Ze maken snel beslissingen, zijn vaker aan het woord dan ze luisteren en zijn snel afgeleid. In tegenstelling tot introverten, houden ze ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Persoonlijkheid en productiviteit

Dan rijst natuurlijk de vraag hoe het onderscheid tussen introvert en extravert zijn stempel drukt op productiviteit. Interessant is bijvoorbeeld om je af te vragen wanneer beide persoonlijkheidstypes het productiefst zijn.

Introverten

Introverten zijn het meest productief wanneer ze zich kunnen verdiepen in een onderwerp en de tijd hebben om na te denken over een probleemstelling. Een kantoortuin kan soms te overweldigend zijn, waardoor het goed is voor hun productiviteit om af en toe te veranderen naar een rustige omgeving.

Deze persoonlijkheden werken beter alleen dan in een groep. Ook in vergaderingen vinden ze het vaak moeilijk om zich uit te spreken. Als introvert is het daarom een goed idee om meer te investeren in 1-op-1-gesprekken. Vraag die gewoon aan bij je leidinggevende! Of kom na een vergadering toch nog terug op een onderwerp.

Extraverten

Extraverten zijn het meest productief wanneer hun dag gevuld is met een hoge niveaus van energie. Zij vinden het net prettig om beweging en geluid rondom hen te horen. Een koffiebar kan prima dienst doen als inspirerende werkomgeving, net als een bureau pal tussen andere collega’s.

Extraverten werken beter wanneer ze in sociale interactie met anderen kunnen treden, bijvoorbeeld door te kunnen sparren met collega’s. Als extravert is het wel belangrijk om ook af en toe tijd in te bouwen voor (zelf)reflectie.

Wat voor persoonlijkheid ben jij, en kan jij je hierin vinden?

Meer over persoonlijkheid

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Introvert of extravert? Waarom je persoonlijkheid je productiviteit bepaalt
Sluiten