Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 1 mei 2021

1 jaar beleggen bij Peaks: zoveel heeft me dat gekost én opgeleverd

Begin april 2020, ongeveer een jaar geleden, downloadde ik beleggingsapp Peaks en begon ik mijn wisselgeld te beleggen. Twijfel je ook of je wil beginnen met beleggen? Dan biedt deze app een laagdrempelige manier. Pak er even een kop koffie of thee bij, want in dit artikel deel ik mijn uitgebreide Peaks review.

Ik vertel je alles wat je wil weten. Hoe werkt het precies? Hoeveel risico loop je? Wat zijn de daadwerkelijke kosten (ik deel een screenshot)? En de hamvraag: hoeveel heeft één jaar beleggen met Peaks me opgeleverd?

Wat is Peaks?

Aangezien je op deze Peaks review hebt geklikt of gezocht, gok ik dat je een beetje weet wat Peaks inhoudt. Dan is het helemaal oké als je dit kopje even overslaat. Voor wie nog niet zo bekend is met Peaks: dit is een beleggingsapp van de Rabobank waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld.

Je kunt de app koppelen met je rekening (ook als je bijvoorbeeld ING of een andere bank hebt), en vervolgens wordt elke keer dat je iets afrekent het wisselgeld automatisch belegt met Peaks. Wanneer je bijvoorbeeld een koffie van 2,75 euro afrekent, gaat 25 cent naar Peaks.

Als dit je niet snel genoeg gaat, kun je jouw verdubbelaar aanzetten. In dat geval gaat er bij het voorbeeld hierboven bijvoorbeeld 50 cent naar Peaks. Ook kun je instellen dat je automatisch per dag of per maand ook nog een bepaald bedrag wegsluist.

Hoe werkt Peaks?

Het fijne van Peaks vind ik dat de app enorm gebruiksvriendelijk is. Beginnen en de app instellen is dan ook een fluitje van een cent. Wanneer jij ook besluit om te beginnen, loop je al snel tegen een keuze aan: met welk portfolio wil je beleggen? Peaks heeft vier portfolio’s, van weinig risico tot relatief risicovol. De app geeft dit op een duidelijke manier aan met pepers. Eén pepertje betekent weinig risico, vier pepers is echt pittig (en dus ook relatief risicovol).

Wat maakt het profiel met die ene peper nou minder risicovol dan die met twee, drie of vier pepers? Dat zit zo: over het algemeen worden obligaties als minder risicovol beschouwt dan aandelen. Dit komt omdat de waarde van aandelen meer schommelt dan die van obligates. Ken je het verschil nog niet tussen de twee? Dan raad ik je aan om deze duidelijke blog van Peaks te lezen.

Beginnen met beleggen? Luister de nieuwste WorkJuice Podcast voor tips van Janneke Willemse

Hoe milder jouw portfolio is, hoe meer jouw portfolio uit obligaties bestaat. Portfolio Mild bestaat bijvoorbeeld voor 70 procent uit obligaties en voor 30 procent uit aandelen. Ter vergelijking: Portfolio Heet bestaat voor 90 procent uit aandelen en voor 10 procent uit obligaties.

Ik hoor je denken: maar waarom zou je meer risico willen lopen? Je wilt toch niet je inleg verliezen? Sommige mensen willen inderdaad het liefst zo min mogelijk risico lopen. Maar bij het beleggen in aandelen kun je vaak een hoger rendement (lees: meer winst) behalen. Je zal dus zelf moeten afwegen wat jij belangrijk vindt.

Zelf koos ik voor het derde portfolio: Scherp. Deze bestaat voor 70 procent uit aandelen en voor 30 procent uit obligaties. Wanneer je dit hebt gekozen, kun je jouw geld voor je aan het werk zetten. Je wisselgeld wordt nu automatisch via Peaks belegt.

Peaks review: de daadwerkelijke kosten

De eerste maand is Peaks gratis. Als jouw beleggingen daarna minder dan 2.500 euro waard zijn, betaal je 1 euro per maand. Is het meer dan 2.500 euro? Dan betaal je 0,5 procent op jaarbasis. Omdat je met Peaks vaak met je wisselgeld belegt, zal je in eerste instantie niet boven die 2.500 euro uitkomen. Dat betekent dat je in het eerste jaar 11 euro betaalt, en het jaar daarop 12 euro. Voor mij was dit het proberen waard: 12 euro is een goede lunch buiten de deur en misschien 1/3 van een kledingstuk bij de H&M. Dat kan ik makkelijk missen op jaarbasis.

Maar het is goed om te weten dat je niet alleen kosten aan Peaks betaalt. Je betaalt ook transactiekosten en fondskosten. Transactiekosten betaal je altijd als je belegt, dit is een klein bedrag dat je per transactie betaalt aan de beurshandelaren. Omdat je bij Peaks in indexfondsen (een mandje aan beleggingen) investeert, krijg je ook te maken met fondskosten. In the spirit of full disclosure deel ik hieronder een screenshot van mijn kosten in 2020, zodat je wat meer feeling krijgt met hoeveel kosten dat nou precies zijn.

Ik begon in april. In die periode waren de eerste drie maanden van Peaks nog gratis (nu is dat één maand).

Peaks kosten

Van het eerste kwartaal van 2021 heb ik nog geen overzicht gehad. Maar als we voor het gemak uitgaan dat ik toen rond de 4 euro aan totale kosten had, liggen de kosten voor een jaar Peaks rond de 9 euro.

Hoeveel rendement heb ik nu met Peaks?

Dan komt nu natuurlijk de hamvraag in deze Peaks review: hoeveel heeft het me opgeleverd in dat jaar? Voordat ik de waarde van mijn beleggingen deel en het rendement dat ik nu heb, wil ik wel meegeven dat dit erg afhangt van wanneer je bent ingestapt. Ik begon natuurlijk met beleggen toen corona net om de hoek kwam kijken, dus de beurs had op dat moment een heftige klap gehad. Aangezien dat nu een beetje is rechtgetrokken, heb ik daarvan geprofiteerd. Er is dus totaal geen zekerheid dat ik in het tweede jaar net zoveel rendement heb.

Beleggen met kleine bedragen: hier moet je op letten

Dit is de reden waarom mijn strategie met beleggen op de lange termijn gericht is. Ik zou je dan ook aanraden om in ieder geval voor vijf jaar te beleggen en het liefst langer (dan kan het rente op rente-effect namelijk voor je gaan werken). Bij een strategie op de lange termijn is het niet erg als het een jaartje wat minder gaat, omdat er ook jaren zijn waarop het juist beter gaat.

Hoeveel rendement je hebt, hangt natuurlijk ook af van hoeveel je inlegt. Ik legde het afgelopen jaar elke dag een euro in met daar bovenop mijn wisselgeld (x 2, ik heb de verdubbelaar aan). Omdat ik niet superveel geld uitgeef, kwam dat ongeveer neer op een tientje per week.

Oké, nu heb je alle informatie die ik graag met je wilde delen wat betreft het rendement. Op het moment van schrijven heb ik in een jaar tijd 674,86 euro ingelegd en heb ik een rendement van 20,6 procent. Je wilt natuurlijk harde cijfers, dus dat betekent dat ik 79,38 euro winst heb gemaakt. In totaal zijn mijn beleggingen nu dus 754,24 euro waard. Ik heb dus voor portfolio Scherp gekozen.

Peaks ervaringen

Peaks review: zou ik het aanraden?

Inmiddels weet ik een stuk meer over beleggen dan toen ik met Peaks startte. Zo maakte ik onder andere een podcast met Janneke Willemse van Blondjes Beleggen Beter en dook ik zelf ook regelmatig in die wereld, omdat ik er voor WorkJuice over wilde schrijven. Daardoor weet ik nu dat beleggen op een laagdrempelige manier, zoals je met Peaks, maar bijvoorbeeld ook met Semmie doet, duurder is dan als je zelf belegt bij een partij als DEGIRO (wat ik nu ook doe). Hoe hoger je kosten zijn, hoe meer dat natuurlijk drukt op je rendement.

Tip: geen idee wat ik precies bedoel met het woord rendement? Check hier een ABC van de meest voorkomende termen bij het beleggen.

Toch heb ik geen moment spijt gehad van mijn keuze om met Peaks te starten. Voordat ik begon had ik nogal wat valse aannames over beleggen. Ik dacht dat je alleen geld zou moeten investeren als je 1) rijk bent, 2) heel veel risico wil lopen en 3) heel veel afweet van de beurs. Van die valse aannames was ik al langzaam afscheid aan het nemen toen ik met Peaks begon, maar de app heeft me wel echt over het laatste drempeltje heen geholpen.

Ik ben fan door de gebruiksvriendelijkheid en fijne looks van de app en het gemak waarmee je belegt. Doordat het elke week wordt weggesluisd, voelt het ook niet als een aanslag op je bankrekening en heb je het amper door. Peaks heeft me echt geholpen om feeling te krijgen met het beleggen. Doordat ik niet al mijn geld ben kwijtgeraakt en zelfs wat winst heb gemaakt, heeft me net dat zetje gegeven om me verder te verdiepen in beleggen. Mijn Peaks review: ik zou het dus zeker aanraden, maar vooral als je een starter bent.

Laatste tip: begin altijd met Peaks met een actiecode. Ken je iemand die Peaks al heeft? Vraag diegene dan om een actiecode. Wanneer je deze gebruikt, krijgen jij en degene die de code geeft namelijk vijf euro belegtegoed van Peaks. Toch lekker!

Waarom je beter vandaag dan morgen kan beginnen met beleggen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
1 jaar beleggen bij Peaks: zoveel heeft me dat gekost én opgeleverd
Sluiten