Tessa Ham
Tessa Ham Geld 15 dec 2021

WorkJuice Podcast: waarom nadenken over je pensioen wél sexy is

Je pensioen. Niet echt het meest sexy onderwerp, toch? Robin Seetz, pensioenbewustmaker en host van De Spaarpodcast denkt daar anders over. In de nieuwste WorkJuice Podcast vertelt hij waarom je nu over je pensioen na moet denken en dat ‘niet later wel komt’. Oók als je in loondienst bij een werkgever werkt.

Wij zijn in ieder geval overtuigd. Dit gaat je namelijk duizenden euro’s opleveren.

Waarom ook jij over je pensioen moet nadenken

Pensioenen zouden heel ingewikkeld en complex zijn. Maar ondertussen proberen we massaal crypto en de achterliggende (super ingewikkelde) technologie te begrijpen. Het enige verschil is dat crypto ons nu gouden bergen belooft en je die gouden bergen bij je pensioen pas na 30 jaar ziet.

Pensioenbewustmaker Robin Seetz
Robin Seetz

In plaats van manieren te zoeken om ‘snel rijk te worden’, zouden we volgens Robin moeten kijken of we een pensioentekort hebben. Want ja, de kans is groot dat je dit hebt. Je hebt natuurlijk ondernemers die niets opbouwen voor hun pensioen, maar er zijn inmiddels ook 1 miljoen mensen in loondienst die nu niets opzij zetten voor hun oude dag.

Zelfs als je werkgever wel een pensioenfonds heeft, hoeft dat niet te zeggen dat je geen pensioentekort (ook wel jaarruimte genoemd) hebt. Ter voorbereiding op de podcast berekende ik op despaarpodcast.nl of ik jaarruimte had. En terwijl ik altijd dacht het bij mijn werkgever goed geregeld was, heb ook ik gewoon een pensioentekort. Als dat geen wake-up call is?

Waarom je nú in actie moet komen

Over 2020 heb ik namelijk een jaarruimte van ruim 700 euro. Zou ik dat beleggen voor mijn pensioen? Dan heb ik niet alleen recht op een belastingvoordeel waardoor ik zo’n 200 à 300 euro terug zou krijgen bij mijn belastingaangifte, maar is deze 700 euro over 30 jaar ongeveer 8.000 euro waard.

Tel maar op: als ik jaar op jaar die 700 euro misloop (of eigenlijk die 8.000 euro), kan me dat op latere leeftijd veel geld schelen. Dan is mijn pensioentekort nog niet eens heel groot. Robin hoort ook verhalen van mensen die duizenden euro’s jaarruimte hebben. Daar wil dus het liefst vandaag nog achterkomen.

Hebben we je nieuwsgierigheid over je pensioen aangewakkerd? Gelukkig maar, want Robin kan dit verhaal nog veel simpeler, duidelijker én leuker uitleggen. In de podcast vertelt hij hier alles over en deelt hij ook hoe je in actie moet komen als je ontdekt dat je jaarruimte hebt.

Op je 27ste met je eerste mini-pensioen? Rowan Siskens deed het

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
WorkJuice Podcast: waarom nadenken over je pensioen wél sexy is
Sluiten