Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Mindset 6 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Perfectionisten opgelet: waarom en hoe jij perfectionisme los zou moeten laten

Perfectionisme lijkt misschien in eerste instantie een goede en zelfs handige eigenschap, maar we helpen je helaas uit die droom. Wie perfectionistisch is, legt zichzelf heel hoge eisen op. Een positief side effect daarvan is dat deze mensen vaak uitzonderlijk goede prestaties leveren. Toch zijn er ook heel wat minder positieve neveneffecten aan perfectionisme.

Werp je een blik op de wetenschappelijke literatuur, dan valt het meteen op: perfectionisme wordt in heel wat studies in verband gebracht met negatieve uitkomsten.

Nadelen van perfectionisme

Zo staat perfectionisme in verband met depressie, maar ook met persoonlijkheidsstoornissen, suïcidale neigingen, angst en interpersoonlijke problemen. Dat zijn hardnekkige verbanden die meerdere keren in de literatuur zijn bevestigd.

Een nieuwere studie voegt daaraan toe dat perfectionisme ook gelinkt wordt aan piekergedrag, het stellen van onrealistisch hoge doelen en buitensporige angst voor negatieve beoordelingen van anderen. Reden genoeg om perfectionisme wat vaker los te laten, lijkt ons dus!

Perfectionisme loslaten: dit is hoe je dat doet

Ben jij perfectionistisch? Van zusje Bedrock leren we dat er manieren zijn om je perfectionisme te tackelen:

1. Je maakt een fout, je bent geen fout

Op papier lijkt altijd alles veel rationeler dan in je hoofd. Het helpt daarom om kritiek ook op te schrijven, zodat je er van een afstand naar kijkt. Zie daarbij kritiek als feedback, en als mogelijkheid om te leren.

Snap dat het kritiek op je werk (niet op jou) is en als je een fout maakt, je enkel een fout maakt en niet een fout bent.

2. Oefen, oefen en oefen

Ben je een perfectionist, en wil je weer vanuit vertrouwen leven? Bedenk dat je dit echt bereikt door veel te oefenen.

Ook dit proces komt met vallen en opstaan. Blijf de situaties van een afstand bekijken, en leer in te zien wanneer je vanuit angst en krampachtigheid werkt.

Leer dus te vertrouwen op je processen. Houd je focus op je pad en niet op je eindbestemming. Dan verander je vanzelf in een gedreven mens, in plaats van een robot die perfectie nastreeft in een niet-perfecte wereld. Goed is goed!

Meer over persoonlijkheid?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Perfectionisten opgelet: waarom en hoe jij perfectionisme los zou moeten laten
Sluiten